Şu an siz bu metni okurken...

"Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü. Şu an siz bu metni okurken dünyanın değişik yerlerinde binlerce kadın fiziksel, cinsel, duygusal şiddete maruz kalıyor."

Google Haberlere Abone ol
Şu an siz bu metni okurken...

Kadın gazetecilerin kurduğu 'Kadın Gazeteciler Takipte' grubu, 8 Mart nedeniyle bir çaıklama yayınladı:



"Erkek şiddeti bildiğiniz gibi değil!



Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü.



Şu an siz bu metni okurken, dünyanın değişik yerlerinde binlerce kadın sevgilileri, kocaları, babaları tarafından fiziksel/cinsel/duygusal şiddete maruz kalıyor. Erkeğin, sistem içindeki egemenliğini korumak ve/veya pekiştirmek adına başvurduğu şiddet, kimi kadınların canını alırken kimilerini de gerek ruhsal gerekse fiziksel açıdan sakat bırakıyor.



Bugünü, bazı reklamlarda 'Tüm kozmetik ürünlerde yüzde 70'e varan indirimler' şeklinde anons edildiği üzere yanlış algılayanlar olduğu gibi, doğru anladığını zannederek yanlış aksettirenler de olabiliyor.



Mesleğimiz gereği bir parçası olduğumuz medyada kadını yeniden mağdur eden imgelere maruz kalmaya tahammülümüz yok.



Erkek şiddetinin korkunçluğunu ve çirkinliğini ifşa etmek için kadının uğradığı şiddet karşısında mağdur pozisyonuna 'düştüğünü' vurgulayan ne söylemlere ne de görsellere ihtiyaç var.



Aksine, kadına yönelik her türlü şiddet olayında öznenin ta kendisinin yani erkeğin ön plana çıkartılarak afişe edilmesi gerektiği kanaatindeyiz.



Bizler çok iyi biliyoruz ki, bir gözü morarmış yahut sırtından bıçaklanmış hemcinslerimizin maruz kaldığı gibi, şiddet her zaman görünür olmayabiliyor.



Tam da yukarıda eleştirdiğimiz algının topluma sirayet ettiği yargıdan dolayı, tecavüze uğramış kadınlardan ısrarla maruz kaldıkları şiddeti 'belgelemeleri' isteniyor.



Ancak yüksek sesle söylemek isteriz ki, erkek şiddeti bildiğiniz gibi değil!



Bizler kadın gazeteciler olarak kadını yeniden mağdur eden süreçlerin yol açtığı tehlikenin farkındayız.



Bu nedenle Sakarya'da cinsel istismara maruz kalmış 14 yaşındaki kız çocuğunun davasının yanı sıra, Türkiye'deki tüm erkek şiddeti vakalarının ve bu olaylar karşısında medyanın kullandığı eril söylemin de takipçisi olduğumuzu tekrar beyan etmek isteriz.



8 Mart vesilesiyle sizleri de yalnız teoride değil, pratikte de kadına şiddet konusunda duyarlı olmaya davet ediyoruz."


Etiketler 8 Mart
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin