TEZİÇ: BASINDAKİ HABER BİR ESASA DAYANMIYOR

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, "Bugün basında yer alan haberin bir esasa dayanmadığını açıklıkla belirtmek istiyorum. Adayın eşiyle ilgili bir bilgi notu niteliğinde evrak Köşk'e hiçbir biçimde iletilmemiştir" dedi.

Google Haberlere Abone ol
TEZİÇ: BASINDAKİ HABER BİR ESASA DAYANMIYOR

Teziç, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e atfen bugün basında yer alan, açıklamalarla ilgili YÖK Genel Kurulu Salonu'nda basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün daveti üzerine 25 Eylül'de Çankaya Köşkü'ne gittiğini ve Gül ile 1.5 saat süren görüşmesinde bu konunun da gündeme geldiğini anlatan Teziç, görüşmede, Cumhurbaşkanı Gül'ün kendisine bu olaydan söz ettiğini kaydetti. Teziç, şunları aktardı:

"Bana dedi ki, 'Bakın, rektör atamalarıyla ilgili gelen evrak arasında, ben bir üniversite rektörlüğüne birinci sırada olanı değil, ikinci sırada olanı atadım, çünkü idari deneyimleri vardı' gibi bir değerlendirme yaparken, o arada 'eşinin başının örtülü olduğu şeklinde de bir not vardı bana geldi, bir bilgi iletildi' dedi. Ben de gülümsedim. Onun üzerine, dedim ki; 'Bu tür ihbarlar zaman zaman bütün kurumlara geldiği gibi sizlere de ulaşmış olabilir. Biz bu tür şeylere itibar etmeyiz' dedim."

Teziç, Gül'e, daha sonra seçimin hangi usulle yapıldığını da kısaca anlattığını bildirdi.

Rektör adaylarının listesi kendilerine geldiğinde bunu değerlendirdiklerini ve rektör adaylarıyla görüştüklerini ifade eden Teziç, bu değerlendirmelerin ardından oylamaya geçildiğini kaydetti. Teziç, oylama öncesi üyelere, "eğer bize gelen adayların özgeçmişinin dışında ek bir bilginiz, söyleyeceğiniz hususlar varsa bunları da isteyenler dile getirebilir. Ama bu bilgiler resmi evraka dayalı olmalı" dediğini belirtti.

Oylamalarda, "üniversiteden gelen oy sıralamasına bağlı kalınmasını" önerdiğini anlatan Teziç, "En yüksekten aşağı doğru 3 adayı ele alırız, bu gizli oylamada olur" dedi.

Cumhurbaşkanı'na bu konuda iki evrak gittiğini söyleyen Teziç, şunları kaydetti:

"Giden evrak iki kalemden geçer. Biri burada bu salonda yapılan gizli oylama sonuçları, tutanakları, bunlar gider. Bu tutanakların hepsi imzalanır ve paraf edilir. Burada rektör adaylarının kısa akademik öz geçmişi de yer alır. Bunun dışında bugüne kadar YÖK'ten hiçbir aday hakkında bu biçimde ek bir bilgi gitmemiştir. İki kalem bilgininin dışında başkaca bir bilgi Cumhurbaşkanı'na intikal etmemiştir. Bu konuşma aramızda geçtiğinde 'adam da üstelik bekarmış' dedi. Gülüştük...

Bugün basında yer alan haberin bir esasa dayanmadığını açıklıkla belirtmek istiyorum. Adayın eşiyle ilgili bir bilgi notu niteliğinde evrak Köşk'e hiçbir biçimde iletilmemiştir."

Teziç, "Cumhurbaşkanı ile görüşmenizde bu bilginin nereden gittiğini sordunuz mu?" sorusu üzerine, "Benim aklıma hiç Cumhurbaşkanı'nın bilgiye nereden aldığının sorusunu sormak gelmedi. Çünkü üst makam kendisi bunu açıklama ihtiyacı hissetmedikçe de böyle bir sorunun devlet adabında sorulmasını ben uygun bulmam. Kendisi, hiç bir şekilde 'YÖK'ten geldi' şeklinde bir ifade kullanmadı" dedi.

"Bu tip bilgiler dosyaya ek olarak sonradan gönderilebilir mi?" sorusuna Teziç, "Hayır. Çankaya Köşkü'ndeki işlemlerde böyle bir soruya muhatap, olmadım, karşılaşmadım da. O bakımdan bizim burudan giden bir bilgi olmadığına göre kendileri de benimle konuşmasında, 'YÖK'ten böyle bir bilgi de vardı' ifadesini kullanmadığına göre benim daha fazla üzerinde durup bir şeyler söylememe gerek yoktu" yanıtını verdi. AA

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin