Topbaş, Gezi Parkı müdahalesi hakkında sessizliğini bozdu

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Taksim Gezi Parkı hakkında basın açıklaması yapıyor.

Google Haberlere Abone ol
Topbaş, Gezi Parkı müdahalesi hakkında sessizliğini bozdu

Taksim Gezi Parkı'ndaki gelişmelerle ilgili olarak Atatürk Havalimanı'nda İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş basın toplantısı düzenledi.



Mutlu'nun sözleri şöyle:



İstanbulumuzda Taksim Meydanı’nda çalışmalarla ilgili bir süredir başlatılmış olan çalışmalar hepinizin malümu. Bu çalışmalar için mevcut işlerin süratle tamamlanabilmesi ve yayalaştırmanın vatandaşların kullanımına en uygun şekilde hazırlanabilmesi amacıyla İBB’nin yaptığı çalışmalar yoğun şekilde sürmektedir. Bu çalışmaların muhtelif zamanlarda değerlendirmesiyle ilgili kamuoyunda farklı görüşler paylaşılmıştır. Şüphesiz ki her türlü fikrin değeri fevkalede yüksektir. Görüşlerin ifade edilmesi hepimizin ortak arzusudur. Bununla birlikte büyükşehirimizin yaptığı çalışmalarla zamanından önce tamamlanması gayretlerini takip ediyoruz. Geçtiğimiz gün başlatılmış olan çalışmaların çerçevesinde farklı asayişe de ilişkin gelişmeler yaşanmış ve bu çerçevede sizleri hem asayiş boyutu ve yapılan çalışmaların mahiyeti konusunda bilgilendirme hususu hissedilmiştir.



Topbaş ise konuşmaya şöyle devam etti:  



Taksim’deki yayalaştırma çalışması, bölgedeki yoğun trafiği yer altına almak suretiyle yayalaştırmayla daha rahat hareketi sağlamaktı. Bu konuyla ilgili kararlayan belediye meclisimizde oy birliğiyle muhalefetinde destek verdiği proje olduğunu belirtmek istiyorum.



Bu projenin bu bölümüyle ilgili kurul onayı da var. Bu çalışmaları başlattık. Altı aylık süre içinde yoğun trafik altında yoğun hayat içerisinde çalışmalar sürdürülmeye çalışıldı. Şu anda büyük bir bölümünün tamamlandığını ifade etmek isterim.



Üzücü olarak gördüğümüz Gezi Parkı içinde bazı vatandaşlarımızın samimiyetinden şüphemiz yok. Ağaçlara duyarlı olan insanların, acaba burada Topçu kışlası AVM’mi yapılıyor diye gelenler var, bu ortamı istismar edenler var. Siyasi rant bekleyenler. Bunları birbirinden ayırmak gerekmektedir.



25 Mayıs Cumartesi gecesi müteahhit firmamız bu bölgede, Gezi Parkı’nın Divan Oteli noktasında, son noktasında duvarı biraz ötelemek için bir çalışma başlattı. Bu gerekliydi. Fakat yansımalar böyle olmadı. Bazı çevreler bunu istismar etmeye hazır olan insanlar, biz gezi parkımızı yok ettirmeyiz, topçu kışlasına karşıyız deyişleri oluştu. Masum vatandaşlarımızın istismar edildiğini gördüm.



Orada hoş olmayan bir takım yansımalar ortaya çıktı. Bunu tahrik edenlerin getirdiği bir olumsuzluk olarak görmekteyiz. Benden randevu talep eden Mimar Odası Türkiye Başkanı ve İstanbul Şube Başkanı ile birlikteydim. Ve beraber değerlendirdik. Siyasilerin bunları kullanmaya kalkmalarından korktuklarını öğrendiler.



Halbuki biz bu açıklamaları yapmıştık. Kamuoyuna iletmiştik demek ki bir yerlerde eksiklikler var. Bundan birkaç gün önce de yine bizim partimizin genel başkan yardımcılarından parti sözcümüz Hüseyin Çelik, eski bakanımız da açıklamaları yapmıştı. Burada AVM ve Topçu Kışlası değil, bazı ağaçların taşınması ve kaldırılmasıyla ilgili bir çalışma yapmak zorunda olduğumuzu kendileri de ifade ettiler.



Topbaş'ın açıklamasından sonra olayın asayiş boyutu hakkında konuşan Mutlu, Taksim’de Gezi Parkı’nda toplanmış olan gruplarla ilgili, gerekse dün gece toplanmış ve bugün bunlarla ilgili müdahalede bulunulmuş olan gruplar sonucunda yaşanmış olan asayiş hadiselerinde, 11’i Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, bir tanesin de Şişli Etfal Hastanesi'nde tedavi görmekte olan 12 kişi tedavi altındadır. Hepsine geçmiş olsun dileklerimi iletmek istiyorum. 



Mutlu, açıklamasına şöyle devam etti:



Şüphesiz ki şehrimizde istediğimiz en önemli şey güvenlik bir huzurdur. Türk emniyet teşkilatı vatandaşımızın güvenliğini tesis etmekle ilgili görevlidirler. Fakat bu yaşanmış olan olaylarda, yaralanmış olan muhtelif şekillerde gerek kafa travması gerek kol ve ayak travması gerekse kullanılan gazdan etkilenmek suretiyle almış oldukları travma sonucunda 12 yurttaşımıza şifa dileklerini iletmek istiyorum.



Bunlardan bir kişinin travma nedeniyle ameliyatı yapılmış ve yoğun bakımda da bakımı devam etmektedir. Bunun dışındaki hastalarla ilgili süreci hastanelerimiz kısa süre içinde taburcu edilecekler şeklinde tarafımıza bildirmişlerdir. Ama yoğun bakımdaki kişinin de fas uyruklu ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bir hanım olduğunu ifade etmek istiyorum.



Ayrıca bu olaylarda bir gazetecinin de travma ve gaz nedeniyle etkilendiği ve şu anda sağlık durumunun iyi olduğunu özellikle paylaşmak istiyorum. 



Kadir Topbaş, bir soru üzerine CHP Belediye Meclis Grubu'nun tasarıya destek verdiğini ancak parlamento grubunun olayları kışkırttığını söyledi.



Toptaş, sözlerine Parlamentoda görev yapan CHP'lilerin buraya gelerek bu alanı siyasi ranta çevirme çabalarını doğru bulmuyorum diyerek devam etti.



Mutlu bir başka soru üzerine 'Şu Taksim'de herhangi bir müdahale söz konusu değil. Buradaki grupları da biliyoruz, hedeflerini de biliyoruz. Doğayı, ağaçları sevmeyle ilgisi yok bunların' diye konuştu.  



Vali Mutlu istifa ettiği yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine 'İddialara çoık dikkat etmek lazım.Çok iddia duyacaksınız daha' dedi.



.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin