The Economist'ten içki yasağı yorumu!

İngiliz Economist dergisi, "içki yasağı"nı değerlendirdiği yazısında Türkiye'nin muhafazakarlaşmasının altını çizdi.

Google Haberlere Abone ol
The Economist'ten içki yasağı yorumu!

Türkiye'de içki satışlarını sınırlandırırken reklamlarını yasaklayan yeni yasal düzenlemeler, yurt dışında dikkat çekmeyi sürdürüyor. Economist dergisi, "Türkiye, 10 yıllık AK Parti yönetiminin ardından çok daha muhafazakar hissediyor" dediği analizinde OECD araştırmasına vurgu yaparken de "Türkiye, Avrupa'nın en ayık halkı" ifadesine yer verdi. 



İngiliz haftalık Economist dergisi, son sayısında Türkiye'deki tartışmalı yasayı, "Ilımlı İslami hükümet, içkiye sert sınırlamaları getiriyor" ifadelerini kullandığı bir analizde değerlendirdi. 



Analizine yasanın TBMM'den geçmesi üzerine Türk Şarap Üreticilerinin gazetelere verdikleri tam sayfa reklamda halkı seslendirdikleri "Bundan sonra Anadolu'nun rakipsiz şaraplarını tarif etmek size düşüyor" ifadelerini yansıtarak giren Economist, düzenlemenin içeriğine ilişkin bilgi verdikten sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yasanın gençliği korumaya yönelik olduğu, İslamcı yasam tarzı ile empoze etmekle bir ilgisi bulunmadığı yönündeki açıklamalarına da dikkat çekti. 



"AVRUPA'NIN EN AYIK HALKI"



Buna karşın OECD'nin yeni bir araştırmasının Türkiye'deki kişi başına yıllık içki tüketiminin sadece 1.5 litre olduğunu gösterdiğini anlatan dergi, "Türkler, Avrupa'nın en ayık halkı" ifadesini de kullandı. Analizde şöyle devam edildi:

"Hotel sahipleri, sınırlamalar turistleri korkutacak diye tedirgin. Laikler ise, Şeriat hukukuna doğru yeni bir adım görüyor. Türkiye, 10 yıllık AK Parti yönetiminin ardından çok daha muhafazakar hissediyor" diye yazdı.



Economist, bu bağlamda eğitimde gerçekleştirilen reform, Kuran kurslarını artması, Anadolu'da artık içki bulmanın çok zorlaşması ve THY'nın iç hatlarının çoğunda artık içki servisini yapmaması, kamu sektöründe etek boylarının uzaması gibi gelişmeleri sıraladığı analizinde "Türkiye'nin Alevileri de sıkışmış hissediyor" değerlendirmesinde de bulundu.

Bunun ardından "Halbuki, AK Parti yönetiminde yükselen dindar Anadolu girişimlerinin "diğer yönden" gittikleri görüşünü öne süren dergi, şöyle devam etti:



"İstanbul'da dindar bir patron "Camiden çok metresleri ile zaman geçiriyorlar' diyor. Yeni zengin kapalı kadınlar, Sayın Erdoğan'ın İslami tabanında homurdanmaları yaratarak polyester başörtülerin yerine Versace kullanıyor ve Porsche jipleri ile geziyorlar."



Economist, bazılarının içki yasasının 2014 yılında yapılması öngörülen yerel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik olabileceğini söylediklerini belirterek "Sayın Erdoğan, cumhurbaşkanı olmak istiyor" dedi.



TARTIŞMALAR, DİKKATLERİ "SEVİLMEYEN SURİYE POLİTİKASINDAN UZAKLAŞTIRIYOR"



Türkiye'de yaşayan tartışmaların aynı zamanda dikkatleri Erdoğan'ın "sevilmeyen Suriye politikası"ndan uzaklaştırdığı görüşünü dile getiren Economist, "Türkiye artık Amerika'nın terörist gruplar listesindeki Selefist El Nusra Cephesi'ni desteklemediğini, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Türkiye'nin El Nusra'yı El Kaide gibi gördüğünü ifade ettiğini vurguladıktan sonra "Bu kutlama yapmak için bir neden - içkili veya içkisiz" sözlerini ekledi.(ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin