TGC ÖLEN GAZETECİLER İÇİN SAYGI DURUŞUNA ÇAĞIRDI

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Irak´ta hayatını kaybeden gazeteciler için basın-yayın organlarında çalışan tüm gazetecileri yarın saat 11.00´de iki dakikalık saygı duruşunda bulunmaya çağırdı.

Google Haberlere Abone ol
TGC ÖLEN GAZETECİLER İÇİN SAYGI DURUŞUNA ÇAĞIRDI

TGC, konuyla ilgili bir de basın açıklaması yayınladı:


"Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, ABD ve İngiliz Kuvvetlerinin Irak’a saldırısında hayatını kaybeden, yaralanan ve çeşitli baskılara maruz kalan tüm gazetecilerle mesleki ve insani dayanışma içinde olduğunu bildirir.


Bu “savaş” sadece çok sayıda gazetecinin kaybı ile basın tarihinde yer almayacak, aynı zamanda, “saldırının öteki yüzü”nü izlemeye ve aktarmaya çalışan gazetecilere açılan ateşle de hep hatırlanacaktır.


Bugüne kadar 10’u aşkın gazetecinin ölümü ve kaybolması ile sonuçlanan çatışmalardaki en vahim aşama, bir ABD tankından, gazetecilerin görev yaptığı bilinen Bağdat’taki “Filistin” oteline açılan ateştir.
Bu “savaş” süresince, ABD ve İngiliz kuvvetleriyle hareket eden ve “embedded” denen, “yapıştırılmış, iliştirilmiş, askerin içine gömülmüş” gazetecilerin mesleki konumları tüm dünyada ciddi bir tartışma konusu oldu.


Bu tür bir gazetecilik tarzının, özgür, bağımsız habercilik açısından sakıncalarını biz de kabul ediyoruz.


Ancak bugün özellikle anmak istediklerimiz, hiç bir güce yapışmadan, “savaş”ın güçsüz ve sivil kayıplarla, insani acılarla dolu tarafında görev yapmaya, büyük zorluklar altında “öteki taraf”ı aktarmaya çalışan ve bu çaba içinde aralarından bazılarını kaybeden meslekdaşlarımızdır.


Her ülkeden, her milliyetten, bu arada Türkiye’den de, gazeteciliğin namusuyla, insani duyarlılıklarıyla ve cesaretleriyle görev yapan bu meslekdaşlarımızla dayanışma içinde olduğumuzu bildiriyor;
“Demokrasi, özgürlük” gibi değerlerle hareket ettiklerini iddia ederken, namlularını gazetecilerin, basın özgürlüğünün üstüne doğrultup ateşleyebilen “silahlı güçler”i ise şiddetle kınıyoruz.


Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, basın özgürlüğüne titizlenen, insan acılarına sırt çevirmeyen ve gerçekleri tüm yönüyle izlemeye, kavramaya ve aktarmaya çalışan, bu uğurda tehlikeleri göze alan, hayatını kaybeden tüm meslekdaşlarımızla “gazetecilik koalisyonu” içinde olduğunu bir kez daha vurgular.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin