MUHAFAZAKARLAR ŞİKAYET ETTİ FACEBOOK SANSÜRLEDİ

Facebook Türkiye ekibi bu kez ressam ve yazar Zeliha Demirel'in 5 bin üyeli sayfasını, profiline koyduğu fotoğrafı 'erotik' bularak kapattı. İşte sansürlenen fotoğraf.

Google Haberlere Abone ol
MUHAFAZAKARLAR ŞİKAYET ETTİ FACEBOOK SANSÜRLEDİ

Zeliha Demirel, Kurgu Kültür, Hal Kültür Sanat, Ekin Sanat, Deliler Teknesi, Sunak, Melantis Edebiyat gibi dergilerde sanat yazıları yazan ve birçok dergide yayın kurulunda görev yapmış bir ressam. Resam ve yazar Demirel 28 Mart’ta Beyoğlu Galeri Siyah’ta açılan ‘Karmakarışık’ adlı resim sergisine katıldı. Sergide Heykeltıraş Deniz Ilgaz bedenini çamura bulayarak kendisini heykele dönüştürdüğü ‘Kontüriksiyon’ isimli bir performans sergiledi. Demirel, sergide çektiği resimlerin yanı sıra bu performansın fotoğrafını da yaklaşık 5 bin üyesi bulunan Facebook’taki sayfasına koydu.

Soyunarak sanat mı olur?
Bu performansın sanatla alakası olmadığını düşünen üyeler fotoğrafı ‘‘Soyunarak sanat mı olur?’’ tarzında yorumlar yaparak, Facebook Türkiye ekibine şikâyet etti. Demirel, aynı gün içerisinde Facebook adresine girmek istediğinde ‘‘Fotoğraf erotik bulunduğu için kaldırıldı. Lütfen onaylayınız’’ uyarısıyla karşılaştı.
Fotoğrafı bu uyarıyla silen ekip 29 Mart’ta ise Demirel’in kişisel hesabını da kapattı. Süreci Radikal’e anlatan Demirel, ‘‘Facebook’a mail attım ama geri dönmediler. Kültür sanat etkinlikleri fotoğrafları dışında hesabımda hiçbir şey paylaşmadığımı, soyunuk olmakla çıplak olmak arasındaki farkı algılayamayan sığ zihniyetler tarafından şikâyet edildiğimi anlattım. Bünyesinde çok sayıda bulunan pornografik, ırkçı, ayrımcı, cinsiyetçi sayfaları müstehcen bulmazken neden bir heykeltıraşın bedenini çamura bulayıp, kendini heykele dönüştürmüş halini erotik buluyor?’’ diye sordu. Demirel, şimdi kim olduklarını, kimler tarafından denetlendiklerini bilmediği Facebook Türkiye ekibinden yanıt bekliyor.

Facebook Türkiye ekibi daha önce de ‘Homoloji’ isimli Lezbiyen Gay Biseksüel Transseksüel (LGBT) sözlüğüne ait sayfanın yöneticisi olduğu için gazeteci Bawer Çakır’ın kişisel hesabını kapatınca tepki çekmişti. Eskişehir’de faaliyetlerini sürdüren MorEL LGBTT Oluşumu’nun sayfası ve üyelerinin hesapları da kapatılmış, uluslararası bir LGBT örgütünün Facebook merkezine ulaşmasıyla bu hesaplar açılarak sahiplerinden özür dilenmişti. {ŞÜKRÜ OKTAY KILIÇ} www.radikal.com.tr



 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin