Nazım Hikmet: İsyankar olunuz!

Nâzım Hikmet, yarın ölümünün 52’nci yıldönümünde anılacak...

Google Haberlere Abone ol
Nazım Hikmet: İsyankar olunuz!

Nâzım Hikmet Vakfı'na ait binanın AVM olma kararının alındığı bugünlerde ustanın yaptığı bir konuşmayla Sovyet Edebiyat Enstitüsü'nün kapanmasını engellediği ortaya çıktı.



Nâzım Hikmet’le ilgili anılarını internet sayfasında paylaşan Rus şair Aleksandr Olşanski, 23 Mayıs öğrenci eyleminin elebaşlarından. Bugün 75 yaşında olan şair, 1960-1963 yıllarında Sovyet Edebiyat Enstitüsü öğrencisiymiş. Nâzım’ın okulu çok sevdiğini ve sık sık öğrencilerle bir araya geldiğini hatırlayan Olşanski, “Bu görüşmelerin birinde Nâzım genç edebiyatçılardan şu anda ne ile uğraştıklarını sordu. Öğrenciler 'sınavlara giriyoruz' deyince Nâzım kızdı: ‘Ne sınavı? Bir yazarın tek sınavı kitaptır!’ diyerek tepkisini dile getirdi.”



Olşanski, Nâzım’ın, “Çocuklar isyankâr olunuz! Yaşlandığınızda bazı şeyleri savunmak için isyankârlık lazım. Gençliğinizde karşı geldiğiniz bu şeyleri yaşlandığınız da savunacaksınız” dediğini de aktardı.



Görüşmelerden yalnızca birkaç hafta sonra, genç yazar ve şairlerin sosyal toplumsal olaylarda daha faal olmasından ve parti politikalarını eleştirmesinden rahatsız olan dönemin Sovyet lideri Kruşçev, enstitüyü kapatmaya karar verdi. Olşanski, 23 Mayıs 1963’te öğrencilerin Nâzım’ın “isyankâr olun” tavsiyesine uyarak eylem yaptıklarını, bunun üzerine Kruşçev’in geri adım atmak zorunda kaldığını savundu.



Haberin devamını okumak için TIKLAYIN...


Etiketler nazım hikmet avm
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin