'Referandumun sonucunu geleneksel medya değil yeni mecralar belirleyebilir'

Gazeteci Fehmi Koru referandum sürecinde medyanın rolüyle ilgili bir yazı kaleme aldı.

Google Haberlere Abone ol
'Referandumun sonucunu geleneksel medya değil yeni mecralar belirleyebilir'

Gazeteci yazar Fehmi Koru, kişisel internet sitesinden paylaştığı yazıyla, referandum sürecinde medyanın rolünü ve yeni medya düzenin etkilerini kaleme aldı.



Fehmi KORU / www.fehmikoru.com



Medya düzeni kimin işine yarar



Mitinglerle Türkiye şenleniyor; ancak acaba bugünün dünyasında geleneksel iletişim kanallarıyla istenen sonuç alınabiliyor mu?



Yoksa, taraflar, daha etkili sonuç alabilecekleri yeni yöntemleri ihmal mi ediyorlar?



Geleneksel iletişim kanalları ‘miting+medya’ bizde. Meydanlara toplanan insanlara hitaplar tarafların tabanlarını diri tutmaya yarıyor; mitinglerin yakın görüşlü kanallar tarafından ekranlara taşınması ise mesajların evlere-işyerlerine girmesini sağlıyor…



Bunun için milyarlar harcanıyor.



Harcamaya da değiyor. Hiç değilse bundan önceki seçimler ve referandumlarda değiyordu; bu yüzden partiler başka ülkelerde artık pek az kullanılan geleneksel kanalları bizde kullanmaya devam ediyor.



Türkiye ve medya düzeni hızla değiştiği için, bu referandumda durumun farklı olduğunu düşünüyorum.



En büyük değişiklik ülkemizin medya düzeninde.



Bir önceki seçime kadar bile Türkiye’de dengeli sayılabilecek bir medya düzeni vardı. İktidar partisi mesajlarını ne kadar kitlelere iletebiliyorsa, muhalefet partileri de seslerini duyurmada fazla zorluk çekmiyordu.



Artık öyle bir medya düzeni yok. İktidar partisi medyaya hakim. Muhalefetin sesi bu referandum öncesinde medyadan pek duyulmayacaktır.



Yakın zamana kadar ortada kalmaya ve muhalefeti bütünüyle boşlamamaya çalışan gazeteler ve TV kanalları vardı; onlar da tavır değiştirmiş bulunuyor.



Daha kampanyalar başlamadan bir TV program sunucusunun kendi takipçileriyle paylaştığı “Benim oyum hayır” mesajı, ortada durduğu bilinen medya grubundan kovulmasına yol açtı.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin