Pakistanlılar TRT'den ne istedi?

Türkiye'ye gelen Pakistanlı yetkililer, televizyondan bir istekte bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Pakistanlılar TRT'den ne istedi?

İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) kuruluşunun Pakistan’daki partner kuruluşu Khubaib Vakfı Başkanı Nedim Ahmed Khan, Türkiye’de 10 günlük temaslarda bulundu.



İHH Bursa şubesinin binasında gerçekleşen görüşmeye, İHH Bursa Şubesi Başkanı Hüseyin Kaplan, Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Sürmen ve İHH Bursa Şubesi Başkan Yardımcısı Halil Asa hazır bulundu. Nedim Khan Pakistan’la kardeşliğin pekiştirilmesi için sivil inisiyatifin önderliğinde İslamabad’da Türk Kültür günleri tertiplenmesi, bir Türkiye kütüphanesi kurulmasını ve TRT’nin Urduca yayın yapmasını istedi.



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 6 yıl önce imam hatip benzeri meslek liselerinin Pakistan’da da uygulanması konusundaki teklif ile ilgili her iki ülkenin resmi kurumlarıyla alakalı bir gelişmeye dikkat çeken Nedim Khan, "Maalesef resmi kurumlarla çok hızlı bir çalışma sergilenemiyor. Bu sebeple hükumetler resmi olmayan sivil inisiyatiflere kaynak aktararak manevi destek olarak imkan sağlamalıdırlar. İlk etapta Pakistan da Türkiye’nin önemli kitaplarının ve eserlerinin Urducaya tercüme edilerek basılması sağlanmalıdır. Bu çalışma içinde İslamabad’da bilim adamlarımızın ortaklaşa çalışacakları bir Türk Kütüphanesi oluşturulabilir. Bunun ardından her yıl Türk sanatçıların ve mütefekkirlerin katılacağı Pakistan’da Türk Kültür günleri yapılabilir. Türkiye’nin televizyonu TRT 1 milyar kişinin konuştuğu Urduca lisanında yayınlara başlamalıdır. O zaman Türkiye Pakistan, Hindistan ve Afganistan’daki her eve girecektir. 200 milyonluk Arap alemi için yayın yapan TRT’nin Urduca yayınlarını bizden esirgememesi gerekir’’ dedi.



Pakistan Türkiye kardeşliğinin temelinde ehl-i sünnet birlikteliğinin bulunduğuna dikkat çeken Nedim Khan, "Türkiye’nin Kanaat önderlerinin hocası İmam Rabbani ve Ahmed Faruk-i, Hindistan’ın Serhend şehrinde meftundur. Türkiye’deki Müslümanların yüzde 95’i ehl-i sünnettir. Suriye’deki Müslümanların büyük çoğunluğu ehl-i sünnet olması gibi. Son Suriye Savaşında Türkiye’nin buradaki kardeşlerimize kucak açması Pakistan’ın Türkiye’ye olan sevgisini bir kat daha arttırdı. İran’ın son yıllarda bazı bölgelerde Şia görüşünü yaymak için yoğun faaliyetleri var. Türkiye’nin kardeş Pakistan’a daha fazla ilgi göstermek mecburiyeti vardır. Vakfımızın Türkiye’den İHH ile yaptığı insanı iş birliklerinin artık eğitim başta olmak üzere içtimai alanlarda da en yüksek seviyeye taşıyabiliriz’’ diye konuştu.



Nedim Khan Bursa’daki görüşmesin de eğitimciler de ortak çalışmalar hakkında görüşlerini açıkladılar. İHA


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin