'Sessizlik satıyoruz biz, çok eğlencemiz yok'

Sayım Çınar, Sunaba Otel işletmecisi Osman Gökpınar ile bir söyleşi gerçekleştirdi.

Google Haberlere Abone ol
'Sessizlik satıyoruz biz, çok eğlencemiz yok'

Sayım Çınar, Sunaba Otel işletmecisi Osman Gökpınar ile Assos’a ve Büyük Güzellik’e dair keyifli bir söyleşi gerçekleştirdi.



Sayım ÇINAR / sayimcinar@gmail.com



Sessizlik satıyoruz biz, çok eğlencemiz yok



Sunaba Otel Assos’ta açılmış henüz 2. yılında olan bir otel. İsmi neden Sunaba Otel ve neden kasır ifadesini kullanıyorsunuz.



1530’da köyün ismi Hüsn-ü Kebir’miş. Büyük Güzellik anlamına geliyor. Son oba ya da Suna Abla kelimelerinden Sunaba olmuş. Uzun süre kullanılan ismi Sunaba, daha sonra Cumhuriyet’le birlikte, Büyükhusun (Büyük Güzellik) olmuş. Yukarıda bir kilise var Osmanlı’yla ilgili çok bir şey yok. Sarayın bir küçüğü anlamına geliyor. Binanın mimarisine uygun diye kasır koyduk.



Köyün içinde çok büyük bir yapıda dikkat çekici bir taş otel burası. 25 odalı. Bu otelin faaliyete geçme sürecinden bahsedebilir misiniz?



94 yılında zengin bir adamken gariban oldum. Sessiz sakin yaşayacak bir yer olsun fikriyle başladı. 96 yılında ev için arsa aldım. Sonra anladım ki ben yaşlı da olsam pek fazla boş durabilecek biri değilim. Biraz araştırma yaptıktan sonra otele ihtiyacın olduğunu gördüm. Biz yapmaya karar verdiğimizde köye otel yapmanın prosedürleri uygun olmadı. Bizi durdurdular. Mücadele ettik. Dokuz yılın sonunda bitti. El işi ile yapılmış bir bina.



'Sessizlik satıyoruz biz, çok eğlencemiz yok'



Otelde en dikkat çekici detaylar, kapılar, pikaplar. Geçmişe bir özlem gibi değil mi?



Oteli yapıp bitirdik hadi eskici gezelim de aksesuar bakalım gibi bir şey değil. Bu benim yirmili yaşlarımda başlayan hobimdi. Aşağı yukarı otuz altı yıldır bunları topluyorum. Birlikte yaşamayı da çok seviyorum. İstanbul’daki iş yerimde 200 m2’de birlikte yaşıyorduk onlarla şimdi bina daha büyük. Pikap, radyo, bakır, peyzaj koleksiyonum var. Dört ayrı küçük küçük koleksiyonum var. Çok yeni bir şey değil uzun bir süredir benimle olan parçalar.



Normalde Kuzey Ege’de -Ege’nin diğer tarafları olsun Akdeniz olsun- farklı bir yaşam söz konusu. Kuzey Ege’yi sanki entelektüel kesim ve sessizliği arayanlar daha çok tercih ediyor. Diğer tatil bölgelerine gidince neler hissediyorsunuz?



Evet, doğru. Seçimimiz de buydu zaten. Sessizlik satıyoruz biz. Çok eğlencemiz yok. Dört mevsim açığız.



'Sessizlik satıyoruz biz, çok eğlencemiz yok' - Resim : 2



Aslında eğlence var. Çünkü eğlence Türkçe’de “iyi vakit geçirmek” anlamına gelir. Bunu değiştirmişiz zamanla.



Doğru. O zaman gürültü bizde yok diye değiştireyim. Popüler kültür ikonları yok. Gelen misafirlerimizi izliyorum. Genelde iki günlüğüne kalacakları bir tatil gibi düşünüp bir kitapla geliyorlar. Bazen süre uzuyor dört gün kalmaya karar veriyorlar. İki kitap bitiriyorlar. Akşamları baykuş sesi olur bizde, biraz eşek sesi gelir. Bir de bizim köpeklerin sesi gelir. Sessiz, sakin, huzurlu bir yeriz.



'Sessizlik satıyoruz biz, çok eğlencemiz yok' - Resim : 3



Beklentileri karşılıyoruz ama burası neden bizim değil sohbeti oluyor. Tarihle ilgili soruyorlar.



Midilli’nin tam karşısındayız. Gelen birçok konuğunuz oluyor. Buraya gelenlerin beklentilerini karşılayabiliyor musunuz?



Beklentileri karşılıyoruz ama burası neden bizim değil sohbeti oluyor. Tarihle ilgili soruyorlar. Ardından manzarayı merak ediyorlar. Gündüz ve akşamı. Deniz bize 1700 metre mesafede. Yaz dönemi denize götürüyoruz. Mezelerimiz, balıklarımız çok zengin. Memnun gönderiyoruz misafirlerimizi.



'Sessizlik satıyoruz biz, çok eğlencemiz yok' - Resim : 4



Büyükhusun Köyü’nde birtakım ünlü gazeteciler de yaşıyor değil mi? Banu Güven, Mehveş Evin, Rauf Baysal gibi. Burada etkinlik yapmayı hiç düşündüler mi?



Bir ara denediler. Yedi sekiz yıl önce biz açık değildik. Organizasyonla, konaklamayla ilgili sıkıntı yaşadılar. Ayla Algan çocuklara etkinlik yapıyor. Başka bir beyefendi var, el sanatları ile ilgili bir şeyler yapıyorlar. İki tane dünyaca tanınan ressamımız var. Mehmet Güleryüz ve Edis Tezel. Mehmet Güleryüz’le köy evi gibi köy müzesi gibi bir şey yapmayı istiyoruz. Bakalım.



İçinden Assos geçen kitaplar da var biliyorsunuz. Assos geçen kitapların yazarlarıyla birlikte burada etkinlik yapmayı düşünüyor musunuz?



Tabii, isteriz, çok arzu ederiz.



Siz bu oteli kazandırmak için uzun süre mücadele verdiniz. Sizi ayakta tutan şey ne oldu?



Bölgeyi çok seviyorum köyü de çok seviyorum. Hayvancılıkla ve zeytinle geçiniyorlar. Bazıları Rumlardan taş ustalığını öğrenmişler. Bir başka köyü de seçebilirdim. Ama birçok köyü inceledikten sonra buraya karar verdim. İnsanları çok güzel. Köy de bundan memnun.



Eski atıl yerlerini düzeltmeye, pansiyon yapmaya başladılar. Güzel bir vesile oldu. Değerlendi ve kıymetlendi.



'Sessizlik satıyoruz biz, çok eğlencemiz yok' - Resim : 5



Biz profesyonel bir turizmci değiliz. Evimize gelmişler gibi samimiyiz



Peki dışarıdan gelecek birine Sunaba Oteli tercih etmeleri için beş tane sebep sayar mısınız.



Biz profesyonel bir turizmci değiliz. Evimize gelmişler gibi samimiyiz. Çok güzel bir köyde kafa rahatlığı olan bir yerde kalacaklar. Yemeklerle ilgili titizlikleri varsa Ege Mutfağı’nın lezzetlerini sunuyoruz. Çok lojistik bir noktadayız. Çanakkale’ye ulaşım çok rahat. Gezip görülebilecek yerler açısından da iyi bir konumdayız. Yakın mesafelere misafirlerimizi kendimiz götürüyoruz.



On iki ay açık kalan bir otel burası. Kışın gelen misafirler olmaya başladı mı?



Tabii. Özellikle hafta sonu tatillerinde. Cuma-Pazar günlerinde misafirimiz çok oluyor. Özel günlerde çok oluyor. Balayı ve evlilik yıl dönümü için tercih eden misafirlerimiz de oluyor. Bazen çok yakın arkadaşlar 5 – 7 -10 oda tutarak grupça geliyorlar. Hafta sonlarını daha dolu geçiriyoruz. Şömine başı sohbetleri, şöminede kestane geceleri, şarap geceleri oluyor.



Sizce Türkiye’de turizmin sıkıntıları neler? Bir işletmeci olarak neler düşünüyorsunuz?



Bölgede yabancı turist sayısı çok az. Daha çok yerli turist var. Yerli turist gezmeyi, yemeyi-içmeyi seviyor. Dalmaya gelen var, ava giden var. Sıkıntımız Assos markasının çok eski olmasına rağmen güncel, zinde tutulmaması. Desteklenmemesi. Daha ilgi alaka olabilir. Turizm Bakanlığından ya da valilikten destek istememiz gerekiyor. Tek başıma beni aşıyor ama mücadele ediyorum.



'Sessizlik satıyoruz biz, çok eğlencemiz yok' - Resim : 6



Misafirleriniz otelinize en rahat şekilde nasıl gelebilirler?



Çanakkale’ye ya da Edremit’e uçakla gelebilirler. Her iki havalimanı da bize aynı mesafede. Çanakkale Havalimanı daha uygun. Trafik az oluyor. Turizm firmaları Küçükkuyu ya da Ayvacık’a kadar getiriyorlar. Araçsız gelen misafirlerimizi biz zevkle karşılıyoruz.



'Sessizlik satıyoruz biz, çok eğlencemiz yok' - Resim : 7



'Sessizlik satıyoruz biz, çok eğlencemiz yok' - Resim : 8



'Sessizlik satıyoruz biz, çok eğlencemiz yok' - Resim : 9



'Sessizlik satıyoruz biz, çok eğlencemiz yok' - Resim : 10



'Sessizlik satıyoruz biz, çok eğlencemiz yok' - Resim : 11



'Sessizlik satıyoruz biz, çok eğlencemiz yok' - Resim : 12


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin