Sosyal Kafa'ya Redhack sansürü

BJK TV'de yayınlanan Sosyal Kafa programının Redhack ile ilgili bölümü iptal edildi.

Google Haberlere Abone ol
Sosyal Kafa'ya Redhack sansürü

İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Yard. Doç. Dr. Erkan Saka'nın BJK TV için hazırladığı "Sosyal Kafa" programını artık yapmayacağını açıkladı. Saka bu kararı Salı günleri yayınlanan programına sansür uygulanması nedeniyle aldığını açıkladı.



Programın bu haftaki hacktivist örgüt Redhack'i konuk etmesine, kanal yönetimi yayından bir gün önce itiraz etti. Müdahale üzerine Saka programa devam etmeyeceklerini açıklarken, taraftarlardan da televizyon yönetimine tepki geldi. Yönetimse kararın "emrivakiden hoşlanmadıkları için" verildiğini ifade etti.



Saka: Kanal otosansür uyguladı





bianet'e konuşan Saka kanalın programa Skype ile bağlanacak olan Redhack'in katılımına değil, Redhackle ilgili "RED!" belgeselinin yapımcılarına da itiraz ettiklerini aktardı.



"Programımıza RED!'in yönetmeni Mustafa Kenan Aybastı ile senaristi Onur Doğan katılacaktı. Twitter'dan Redhack'in de katılımını rica ettik. Kabul etmeleri üzerine yaklaşık bir hafta boyunca sosyal medyadan programın duyurusunu yaptık. Ancak yayına bir gün kala dün akşam yönetim bana yayını yapamayacağımızı iletti.



"Bilişim hukukçularına danışıp, program açısından herhangi bir hukuki sorun olmadığını kanala ilettim. Çünkü yaygın medya da dahil olmak üzere Redhack ile pek çok röportaj yapılmıştı. Ancak kabul etmediler.



"Ortada hukuka aykırı bir durum olmamasına rağmen kanalın otosansür uygulayarak programa müdahalesi üzerine ben de bir daha program yapmayacağımı kendilerine ilettim."



Aybastı: Şaşırmadık



RED! belgeseli yönetmeni Aybastı ise medyada baskının, sansürün ve oto sansürün sık yaşandığını ancak bunların normalleştirilmemesi gerektiğini ifade etti.



"İktidara yönelik en ufak muhalefetin hapsedilmeye kadar sonuçlarının olduğu bir dönemde yaşıyoruz. Dolayısıyla bu korkaklığa şaşırmadık ancak bunu normalleştirmiyoruz da. BJK TV'nin bununla mücadele etmesi gerekirdi ama yapmadı.



"BJK TV her ne kadar futbol kulübüyle ilişkisi olmadığını söylese de Beşiktaş taraftarıyla ayakta duran bir kanaldır. Halkın taraftarının kanalının halktan korkmamalıdır."



Belgeselin senaristi Onur Doğan ise televizyonun bu dışlayıcı tutumunun filmin izlenmesini engellemeyeceğini söyledi.



"Biz bu belgesel için piyasa dışı bir dağıtım, gösterim ve tanıtım planı yaptık. Sendikalardan, kültür merkezlerinden destek aldık. Bize verilen desteği de piyasa dışına çekmeye çalışıyoruz. Bu yüzden televizyonlara çağırılmamız bizim izlenirliğimizi etkilemeyecektir."



Gönenli: Redhack'i programa davet ettik



BJK TV'den program yapımcısı Can Gönenli ise kararın "yapılan emrivaki üzerine" verildiğini söyledi.



"Erkan Saka bu programda da önceki programlarda da bize konukları bildiriyordu. Bu programda ben konunun hassas olduğunu Genel Müdürümüz Tuğrul Yenidoğan'a konuyu danışmam gerektiğini ilettim. Ancak Erkan Saka, cevabımızı beklemeden sosyal medyadan duyuruyu yaptı. Bunun üzerine biz de programı iptal ettik.



"Ancak Erkan Saka'ya şöyle bir teklifte bulunduk: Redhack, istediği kadar üyesinin katılımıyla ve istedikleri kadar uzun süreyle Tuğrul Yenidoğan'ın yönetiminde bir canlı yayın programına katılabilirler. Biz bu teklifi yaptık."



Taraftar tepkileri



Redhack üyeleri kararı değerlendirdiklerini belirtti. Bunların yanı sıra taraftarlardan da BJK TV yönetimine tepki geldi. BJK taraftar grubu Çarşı twitter hesabından "Hayat korkanları affetmez, Tuğrul Yenidoğan BJK TV'den istifa et" mesajı yayınladı.



Halkın Takımı grubu ise ""BJK TV daha bizim 1 Mayıs görüntülerimizi yayınlayamıyorken RED filmi ağır gelirdi onlara! Yayınlanacağına şaşırmanız gerekiyordu!" diyerek olayın fazla abartılmamasını istedi. (bianet)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin