OBAMA GELİYOR, GAZETECİLER AKREDİTASYON YAPAMIYOR!

Medyatava, bir an evvel çare bulunsun diye basın mensuplarının son çilesini yazıyor. Obama'nın İstanbul programını izleyecek yerli ve yabancı gazeteciler akreditasyon için muhatap bulamıyor... BYEGM, Dışişleri, Başbakanlık yetkili kim belli değil!..

Google Haberlere Abone ol
OBAMA GELİYOR, GAZETECİLER AKREDİTASYON YAPAMIYOR!

OBAMA İÇİN AKREDİTASYON BELİRSİZLİĞİ


Aslında konunun muhatabı Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM). Türkiye’de yapılan her resmi organizasyon ve ziyaret için BYEGM internet sitesi’nden akreditasyon duyurusu yapar, bu duyuru geregi gazeteciler de BYEGM’e başvurularını yapıp akreditasyon kartlarını alırlardı. Obama’nın Türkiye ziyareti öncesi ise BYEGM’in internet sitesi’nden "Obama'nin Türkiye ziyareti için Akreditasyonları başladı" duyurusu yapılmadı. BYEGM’e Obama akreditasyonları ile ilgili sorulara cevabı ise söyle: "Konu hakkında bir bilgimiz yok, ama İstanbul’da Obama’nın ziyareti ile aynı tarihlerde yapılacak olan Medeniyetler İttifakı İkinci Forumu için akreditasyon yapılırsa Obama’nın da bu foruma ‘belki’ gelebilir, siz de Obama'yı izlemis olursunuz."  Bunun üzerine yerli, yabancı basın mensupları Obama’nın katılmayacağını bildikleri halde, Medeniyetler İttifakı İkinci Forumu’na akreditasyon yaptırma yarışına girdiler!


 


Ziyarete 2 gün kala gelinen son durum ise şöyle:


 


BYEGM kesinlikle akreditasyon yapmıyo ve konuyla ilgili internet sitesinden sadece TRT’nin yayın yapacağını bildirdiği bir basın açıklaması yayınladı, ve televizyon kurumlarına ilgili yayının frekanslarını bildirdi.


BYEGM gazetecilerin konuyla ilgili ısrarlı soruları karşısında topu Başbakanlık’a atıyor. Bu sefer Başbakanlık’la temasa geçen gazeteciler şu cevabı alıyor “Biz gazetecilerin akreditasyon ile ilgilenmiyoruz, siz en iyisi Dışişleri Bakanlığı’na bir sorun. Telefon trafiği bitmek bilmiyor, gazeteciler Dışişleri Bakanlığı’nı aradıklarında da aldıkları cevap aynı: “Biz konuyla ilgilenmiyoruz, siz en iyisi Amerikan Elçiliğini arayın”


Bunun üzerine gazeteciler Amerikan Elçiliği’ni aramaya başlıyorlar ve elçilikten şu cevabı alıyorlar: “Biz Türkiye’nin iç işlerine karışamayız, kimseye akreditasyon yapamayız, gazetecilerin akreditasyonunu yapmak BYEGM görevidir.” Ankara’da görev yapacak basın mensupları Cumhurbaşkanlığı ve TBMM’den giriş izinlerini aldığı biliniyor. Fakat İstanbul’da tam bilinmezlik söz konusu. Peki bu durum güvenlik tedbirlerinin bir gereği mi yoksa devletin kurumları arasında bizlerin bilmediği bir iletişim kopukluğu mu var?


Peki ne olacak?


Devletin resmi kanalı TRT ve haber ajansı Anadolu Ajansı (A.A) Obama’nın tüm ziyaretini en yakından izleyecek POOL (haber havuzu) pozisyonunda olup görüntü ve fotoğrafları diğer kuruluşlara dağıtacak. Ayrıca Obama ile birlikte gelen “Traveling Press” -ki tüm haber ajanslarının muhabir ve foto muhabirleri, televizyoncular- 31 Mart’ta başlayan ve sekiz gun sürecek, beş ulkeyi kapsayan (Ingiltere, Fransa, Almanya, Cek Cumhuriyeti ve Turkiye) ziyareti adım adım izliyorlar. Sonuç olarak hem AA ve TRT, hem de ABD’den gelen “Obama’s Traveling Press” bu ziyareti ‘yakınen’ izleyecek, Türkiye’de çalışan yerli ve yabancı gazeteciler ise özellikle İstanbul’da Obama’yı sadece televizyon’dan izleyebilecekler!


© COPYRIGHT 2009, MEDYATAVA


 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin