Müzik dehasına bir ödül de İsveç’ten!

16 yaşındaki Tambi Cimuk, İsveç'teki yarışmada ikinci oldu.

Google Haberlere Abone ol
Müzik dehasına bir ödül de İsveç’ten!

Suriye'deki iç savaştan kaçıp geldiği Bursa'da 'Müzik dehası' olduğu ortaya çıkınca Türk vatandaşlığına alınan 16 yaşındaki Tambi Cimuk, İsveç'in başkenti Stocholm'de düzenlenen yarışmada ikinci oldu.



Müzik otoriteleri tarafından 'Geleceğin Rahmaninov'u olarak nitelendirilen Tambi, 14 Mayıs'ta Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği'nin düzenlediği projede yer almak üzere ABD'ye gideceği ve kongre binasında konser vereceği belirtildi.



Suriye'den, 2 yıl önce savaş nedeniyle 4 kişilik ailesiyle birlikte kaçarak Bursa'ya gelen Tambi Cimuk, müzikteki üstün yeteneğinin keşfedilmesi ardından katıldığı yarışmalarda peş peşe başarı gösterdi. Kafkas gecelerinde akordeon çalan Tambi'nin müzik dehası olduğu, piyano eğitim almak için başvurduğu Bursa'daki Akademix Güzel Sanatlar Merkezi'nde ortaya çıktı. 1 yıllık eğitim ardından video görüntüsü göndererek Rusya'da katıldığı yarışmada birincilik elde eden Tambi'yi dinleyen New York Konservatuarı Piyano Bölüm Başkanı Tamara Poddubnaya, onu 'İnanılmaz bir yetenek' olarak tanımladı.



New York Konservatuarı'na kabul edilmek amacıyla uluslararası yarışmalara hazırlanan Tambi'nin pasaport sorunu yaşaması üzerine geçtiğimiz 8 Aralık'ta Bakanlar Kurulu kararıyla Türk vatandaşlığı'na alındı. Haberi Tambi'ye telefonla bildiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu yarışmadan dereceyle dönen genç yeteneği Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na davet etti. Tambi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas onuruna verdiği yemekte de konser verdi. 



Tambi, daha sonra 2 Şubat'ta kayıtla katıldığı New Jersey'de ve 2 Nisan'da da Almanya'nın Mühlacker kentinde düzenlenen 'The Fifth International Competition yarışmalarında birincilik elde eden Tambi, Bursa Büyükşehir Belediyesi de genç yeteneğe sahip çıkarak, orkestra kadrosuna aldı.

Başarısını sürdüren Tambi, dün 6'ncı Stockholm İnternational Music Competition yarışmasına katıldı. 18 yarışmacının bulunduğu ve St Petersburg Savshinsky International Music Competition'un devamı olan bir yarışmada Tambi bu kez ikinci oldu. İkinciliği elde ettiği için mutlu olduğunu söyleyen Tambi, "Heyecanımı yenseydim birincilik alacaktım. Bu yarışmalarda ilk üçe girmek önemli, bunu da başardık" diye konuştu. Tambi'nin piyano öğretmeni Elena Çekiç de, "Tambi henüz 20 aydır piyano eğitimi alıyor. Yani iki sene bile değil. Diğer yarışmacıların hepsi on yılın üzerinde. Derecemiz çok iyi. Daha da iyi olacağız" dedi. 



AMERİKAN KONGRESİ'NDE KONSER VERECEK



Tambi'nin Direktörü Rüstem Avcı, Stockholm'un zorlu bir yarışma olduğunu bildiklerini belirterek, şöyle konuştu;



"Geçen ay Almanya'dan aldığımız birincilik derecesinden sonra bu derece de doğru yolda olduğumuzu gösterdi. Birinciliği kıl payı kaçırdık. İlk eserin başlarında on saniyelik bir heyecan kontrolü sorunu yaşadık. Bu da jürinin gözünden kaçmadı. St Petersburg'un devamı niteliğinde aynı kuruluşun düzenlediği bir yarışmaydı. Tambi'nin eğitim gördüğü Akademix Güzel Sanatlar Merkezinde heyecan kontrolüne ilişkin bir çalışmamız yoktu, Türkiye'ye dönünce bu konuda da çalışmalar yapacağız. Büyükşehir Belediyemizin desteği çok önemli. Bu desteği ikidir boşa çıkarmamanın mutluluğunu yaşıyoruz."



Ödül serisine Amerika, İspanya, Bulgaristan ve Rusya ile devam etmek istedikleri kaydeden Avcı, "14 Mayıs'ta Washington Büyükelçiliğimizin düzenlediği bir projede yer almak üzere ABD'ye gideceğiz. Tambi, bu gezi sırasında Amerikan Kongre binasında bir konser verecek" dedi. (DHA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin