Muhalif köşe yazarına 2 yıl hapis

Muhalif yazar, 'dini duyguları zedelemek amacıyla kasti ve kötü niyetli eylemde bulunmak'tan suçlu bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Muhalif köşe yazarına 2 yıl hapis

Myanmar'daki muhalefet partisinin eski bir görevlisi ve köşe yazarı olan Htin Lin Oo, Budizm'e hakaret ettiği gerekçesiyle 2 yıl ağır hapis cezasına çarptırıldı.



Mahkeme, Budizm'in aşırı milliyetçilik için kullanılmasını eleştiren Htin'i 'dini duyguları zedelemek amacıyla kasti ve kötü niyetli eylemde bulunmak'tan suçlu buldu. 



Htin, duruşma sonrası yaptığı açıklamada "Söylediklerim, farklı inançları olan topluluklar arasında sevgi ve barış inşa etmeyi amaçlıyordu" dedi.



Uluslararası Af Örgütü Amnesty, yayınladığı açıklamada kararın "ifade özgürlüğüne ve dini hoşgörüye ciddi bir darbe" olduğunu belirterek, üst mahkemece bozulması çağrısı yaptı.



Örgütün Güneydoğu Asya Direktörlerinden Rupert Abbott, Htin Lin Oo'nın dini hoşgörüyü teşvik eden bir konuşma yapmaktan başka bir suçu olmadığını belirterek, "Görüşlerinden ötürü hapis cezasına çarptırıldığını düşündüğümüz Htin'in şartsız olarak serbest bırakılması gerekir" dedi.



Abbott, Myanmar'ın hapislerdeki siyasi suçluların serbest bırakılacağı sözüne rağmen, son iki yılda çok sayıda barışçıl eylemciyi tutukladığını ve muhalif sesleri susturmak için halen diktatörlük yasalarına dayandığını söyledi.



Radikal Budist milliyetçilerin ve nefret dolu söylemlerinin artan etkisinin tedirgin edici olduğunu ifade eden Abbott, hükümetin sorunu çözmek için ayrımcılık ve şiddeti teşvik eden bu grupları karşı önlem almak yerine, Htin Lin Oo gibi dini hoşgörüsüzlüğe karşı çıkan kişileri tutukladığını kaydetti.



Htin, geçen ekimde yaptığı bir konuşmada "Eğer aşırı milliyetçi olmak ve ırkınızı çok sevmeye devam etmek istiyorsanız, Budizm'den çıkın" ifadesini kullanmıştı. Konuşma sosyal medyada yayılarak aşırı milliyetçi Budist rahiplerin ve grupların tepkisini çekmişti. Aşırı milliyetçilerin şikayeti üzerine Demokrasi için Ulusal İttifak partisindeki görevinden alınan Htin, 6 aydır gözaltında tutuluyordu. (AA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin