'MUHTEŞEM YÜZYIL' HAKKINDA EN ÇOK HABERİ HANGİ GAZETE YAPTI?

1-14 Ocak 2011 tarihleri arasında yazılı basında diziye ait toplam 940 haber yayınlanırken, dizi hakkında en çok haberi...

Google Haberlere Abone ol
'MUHTEŞEM YÜZYIL' HAKKINDA EN ÇOK HABERİ HANGİ GAZETE YAPTI?

Günseli Özen Ocakoğlu/Zaman


Reklamın iyisi-kötüsü olmaz dediler, 15 milyon doları geçtiler



Geçen hafta 'Muhteşem' dizimiz için 1 milyon dolarlık reklama eşdeğer köşe yazısı yayınlandı demiştim. Bu arada RTÜK'ten de söz ederek şimdiden sonra vereceği karar ne olursa olsun tartışma doğuracak diye de eklemiştim. Öyle de oldu. 1-14 Ocak 2011 tarihleri arasında yazılı basında diziye ait toplam 940 haber yayınlanmış. Bunların 191'i doğrudan birinci sayfada yer almış. En çok haberi 68 kez ile Habertürk yaparken, Muhteşem Yüzyıl 267 kez köşe yazarlarına konuk olmuş. 71 köşe yazısında olumsuz içerik varken 172 köşede Muhteşem Yüzyıl'a olumlu referans verilmiş. Demek ki 693 kez dizi hakkında tarafsız yazı yazılmış.


İstemem yan cebime koy mu? Ajans Press'in yaptığı araştırmayla tüm haber ve köşelere ulaşabiliyor ve kim, ne yazmış okuyabiliyorum. Bu da bana olumlu-olumsuz-tarafsızın ötesinde yazıların içeriğine ilişkin söz söyleme hakkını veriyor.


YAZARLARIMIZ EN ÇOK NEYE TAKILMIŞ?


Diziye doğrudan gözü kara bir biçimde saldıran vahim bir köşe yazısına rastlamadım. Ama son dönemde otoritesini artıran RTÜK'e ve 'İçki ve Tütün Satışlarını Düzenleyen Yönetmeliğe' söz söylemek isteyenlerin dizi üzerinden konuştuğunu görüyorum. Kimi kendi görüşünü destekleyen argümanları diziye bağlarken bazıları da diziden söz ediyor gibi yapıp, sağ gösterirken sol vurmuş.


Sayıları hiç de azımsanmayacak bir kısım yazar, bir başka köşede başlatılan tartışmaya 'ben de' diyerek dahil olurken diziye ilişkin eleştirilerinde oldukça tarafsız kalmış.


Bazıları ilgi alanı olmasa bile gündemi yakalamak için zoraki, bazıları da gönüllü olarak meselenin içine girmiş.


Aslında en temel tartışma, dizinin tarihî gerçekleri ne kadar yansıttığında düğümleniyor. Bu arada NT'lerin filmde bir alt yazıyla 'Kanuni hakkındaki gerçekler' kitabının duyurusunu yapması da takdire şayan. Fırsatı iyi değerlendirmiş ama frekans olarak daha çok reklam vermesi ve görünürlük kazanması gerek.


Yazılarda dikkatimi çeken bir diğer önemli tartışma konusu da Muhteşem taraftarlarıyla karşıtlarının belli partilerde kümelenmesi. CHP'yi, diziyi koşulsuz destekleyenler arasında görüyorum. Konu anlaşılmaz bir biçimde siyaset konuşmaları içine çekilmiş.


RTÜK'e son günlerde diziye ilişkin 165 bin şikâyet gelmiş. Bu yaklaşık 3 yıllık şikâyet toplamına denk. Köşe yazarları da şikâyetlerle RTÜK'ün kararını sorgulamış.


Habercilerin, diziyi her ortamda kanaat önderlerine bir vesileyle sorduklarını düşünürsek, şimdiye değin oluşturulan reklam eşdeğeri 15 milyon doların üstüne çıkmış. Bunun içinde köşe yazarlarının meydana getirdiği değer de 10 milyon dolara yakın.


Mehteran, yumurtalı protesto ve üstüne dizinin oyuncusu Halit Ergenç'in çekimlerde ayağını kırması da eklenince bana göre dizi biter, haberi bitmez gibi geliyor.


DİZİYi EN ÇOK HANGİ KÖŞE YAZARI KONU EDİNMİŞ?


Ekran Arısı (Anibal Güleroğlu), Sina Koloğlu ve Yüksel Aytuğ 5'er kez; Oray Eğin, Ruhat Mengi, Bekir Hazar 4'er kez; Pakize Suda, Gülay Göktürk, Ali Saydam, Rahşan Gülşan, Burhan Ayeri, Taha Akyol ve Ahmet Hakan ise 3'er kez Muhteşem Yüzyıl'ı köşelerinde konuk etmiş. Bu çok bereketli konunun her bölümü yayınlandıktan sonra köşelerde yazılmaya devam edeceğine inancım tam. Bu kadar çok iyi dizinin yüksek sesle iletişimi yapılırken üstünde en çok tartışılanı olmak herhalde Show TV yönetimini hiç rahatsız etmiyordur. Ancak önerim, toplumun nabzına daha çok dikkat edilmesi.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin