Milliyet'te yeni kriz! Hasan Cemal'in bugünkü yazısı yayınlanmadı. İşte o yazı!

Gazetede, köşe yazarının yazısı yayınlanmadı, meslektaşı olaya böyle tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol
Milliyet'te yeni kriz! Hasan Cemal'in bugünkü yazısı yayınlanmadı. İşte o yazı!

İmralı tutanaklarının sızdırılmasının ardından Milliyet'te yaşanan krizde yeni bir perde yaşanıyor. Milliyet'in köşe yazarı Hasan Cemal'in bugünkü yazısı gazetede yayınlanmadı. Hürriyet Gazetesi yazarı İsmet Berkan, Twitter hesabından olaya tepki gösterdi. 



"Hasan Cemal'in yazı yazamadığı bir ülkede yasamak istemem... Umarım uzun sürmez bu ara dönem...Hasan Cemal bugün yazısını yazdı, gazetesine gönderdi ama yazının basılmayacağı kendisine söylendi. Milliyet'in yeni sahipleri kuşaklar boyunca bu ayıplarıyla anılacak... Torunlara bırakmak için kötu bir miras..." diye tepki gösteren Berkan, Cemal'in bugünkü yazısını blogunda yayınladı.  İşte, Hasan Cemal'in bugün gazetede yayınlanmayan o yazısı:



Gazetecilik ve gazeteciler üzerine...



"Başbakan Erdoğan, Balıkesir’de Milliyet’e dönüp Namık Durukan’ın İmralı Zabıtlarıhaberinden dolayı “Batsın bu gazeteciliğiniz!” dediğinden beri iki haftadır bu köşe kapalıydı.

​Tayyip Erdoğan, Balıkesir konuşmasında beni de hedef almıştı. Adımı zikretmemişti ama haberi ve gazeteciliği savunan benim bir cümlemi aynen alıp bana da yüklenmişti.

​Ben o cümlede kendi mesleğimin en temel ilkelerinden birini özenle vurgulamıştım. ‘Gazetecilikle memleket idaresi’nin ayrı ayrı konular olduğunu belirtmiş, ikisinin arasından geçen ayırıcı çizgiye işaret etmiştim.

​Özeti şuydu:

​Demokrasilerde siyasetçi ülke yönetir, gazeteci gazete yapar!

​Evet, öyledir.

Demokratik rejimlerde gazeteciliğin sınırlarını özgürlükler ve gazetecilik mesleğinin evrensel ilkeleri çizer; iktidarların bakış açılarıyla milli-gayri milli gibisinden kriterler çizmez.

Gazeteciliğin evrensel ilkeleri içinde, tarifi her zaman kolay olmasa da, hiç kuşkusuzsorumluluk da vardır. Ama bu sorumluluk duygusuyla iktidar odaklarının anladığı ‘sorumluluk’ ille de örtüşmez, örtüşmek zorunda da değildir.

Demokrasilerde gazetecilerle iktidar sahipleri zaman zaman anlaşamaz çatışırlar.

Çok görülür bu durum.

İlişkilerin fena halde gerildiği, bazen kopma noktasına geldiği de olur.

Bu konuda özellikle Amerikan demokrasisinden çok ilginç, renkli örnekler verilebilir.

Şimdi bunları geçiyorum.

‘İmralı zabıtları’ yüzünden Ankara’ylaMilliyet arasında yaşanmış ‘olay’ın perde arkasına bugün için girmek niyetinde değilim. Kişiselleştirmek de istemiyorum konuyu...

Böyle bir ‘olay’ benim başıma ilk defa gelmiyor. Ayrıca, yıllar ve yıllar boyu birçok meslektaşım bu yollardan geçti, geçmeye de ne yazık ki devam ediyorlar.    

​Belirtmekte yarar var.

​Medya-iktidar ilişkileri bu ülkede öteden beri sorunlu olmuştur. Çünkü, siyasal güç odakları her zaman medya ve gazeteci milletini genellikle kendi çektikleri ‘kırmızı çizgiler’le kontrol altında tutmaya çalışmıştır. Bunun için ekonomik, siyasal ve hukuksal aletlerle baskı uygulamıştır.  

​Hiç değişmemiştir bu.

​Medya patronlarının gazetecilik dışındaki alanlarda mevcut ekonomik menfaatleri de iktidarların elini güçlendirmiştir.

Bir başka deyişle:

Kendi işleriyle ilgili olarak medya sahiplerinin Ankara’ya olan ihtiyaçları ya da Ankara’nın ekonomik konulardaki aşırı gücü -Türkiye’de yargı düzeninin ikinci sınıflığıyla da birleşince- siyasal iktidarlar medyayla daha kolay oynamıştır."



Yazının devamı için tıklayınız






Sıradaki Haber İçin Sürükleyin