TEKKE VE ZAVİYELERİN BAŞROLDE OLDUĞU ANKA KUŞU, BUGÜN VİZYONA GİRDİ

Bugün vizyona giren Anka Kuşu, tartışmalara neden olacak türden. Filmde, Cumhuriyet döneminde kapatılan tekke ve zaviyeler ön plana çıkıyor.

Google Haberlere Abone ol
TEKKE VE ZAVİYELERİN BAŞROLDE OLDUĞU ANKA KUŞU, BUGÜN VİZYONA GİRDİ

Anka Kuşu, Türkiye’nin Malezya olup olmayacağı, Kemalizm’in anayasadan çıkarılması gibi tartışmaların ardından yeni bir gündem maddesiyle karşımıza çıkıyor. Daha önce ilk kez türban, 12 Eylül ile ilgili filmler yapan Mesut Uçakan’ın yönetmenliğini yaptığı filmin büyük tartışmaları da beraberinde getireceği konuşuluyor. Çünkü film şu an kapatılan tekke-zaviyeler, dergahlar başrolde...


Film, bir yönetmenin modern dünyaya adepte olamaması ve çocukluğunun geçtiği bir dergahta mutluluğu yakalamasını anlatıyor. Bir tekke şeyhinin insanlara “doğru yolu” gösteren bir lider olarak vurgulandığı filmde bu rolü ilginç bir isim canlandırıyor: Eski devlet Tiyatroları Genel Müdürü Rahmi Dilligil. Dilligil, filmde bol bol zikir çekiyor. Filmin zikir ayinlerinin çekildiği mekanın da özel bir anlamı var. Çünkü zikirlerin çekildiği mekan Cumhuriyet’in ilk okullarından biri. Bolu’da çekilen filmdeki bu sahneler nedeniyle jandarmanın baskınına uğradı.


Geçtiğimiz hafta Cuma günü Bolu’da yapılan filmin galasına Kültür Bakanı Ertuğrul Günay da katılmış ve filmden sonra gazetecilerin ısrarlı sorularını yanıtsız bırakan Günay sadece “Bu film çok tartışılacak” demekle yetinmişti.




Sıradaki Haber İçin Sürükleyin