Özgürlüğüne kavuşan gazeteci Türkiye'ye geldi

Mısır'da, ağustos ayında tutuklanan TRT Kahire muhabiri Metin Turan, Türkiye'ye döndü.

Google Haberlere Abone ol
Özgürlüğüne kavuşan gazeteci Türkiye'ye geldi

TRT Kahire muhabiri Metin Turan, Türk Hava Yolları'nın (THY) tarifeli seferiyle Mısır'ın başkenti Kahire'den İstanbul'a geldi. Turan, Mısır’da yaşadıklarını Atatürk Havalimanı'nda meslektaşlarına anlattı. Türkiye’den ve dünyadan gelen dualar sayesinde kurtulduğunu dile getiren Turan, şöyle konuştu:



"Dışarı çıkarken biraz sorun yaşadık. Arabaya binerken, tahliye edilirken sorun yaşadık. 'Baltacılar' denilen kişiler bana yumruk vurdu. Tabii yumruk burnumu kanattı, bir hayli sarsıldık. Arabaya binmeseydik daha kötü şeyler yaşanabilirdi. Allah korudu diyebilirim. Türkiye’den ve dünyadan çok dua etmişler. Çok sağolsunlar; Türkiye’den dünyadan. Onların sayesinde sabrettim. Şimdi ailemle görüşeceğim. Annemi göreceğim. Ağabeylerim, ablamlar bekliyorlar, onları göreceğim."



"Tekrar Mısır’a dönmeyi düşünüyor musun" yönündeki soruyu yanıtlayan Metin Turan, "En kısa zamanda, 10-15 gün içinde geri döneceğim. Çocuklarım orada, ailem orada. Onlar okuyorlar, eğitimleri aksamasın diye onları Türkiye’ye getirmedim" ifadesini kullandı.



Mısır’da halen tutuklu olan Türkiyelilerin durumuna da değinen Turan, "Orada 2 kardeşimiz var. Biri öğrenci, biri işadamı. Emre ve Reşat. Onların da en kısa sürede kurtulmasını diliyorum" diye konuştu.



Turan, daha sonra İzmir'de bulunan annesiyle bir araya gelmek için İstanbul-İzmir seferini yapan uçağa bindi.



Kahire’de 16 Ağustos'ta darbe karşıtı gösterilerin kanlı bir şekilde bastırılmasını protesto eden yaklaşık 400 kişi, güvenlik güçlerinden kaçarak el-Fetih Camisi’ne sığınmıştı. Güvenlik güçleri, ertesi gün camiye zorla girerek, aralarında Turan’ın da bulunduğu çok sayıda kişiyi gözaltına almıştı. Kahire Ceza Mahkemesi, 5 Aralık’ta "şiddete teşvik" iddiasıyla yargılanan 84 kişinin tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasına karar vermişti. 



Yaklaşık 4 ay sonra özgürlüğüne kavuşan Turan, cezaevinden çıktıktan sonra Türkiye’nin Kahire Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Alper Bosuter ile büyükelçiliğe gitmişti.



Turan annesini görmek için İzmir'e geldi



Tarifeli Türk Hava Yolları uçağıyla saat 02.35'te İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na gelen Turan'ı, annesi Fadime Turan (71), ağabeyi Fikret Turan (51) ile yeğeni Enes Turan (18) karşıladı.



Havalimanı kapısından çıkar çıkmaz telefona sarılan Turan, annesinin yanına koşarak gittik. Turan, elini öptüğü annesine uzun uzun sarıldı. 1.5 yıldır birbirlerini görmeyen anne oğul havalimanı kapısında hasret giderdi.



TRT muhabiri Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisinin de bir gazeteci olduğunu belirterek, ''Habere gitmiştik haber olduk. 4 ay hapiste kaldıktan sonra annemin yanındayım, çok mutluyum. Allah kimseye böyle bir şey nasip etmesin'' dedi.



Anne Fadime Turan da 1.5 yıldır oğlunu görmediğini, fazla konuşmak istemediğini belirterek, ''Herkesi çıkarsınlar, herkes ailesine kavuşsun'' diye konuştu.



Turan ailesi, daha sonra dinlenmek üzere evlerine gitti. AA


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin