Öcalan tarihi çağrıyı yaptı, sosyal medya ne tepki verdi?

Abdullah Öcalan'ın çözüm süreciyle ilgili çağrısı, Twitter'da nasıl yankılandı?

Google Haberlere Abone ol
Öcalan tarihi çağrıyı yaptı, sosyal medya ne tepki verdi?

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, İçişleri Bakanı Efkan Ala ve İmralı heyetinde yer alan HDP'li Sırrı Süreyya Önder, PKK'yı bahar aylarında silah bırakmak üzere toplanmaya çağırdı.



Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, HDP Heyeti ile Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde bir araya geldi. 



Sabah saat 11.00'da başlayan görüşmeye HDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan, İdris Baluken, HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder katıldı. Toplantıda İçişleri Bakanı Efkan Ala da yer aldı. Basına kapalı olarak gerçekleşen toplantı yaklaşık yarım saat sürdü. Görüşmenin ardından bir açıklama yapıldı. İlk olarak konuşan Sırrı Süreyya Önder, uzun bir sürecin önemli bir aşamasına gelindiğini belirterek, "Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bu yana süre gelen demokratikleşme sorunları ve son 30 yılda 40 binden fazla insanımızın yaşamına mal olan Kürt meselesinin çözümü için yürütülen Çözüm Süreci çalışmalarında tarihi bir karar sürecinin eşiğinde bulunmaktayız" dedi.



"TARİHİN BİZLERE YÜKLEDİĞİ BÜYÜK SORUMLULUK"



Önder, başlagıcından bu güne bu sorun devletin dönüşümüyle ilişkili olduğunu dile getirerek, "Bugüne kadar ki egemen devlet zihniyeti bu meseleyi salt iktidarlaşma aracı olarak düşünülmüş ve kör şiddetin kurbanı haline getirilmekten çekinmemiştir. Dolayısıyla çözümün barış ve evrensel demokrasiyle bağı sağlıklı kurulmadıkça, kurmaya çalıştığımız demokratik barışın devlet ve toplum yarışında; haktan, adaletten ve eşitlikten bir yana dönüşüm sağlaması düşünülemez. Bu itibarla süreç, cumhuriyet tarihi boyunca varlıkları yatsınan ve dışlanan tüm unsurların özgür ve eşitçe tanınması ve yeni norm sisteminde kendileri olarak yer almalarıyla gelişmek durumundadır. Tarihin bizlere yüklediği büyük sorumluluk; çözümünde, çözümsüzlüğünde salt bizim toplumlarımızla ilgili olmayıp, tüm bölgeyi hatta dünyayı etkileyen bir muhtevası olmasıdır. Bölgenin 100 yıllık dengeleri alt üst olurken, küresel ve bölgesel zorbalıkların yol açtığı algısal ve iradesel yaklaşımlar, evrensel insani değerler ölçüsünce geliştirilerek aşılmalıdır" diye konuştu. 



"ÖCALAN'IN TEMEL BELİRLEMESİ"



Sırrı Süreyya Önder, muhtevası gereği çok hareketli ve dinamik bölgesel koşullar göz önüne alınarak, sürece de dinamik bir yaklaşım gerektiğini ifade ederek, "Bütün bu belirlemelerin ışığında zaman zaman aksamalar ve kırılmalarla yürütülen diyalog süreci, resmi, ciddi ve sorumlu bir aşamaya gelmiş bulunmaktadır. Süreçte gelinen aşamaya ilişkin Öcalan'ın temel belirlemesi şudur; Bu 30 yıllık çatışma sürecinin kalıcı barışa götürürken demokratik bir çözüme ulaşmak temel hedefimizdir. Asgari müştereğin sağlandığı ilkelerde silahlı mücadeleyi bırakma temelin, stratejik tarihi kararı vermek için PKK'yi bahar aylarında olağanüstü kongreyi toplamaya davet ediyorum. bu davet silahlı mücadelenin yerini demokratik siyasetin almasına yönelik tarihi bir niyet beyanıdır" dedi. 



BARIŞIN OMURGASI



Önder, "Hem gerçek bir demokrasinin hem de büyük barışımızın omurgasını teşkil edecek olan olgusal başlıklarımız şunlardır" diyerek Abdullah Öcalan tarafından hazırlanan maddeleri şu başlıkları sırladı: 



"1. Demokratik siyaset tanımı ve içeriği. 



2. Demokratik çözümün ulusal ve yerel boyutlarının tanımlanması. 



3. Özgür vatandaşlığın, yasal ve demokratik güvenceleri. 



4. Demokratik siyasetin devlet ve toplumla ilişkisi ve bunun kurumsallaşmasına yönelik başlıklar. 



5. Çözüm sürecinin sosyo ekonomik boyutları. 



6. Çözüm sürecinde demokrasi güvenlik ilişkisinin, kamu düzenini ve özgürlükleri koruyacak şekilde ele alınması. 



7. Kadın, kültür ve ekolojik sorunların yasal çözümleri ve güvenceleri. 



8. Kimlik kavramı, tanımı ve tanımlanmasına dönük çoğulcu demokratik anlayışın geliştirilmesi. 



9. Demokratik cumhuriyet, ortak vatan ve milletin demokratik ölçütlerle tanımlanması, çoğulcu demokratik sistem içerisinde yasal ve anayasal güvencelere kavuşturulması. 



10. Bütün bu demokratik hamle ve dönüşümleri içselleştirmeyi hedefleyen yeni bir anayasa." (DHA)



Açıklamanın ardından #SilahlaraVedaBarışaMerhaba etiketi Twitter'da Trend Topic (TT) oldu. Öcalan'ın çağrısını Twitter kullanıcıları şu tweet'leriyle yorumladı:



Banu Güven: Öcalan "tarihi bir niyet beyanında" bulundu. Niyetin gerçekleşmesi için hükümetin antidemokratik neoliberal politikaları terketmesi gerekir.



Rüstem Batum: Öcalan ve HDP'nin öne sürdüğü 10 madde Kürtlere değil tüm Türkiyeye demokrasi getirecek 10 öneri. Demokrasi isteyen herkes sahip çıkmalı,



Fatih Yaşlı: kürt siyaseti kendi için doğru olanı yapıyor,kürtler için doğru olanın tr solu için de doğru olduğu yanılgısından ise kurtulmak gerekiyor.



Sırrı Süreyya Önder: Öcalan'ın temel belirlemesi şudur: 30 yıldır çatışma sürecinin kalıcı bir barışa götürürken, demokratik barışa ulaşmak temel hedefimizdir.



Kurtuluş Tayiz: Öcalan'dan PKK'ya tarihi çağrı geldi: PKK'yı silah bırakma için olağanüstü kongreye çağırıyoruz.



Nuh Albayrak: Yerli-yabancı, paralel-yamuk nice engellemelere rağmen Çözüm Süreci küresi tepeyi aşmıştır. Artık kolay kolay tekrar uçuruma götüremezler.



Said Sefa: Çözüm Süreci açıklamasını dikkatle dinledim. Anladığım AKP ve Kürt Siyasi Hareketi seçime kadar çatışmasızlık kararı aldı.

Sonrası meçhul.



Halil Bilecan: Tüm Türkiye'yi ilgilendiren çözüm süreci ile ilgili açıklamanın CHP ve MHP olmadan yapılması, seçim odaklı olduğunu gösteriyor.



Aziz İstegün: 1999'da kafes içinde yargılanan Öcalan'dan, çağrısı başbakanlıkta okunan barış elçisine... Öcalan çağrıyı yaptı, şimdi hükümet ve pkk'ya gözler çevrildi. Pkk nisanda kongreyi toplar. Bakalım hükümet ne yapacak.



Ersin Şiyhan: Türkiye'nin en temel sorunlarından birinde sona gelindi!A.Öcalan PKK'ya silah bırakma çağrısı yaptı. Silahların gölgesinde barış olmaz!



Mustafa Kirazlı: Öcalan'ın silah bırakma çağrısı, Süleyman Şah operasyonu ile iyice köşeye çıkan RTE ve AKP'yi rahatlatmak için atılan taktik bir adım.



Adnan Oktar: Öcalan entel üslubu kullanınca bazı kompleksli insanlar garip bir hayranlık duyuyorlar İstedikleri kadar süslesinler bölünmeyi kabul etmeyiz



 



 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin