'Savaş çıkaracaksa teknolojiye karşıyım'

Ünlü ressam Devrim Erbil, sanat ve teknoloji ilişkisi üzerine dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Google Haberlere Abone ol
'Savaş çıkaracaksa teknolojiye karşıyım'

Muse VR’ın kavramsal sanal gerçeklik enstalasyonu 'Sanal Devrim' sergisini 42 Maslak Art!SPACE Gallery #3Gama Galeri’de açan Türk resminin en önemli isimlerinden Devrim Erbil, Sözcü'den Sercan Meriç'in sorularını yanıtladı.



İşte, o röportaj:



"Teknolojiye karşı durmak imkansız. Siz de ‘Sanal Devrim’le teknolojiyi resimle buluşturuyorsunuz. Teknoloji zihninizi, fırçanızı, tuvaliniz nasıl etkiledi?



Dünyada olup bitenleri sanatçı izlemek zorunda. Sanatın temeli yenilik üzerine kurulmuştur. Sanatçı, yeni bir şey söylemek durumunda. Yunus Emre’nin deyişiyle, “Bir söz söylemek gerek / Melekler dahi bilmez ola”. Yeni bir şey söylediğiniz zaman bir anlam taşır ya da yeni bir söz söyleyen sanatçılar kalıcıdır. Teknolojinin ilerlemesi, birtakım olanaklar sunması, sanatçıyı da bu yeniliğin dışında bırakamaz. Sanatçı, onunla ilgilenmek durumunda. Ben belli bir yaşta sanatçı olmama rağmen, bütün tekniklerin yeni boyutlarıyla ilgilendim. Bundan 5-6 yıl önce de ‘İstanbul’a Dokunmak’ diye bir videoart çalışmam vardı. Bu çalışma, bir bakıma resmi sadece görmek değil, yaşamak, içinde dolaşmak gibi bir kavramı içeriyordu. #3Gama Galeri'de açtığımız ‘Sanal Devrim’ sergisi de bunun daha ileri teknolojide, bir resmin üç boyutu içerisinde dolaşmak, her bakılan açıdan yeni bir parçasını görmek gibi kavramı getirdiği için ilgimi çekti. Resimlerim de bu tekniğe uygundu. Bir İstanbul resmini, birkaç resimle birlikte zenginleştirdik. Bunun yanında fırçamın, paletimin, boyalarımın, vitraylarımın yaşam içinde bir yeri var. Onların içinde de yenilikler var.



Teknolojinin işin içine girmesi üretim sürecinizi nasıl değiştirdi mi?



Çok fazla değiştirmedi. Bu yeniliği de tartıyor, izliyoruz. Böyle bir örnekten sonra bu durum işlerimde ne kadar öne geçebilir bilemiyorum. Ben, çağdaş sanat eserinin yaşama katılması amacıyla halı tekniğini de zenginleştiriyorum. Işıkla renkli camın birleşmesinden, yeni görüşler ortaya koymaya çalışıyorum. Bu sergide yeni bir tekniğin benim eserlerime uygulanışı hem de bilinen tekniklerdeki eserlerimin örneklerini göreceksiniz."



Röportajın tamamını okumak için TIKLAYIN...


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin