New York Times'tan İstanbul ve Madrid için ilginç analiz!

Gazete, 2020 Olimpiyat oylamasını kaybeden Madrid ve İstanbul hakkında analiz yaptı.

Google Haberlere Abone ol
New York Times'tan İstanbul ve Madrid için ilginç analiz!

New York Times, 2020 Olimpiyat oylamasını kaybetmenin maliyetinin İstanbul'a göre Madrid için daha fazla olabileceğini savunduğu analizinde Madrid'teki halk üzüntüye boğulurken İstanbul'da zıt tepkilerin verildiğini belirterek Taksim Meydanı'ndaki adaylık karşıtlarının "kutlamaları"na vurgu yaptı.



2020 Olimpiyatlarına evsahipliğinin Tokyo'nun yapacağı kesinleşmesinin ardından bu sonucun Buenos Aires'teki oylamayı kaybeden İspanya ve Türkiye için nasıl bir maliyet oluşturacağı da tartışılıyor. Maliyetin bu iki ülke için farklı olacağını düşünen New York Times, "Madrid ve İstanbul, Olimpiyat Komitesince reddedilmeye farklı tepkiler gösterdi" dediği haber analizinde Madrid'in merkezinde toplanan büyük bir kalabalık üzüntüye boğulurken İstanbul'da adaylığa karşı çıkanların Taksim Meydanı'nda sonucu kutladıklarını yazıyor. 



MADRİD İÇİN KAYIP DAHA FAZLA 



New York Times gazetesi, İspanyolların Madrid'in kazanması durumunda Olimpiyatların iş olanaklarını yaratıp krizdeki ekonomiyi canlandırabileceğini umduklarını belirttiği analizinde "kaybetme maliyetinin Madrid için daha büyük olacağını" düşünüyor. 



HAYAL KIRIKLIĞI VE HÜZÜN



Madrid adaylığının reddedilmesi üzerine kentin merkezindeki Puerta de Alcala'da oylamayı izlemek üzere toplanan büyük kalabalıkta "hayal kırıklığı" ve "hüzün" ün hızla yayıldığını anlatan gazete, İstanbul'daki tepkilere ilişkin şunları yazıyor : 



İSTANBUL DONDU KALDI 



"İstanbul'da ise, son dönemde ortaya çıkan sosyal ayrışmalar, Cumartesi günü Olimpiyatların destekçileri ve karşıtlarının farklı yerlerde toplanması üzerine vurgulanmıştı. İstanbul'un 6. Olimpiyat adaylığının başarısızlıkla sonuçlanmasından sonra Sultanhamet'te bazıları ağladı, bazıları ise birbiriyle sarıldı. Çoğu, Türk bayraklarını indirerek sadece kıpırdamadan duruverdi ." 



Sultanhamet'teki tepkilerin ardından Taksim Meydanı'da yaşananları aktaran gazete şu değerlendirmelerde bulundu : 



SAVAŞ ALANINA DÖNMÜŞTÜ 



"Taksim'de ise, adaylığa karşı çıkanlar gece geç saate kadar sonucu kutladı. Taksim, Haziran ayında bir parkın yok edilmesine ilişkin çekişmelerin on yıllık bir sürede en büyük hükümet karşıtı gösterilere çevrilmesinden sonra bir savaş alanına dönüşmüştü. Analistler de, Türkiye'nin Olimpiyat adaylığı için en büyük sorunlardan birinin hükümetin göstericilere sert baskıları olduğunu söylüyorlardı ." 



New York Times, haberinde ODTÜ'de Cuma günü başlayan polis ile bir yol projesi için kampüsteki ağaçları kesme planını protesto eden öğrenciler arasındaki çatışmaların Cumartesi günü de devam ettiğine dikkat çekerken polisin göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullandığını da anlattı. ANKA


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin