Ortadoğu’daki çatışmanın altında gazetecilik

Christopher Dickey, Ortadoğu'daki savaşın ortasında gazetecilerin karşılaştığı zorlukları anlattı.

Google Haberlere Abone ol
Ortadoğu’daki çatışmanın altında gazetecilik

Bahçeşehir Üniversitesi İleitşim Fakültesi Yeni Medya Bölümü’nün düzenlediği The New Talk-The New Age of Journalism Konferansları Programı’nin ilk etkinliğinde The Daily Beast dünya haberleri editörü Christopher Dickey "Call of Duty: Ortadoğu'da Enformasyon Savaşının Ortasında Basın" başlıklı konuşmasında Ortadoğu’daki çatışmanın altında gazeteciliği, IŞİD’n bu bilgi mücadelesindeki yerini ve ABD medyasının dönüşümünü anlattı.



"Call of Duty gibi IŞİD videoları"



“Sorunlu bir süreçten geçiyoruz” diyen Dickey, Türkiye’nin çok yakınında bulunan IŞİD’in varlığına dikkat çekerek örgütün gücünü medyayla kazandığını söyledi.



“IŞİD bu yöntemlerle ikon haline geliyor, kıvrak ve odaklı çalışıyorlar. IŞİD’in yayınladığı videolarında gördüğümüz taşlama, canlı canlı yakma, kuleden atma gibi ölüm şekilleri Call of Duty’de görebileceğiniz ölümler.”



"ABD basını gün geçtikçe geriliyor"



Bugünkü “bilgi isyanını” değerlendirebilmek için ABD’de basının evrimine bakmak gerektiğini ifade eden Dickey, bundan 150 yıl önce ABD içsavaşı sırasında artan reklam gelirleri, ucuzlayan matbaa ile ucuz gazetelere ve kapsamlı bilgiye ulaşmanın mümkün olduğunu ifade ediyor.



“Artan bu rekabet ortamında haberin sansasyonel hale getirilmesi, piyasanın bir köşesinde yer edinmek için önemli bir başarı stratejiydi.



“19. yüzyılın sonuna doğru sarı gazetecilik kavramı çıktı. Yurttaş Kane filminde de konu edinilen bu gazeteciliği biz 2003’ün modern Amerikan basınında Fox ve diğerlerinin Irak’la savaşa girme konusundaki istekliliğinde de gördük.”



Radyonun yaygınlaşmasıyla yazılı basının rekabet ortamının değiştiğini belirten Dickey televizyonun katılımıyla oligarşinin oluştuğunu bu ortamda sadece gelir değil, en çok kimin kamuyu etkilediğinin de skorunun tutulmaya başladığını aktardı.



Haberin devamını okumak için tıklayın...


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin