Sansür krizi devam ediyor! Altın Portakal'a katılmayacaklar!

Senaryo ve Diyalog Yazarı Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SenaristBir) ve Senaryo Yazarları Derneği(Sen-Der), 51. Altın Portakal Film Festivali'ne katılmayacak.

Google Haberlere Abone ol
Sansür krizi devam ediyor! Altın Portakal'a katılmayacaklar!

Bu yıl 51'ncisi gerçekleştirilecek olan Antalya Uluslararası Altın Portakal Film Festivali'nde Gezi Parkı eylemlerini anlatan 'Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek' belgeseli festival dışı bırakılmış ve bir sansür tartışması başlamıştı. Belgeselin yönetmeni Reyan Tuvi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada filmin İngilizce altyazısındaki bir küfrün çevirisini kaldırdığını, belgeselin Antalya’da gösterileceğini açıklamıştı.



Festivaldeki sansür, krize neden olmuş; 10 jüri üyesi istifa etmişti. 



Tartışmalar üzerine 51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali Komitesi, bir açıklama yaparak "Yanlış bir iletişim zinciri oluştu ve işin bu hale gelmesinde bizim de sorumlu olduğumuzu kabul ediyoruz" demişti. (Açıklamayı okumak için tıklayınız.)



Komitenin bu açıklamasının ardından, SenaristBir, Sen-Der ortak bir açıklama yaparak 51. Altın Portakal Film Festivali'ne katılmayacaklarını açıkladı.



SenaristBir ve Sen-Der'den şu açıklama yapıldı:



51. Altın Portakal Film Festivali’nde günlerdir gündemde olan sansür konusundaki açıklamamızı kamuoyuyla paylaşmış, “festivale katılmama” kararımızı festival komitesinin yapacağı açıklamaya kadar ertelemiştik. Yapılanın sansür olduğunu kabul eden ve bundan dolayı tüm kamuoyundan özür dileyen bir açıklama bekliyorduk. Ancak açıklama beklendiği gibi olmadı.

 

Bundan sonraki film festivallerinde “filmden kelime çıkarma vs.” gibi kabul edilemez uygulamaların gelenekselleşmemesi adına meslek birliği ve dernek yönetim kurullarımız 51.Altın Portakal Film Festivali’ne kurumsal olarak katılmama kararı almıştır.

 

Daha önce de vurguladığımız gibi, köklü festivalin akıbeti önemlidir, ama sinemanın onuru ve akıbeti daha önemlidir. İfade özgürlüğünün engellendiği, sansürün normalleştirildiği bir sürecin parçası olmayacağız.

 

Kamuoyuna duyurulur…

 

-Senaryo ve Diyalog Yazarı Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği(SenaristBir)

-Senaryo Yazarları Derneği(Sen-Der)



2 SİNEMA DERNEĞİ DAHA ALTIN PORTAKAL SESSİZLİĞİNİ BOZDU!


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin