Sevenleri, Aysel Gürel’i unutmadı

Ünlü Türkolog Aysel Gürel, 9. ölüm yıldönümünde de unutulmadı

Google Haberlere Abone ol
Sevenleri, Aysel Gürel’i unutmadı

Sosyal medya kullanıcıları, aramızdan ayrılışının 9. yılında da unutulmayan ünlü oyuncu-söz yazarı Aysel Gürel için anlamlı paylaşımlarda bulundu.



AYSEL GÜREL KİMDİR?



Türk müzik tarihinin en önemli söz yazarlarından biri, Türkolog ve tiyatro oyuncusu. Özellikle Sezen Aksu‘nun seslendirdiği birçok şarkının güftesine imza atmış olan Gürel'in en çok bilinen şarkıları, Firuze, Ünzile, Yalnızca Sitem, 1945, Ne Kavgam Bitti Ne Sevdam, Değer mi?, Sır, Yolun Başı, Sarıl Bana, Zor Kadın, Aşk, Yanarım, Vur Yüreğim, Abone, Zorba Aşk, Dönmeyeceğim, Ayrıldık İşte, Son Dua, Gençlik Başımda Duman (Ateş Böceğim), Bilmem Hatırladın Mı?, Deli Balım, Yörük Yaylası, Arabesk‘tir. ‘Şiir Şimdi’ ve ‘Senin İçin Sana Değil’ isimli iki de kitabı bulunan Gürel, Meyhane Köşeleri, Tek Kollu Canavar, Yurda Dönüş, Mıstık, Gümüş Gerdanlık, Silemezler Gönlümden, Hop Dedik Kazım, Öyle Olsun, Tantana Kardeşler, Kaybolan Saadet, Arzu, Yansın Bu Dünya, Fosforlu Cevriye isimli filmlerde de rol almıştır. Sanatçı son olarak bir reklam filmi projesiyle izleyiciyle buluşmuştur.



Aysel Gürel, 15 yaşındayken Trabzon Halk Evi'nde attı. Kklasik tiyatro eserlerinin sahne uyarlamalarında rol alarak, küçük yaşta adını duyurmayı başardı.



Zaman içinde oyunculuk sevgisi yerini edebiyata ve şiire bıraktı. Ahmet Hamdi Tanpınar, Faruk Nafiz Çamlıbel, Ahmet Haşim, Pablo Neruda‘dan etkilenen Gürel, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi bölümünü kazandı. Mezuniyetinin ardından edebiyat öğretmeni olarak görev yapmaya başladı.



Aysel Gürel; Sezen Aksu, Sertab Erener ve Nilüfer gibi Türk pop müziğinin en önemli isimlerinin seslendirdiği birçok şarkıya söz yazarı olarak imza attı.



Gürel, iki aydır boğuştuğu akciğer kanseri nedeniyle tedavi gördüğü hastanede hayata gözlerini yumdu. 80 yaşında hayatını kaybeden sanatçı ardında bıraktığı eserleriyle ölümsüzdür.


Etiketler aysel gürel
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin