MURDOCH, FOX'TAKİ FİLMİ ATV'YE TAŞIYOR

Fox TV'de Ertegün'ün hisselerini Özal'ın Başdanışmanı Engin Güner'e veren Murdoch, atv ihalesinde de ortak olarak kızı Avukat Ece Güner'i yanına aldı. Milliyet yazarı Serpil Yılmaz, ayrıntıları kaleme aldı.

Google Haberlere Abone ol
MURDOCH, FOX'TAKİ FİLMİ ATV'YE TAŞIYOR

Serpil YILMAZ / MİLLİYET


 ABD'nin ünlü medya baronu Rubert Murdoch, 5 Aralık'a ertelenen atv ve Sabah ihalesi sürecinde, TGRT'de (satın aldıktan sonra adı Fox oldu) izlediğimiz bir filmi yeniden vizyona sokuyor.
Önceki gün ekonomi sayfalarımızdaki "Murdoch, Sabah ve atv için şirket kurdu" haberinin arka planı, henüz "atv-Sabah maçında" sahaya çıkacak as oyuncu kadrosunun kurulmadığını da ortaya koyuyor.


Üç şirket kuruldu
9 Ekim'de atv-Sabah ihalesinin açıklandığı gibi 7 Kasım günü yapılmasının tehlikeye girdiğini ve henüz TMSF'den şartname alan yabancı kuruluşların ihaleye girecek şirket kuruluşlarını tamamlamadığını yazmıştım. Bu yazıdan iki gün sonra da TMSF ihalenin 5 Aralık'a ertelendiğini duyurdu.
15 Ekim ihale başvurusu için son gündü. Bayram tatili ve hafta sonu nedeniyle şirket kuruluşlarının 11 Ekim gününe kadar tamamlanması gerekirdi. Bu tarihte ihaleye girmeye hazır olanlar, Fiba Holding'in patronu Hüsnü Özyeğin ve oğlu Murat Özyeğin'in kurduğu Girişim Medya ile Nurol Holding'in sahipleri Çarmıklı ailesinin kurduğu NC Radyo şirketi tamamlanmıştı.
Murdoch, 11 Ekim günü şirketi News Netherlands'ın yüzde 23 hisseyle ortak olduğu İştirak Radyo ve Televizyon A.Ş'yi kurdu.


Ertegün'ün hisseleri
Yasal zorunluluk olan "yüzde 75 yerli hissedar" şartını yerine getirmek üzere kurulan şirketin büyük hisseleri, Güner Hukuk Bürosu'nun iki ortağına dağıtıldı. Bu ortaklıkta Av. Ece Güner yüzde 74, Av. Ömer Er de yüzde 1 hisseyi temsil ediyor. Diğer hisseler Murdoch'un yöneticileri arasında paylaştırılıyor.
Aynı yöntem TGRT'nin satışında da izlenmiş. TGRT'nin sahibi olduğu Huzur Radyo TV şirketinin yüzde 75'i Amerika'da yaşayan Türk işadamı Ahmet Ertegün'de görülüyordu. Yönetim ise Murdoch'ta kaldı.
Ertegün'ün ölümünden sonra eşi Mica Ertegün hisselerini avukatları Lale Cander'e devretti. Murdoch tarafı ise Ertegün hisselerinin Ece Güner'in babası Engin Güner, Gürhan Berker ve Metin Negrin arasında dağılmasını sağladı.
Murdoch, Türkiye'de kendine medya ortağı olarak Güner ailesini seçti.


Kaşıkçı'nın avukatı
TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, bir konuşmamızda, TGRT'deki hisse spekülasyonlarının atv-Sabah'ta olmaması için düzenleme yapacaklarını belirtmişti. Benim anladığım, Murdoch daha önce açıklanan 7 Kasım ihale tarihine yetiştirilmek üzere "acil şirketi" kurmuş. Ancak bu şirketin ihaleye aynı hisse yapısıyla girmesine kesin gözüyle bakamayız. İhale günü gelip çattığında bu hisseler, uygun "ortaklara" devredilebilir.
Çünkü yerli ortağın 225 milyon dolar özkaynağının olması gerekiyor, 1.1 milyar dolar muhammen bedelle çıkılan ihale bedelinin yüzde 75'inin finansmanını da sağlaması öngörülüyor.
Güner'i bundan yaklaşık 10 yıl önce tanımıştım. Hukuk bürosunun kuruluş kokteylini Çiğdem Simavi'nin ev sahipliğinde Halas Yatı'ndaki bir davette vermişti. Onur konuğu da ünlü silah tüccarı (!) Adnan Kaşıkçı'ydı. Güner, Kaşıkçı'nın avukatı olarak ünlenmişti. Güner, Güney Afrika bankalarından Standart Bank tarafından satın alınan Dundas Ünlü menkul kıymet şirketinin ortaklarından Mahmut Ünlü ile evliydi.


Stratejik ortak!
Güner ailesinde meşhur isim aslında baba Engin Güner; merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın Başdanışmanı ve Özel Kalem Müdürü'ydü. Avrupa Konseyi'nde Türkiye'yi temsil etti. 1991-1995 yılları arasında ANAP İstanbul milletvekiliydi. 2000-2001 arasında LDP Başkanvekilliği de yapan Güner'in Murdoch için önemi, Özal ile baba Bush yakınlığının en yakın tanığı olması.
"Özal'lı Yıllarım" isimli bir kitabı da bulunan Güner, Körfez Savaşı sonrası (22-23 Mart 1991) Camp David'e davet edilen Özal'ın ABD Başkanı George W. Bush ile yaptığı "Stratejik Ortaklık" görüşmesinde yanındaki tek isimdi.
Şimdi Engin Güner, Bush'un Ortadoğu savaşını destekleyen yayınlarıyla ABD'de nam salan Murdoch ile Özal'dan elinde kalan "Stratejik Ortaklık" notlarını revize ediyor olsa gerek.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin