Televizyonlarda bir dönem bitiyor

Huawei geliştirdiği yeni bir proje ile televizyonların sesle kontrolünü mümkün kılıyor.

Google Haberlere Abone ol
Televizyonlarda bir dönem bitiyor

15-16 Kasım tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen Ar-Ge Merkezleri Zirvesi’nde teknoloji firmalarını birbirinden farklı ürünleriyle yarışırken, Çin merkezli teknoloji devi Huawei ise İstanbul Teknik Üniversitesi ile işbirliği dahilindeki birçok projeyle önümüzdeki dönemde Türkiye’de etkin bir şekilde çalışacak. 



SIRI SENİ ANLAMIYORSA TÜRKÇE BİLENE SOR



Huawei’nin etkinlik kapmasında ziyaretçileriyle paylaştığı ilk proje Türkçe Akıllı Asistan oldu. Pek çok kullanıcı iPhone 4S ile birlikte hayatımıza giren Siri uygulamasından haberi var; ancak pek çoğumuz ülkemizde bu teknolojiden faydalanmıyor. Oysa sesli komutları ileri derece anlayabilen ve birçok işlemi telefonunuza dokunmadan halledebilen Siri İngilizce yerine Türkçe komutları net bir şekilde anlasaydı bu tablo çok farklı olabilirdi. İşte Huawei Ar-Ge merkezinde Akıllı Asistan teknolojisiyle bunu denemek istemiş. 



Cep telefonlarına sonradan ücretsiz olarak yüklenebilen uygulama sayesinde kullanıcılar Türkçe komutlarla telefonlarını kullanabiliyor. Örneğin “Taksim nerede” sorusunu telefonunuza yönelttiğinizde size bulunduğunuz konumdan Taksim’e doğru bir rota çiziliyor. Ya da bir arkadaşınızı aramak istiyorsunuz. Yapacağınız şey gayet basit: “Ahmet’i ara” veya “Ahmet’e ‘şu an meşgulüm, gelemiyorum’ mesajını çek” yazın. Türkçe kelimelerin birçoğunu algılayabilen yazılım elbette komplike cümle kalıplarında sıkıntı yaşıyor veya İngilizce terimler işin içine girdiğinde istediğiniz sonucu alamayabiliyorsunuz. Örneğin ‘Whatsapp’ı aç’ komutunu verdiğinizde telefonunuz Whatsapp uygulamasını aç şeklinde bir komut algılamadığından ilerleme katedemiyorsunuz. O nedenle daha çok Türkçe kelimelerle sesli komutları kullanmak daha makul. 



TELEVİZYONUNUZA SESİNİZLE HÜKMEDİN



Huawei’nin üzerinde çalıştığı bir başka proje ise Sanal Bilge ismini taşıyor. Temelde yakın gelecekte yaygınlaşması beklenen IPTV’leri baz alan teknoloji ile kullanıcılar televizyonlarını kumanda yardımı almadan kullanabiliyor. Siz “Belgeseli aç” komutunu verdiğinizde televizyonunuz size belgesel yayını açarken, “Filmi durdur” veya “Filme devam” gibi komutlar verdiğinizde de teknoloji imdadınıza koşuyor ve bu şekilde kumandadan yardım almadan IPTV’lere hükmedilebiliyor. Haberin devamını okumak için tıklayınız.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin