Microsoft'a rekor ceza

Avrupa Birliği, Microsoft'a bir anlaşmayı ihlal ettiği gerekçesiyle yaklaşık olarak 731 milyon dolarlık bir ceza kesti.

Google Haberlere Abone ol
Microsoft'a rekor ceza

AB regülatörleri, kullanıcılara Internet Explorer'dan başka web tarayıcısı sağlaması için yapılan anlaşmayı ihlal ettiği gerekçesiyle Microsoft Corp.'a 561 milyon euro (731 milyon dolar) ceza kesti.



Micorosoft'un 2012 yılı gelirinin yaklaşık yüzde 1'ine tekabil eden bu cezayla birlikte geçtiğimiz 10 yıl boyunca Microsoft'un Avrupa Birliği'nden aldığı cezalar 2.24 milyar euroyu geçmiş oldu. Microsoft daha önce yine AB tarafından rakipleriyle veri paylaşmadığı için 899 milyon euro cezaya çarptırılmıştı.



Dünyanın en büyük yazılım üreticisi Microsoft 2009 yılında AB regülatörleriyle ilişkilerini düzeltmek için yaptığı bir anlaşma gereği rakip web tarayıcılarına kendi yazılımını açmaya izin verme konusunda anlaşmaya varmıştı. Şirketten yapılan bir açıklamada Windows 7 Service Pack 1 kullanan yaklaşık 28 milyon bilgisayarda "web tarayıcısı seçebilme" olanağının olmadığını ancak Temmuz ayında fark ettiklerini söyledi. 28 milyon bilgisayar, bu hizmeti alması gereken bilgisayarların toplam yüzde 10'unu oluşturuyor.



AB Rekabet Komisyoneri Joaquin Almunia yaptığı açıklamada "Umarım bu karar şirketleri iki kez düşünmeye yönlendirecektir. Şikayete söz konusu olan raporlara güvendik" ifadelerini kullandı.



Microsoft'un Brüksel'de bulunan sözcüsü Robin Koch, yorum yapmaktan çekinirken, şirket hisseleri saat 12:26 itibariyle Almanya işlemlerinde yüzde 0.5 düştü ve 28.21 dolara geriledi.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin