MICHAEL JACKSON'IN 500 MİLYON DOLAR BORÇU ÇIKTI

Michael Jackson, ölümünün ardından geriye 500 milyon dolarlık borç bıraktı.

Google Haberlere Abone ol
MICHAEL JACKSON'IN 500 MİLYON DOLAR BORÇU ÇIKTI

Bugüne kadar 750 milyon albüm satışıyla en fazla kazanan sanatçılar listesinde Elvis Presley ve Beatles ile birlikte anılan Jackson, borçları nedeniyle mahallesindeki eczaneyle bile mahkemelik olmuştu. Bu borçları ödemek için gerçekleştireceği Londra konserlerini veremeden kalbine yenildi.


POP müziğin kralı Michael Jackson, 50 yıllık hayatına gözlerini yumarken, ardında 500 milyon dolarlık borç bıraktı. Bugüne kadar 750 milyon albüm satışıyla en fazla kazanan sanatçılar listesinde Elvis Presley ve Beatles ile birlikte anılan Jackson, son 15 yıl içinde borçları biriktiği gerekçesiyle mahallesindeki eczaneyle bile mahkemelik olmuştu. Ölmeden önce tüm gücünü borçlarını ödemek için Londra’da sergileyeceği son konserlerine hazırlanmak için harcayan Jackson’ın bu dileğini gerçekleştirmesine kalbi izin vermedi. ‘Thriller’ ve ‘Billie Jean’ hitleriyle olay yaratan Jackson, hayata veda ederken Londra konserlerini sabırsızlıkla bekleyen hayranları bir yandan tanesine ortalama 70 pound ödedikleri biletlerin parasını geri almak için yapım şirketini telefon yağmuruna tutuyor. Diğer yandan da sanatçının CD’lerini almak için müzik marketlere akın ediyor.


Bank of America’ya borç


Özellikle 1980’li yıllarda ay yürüyüşü ve beyaz eldivenleri ile dünyanın en sevilen ilk 3 sanatçısından biri olan Jackson, şöhretin zirvesinde olduğu 1985 yılında Jonn Lennon ve Paul McCartney’in şarkı sözlerinin telif haklarının sahibi olan ATV müzik şirketini 47.5 milyon dolara satın almıştı. Ayrıca servetiyle Kaliforniya’da Neverland adlı bir de çiftlik satın alan Jackson hiç yaşayamadığı çocukluğunun özlemini başka çocuklarla giderebilmek için buraya 14.6 milyon dolar harcamıştı. Ancak, Jackson’ın sonunu getiren de bu çiftlik ve çocuklara olan ilgisi oldu. 13 yaşında bir çocuğu taciz ettiği iddiası üzerine itibarı büyük hasar alan Jackson’ın birikimleri erimeye başlayınca, 1995’te müzik yayın haklarını 95 milyon dolar karşılığında Sony’ye sattı. Bu satış sonucunda elde ettiği kazancını Bank of America’dan aldığı 200 milyon dolarlık borcunu ödemek üzere kullandı.


Çiftliği de kaybetti


Ancak bu da yetmedi. Kasım 2008’de biriken borçlarını ödeyemeyen Michael Jackson, 24.5 milyon dolarlık borcu karşılığında 2 bin 700 dönümlük alana kurulu Neverland Çiftliği’ni kaybetti. Jackson, çiftliğin tapusunu kendisinin de ortakları arasında yer aldığı bir şirkete devretti. Çiftlikte kendisi ve çocuklar için özel bir hayvanat bahçesi ve eğlence parkı kuran ünlü şarkıcı, daha önce de çiftlik çalışanlarının maaşlarını uzun süre ödemediği için para cezasına çarptırılmıştı. Öyle ki muhasebecisi bile mahkemede onun alyhine ifade vererek, “O milyarlar harcayan bir milyoner” dedi ve sanatçının her ay gelirinin 20-30 milyon dolar üzerinde harcama yaptığını iddia etti.


Ailesi iflas etti o yardım edemedi


HAYATA gözlerini yuman Michael Jackson’ın mali batağın içine düşmesine ardından bir darbe de ailesinden gelmişti. Zaten müzikle uğraşmayı büyük ölçüde bırakmış olan ve borçları olan Jackson, babası Joe ve annesi Katherine’in iflasa başvurması sonucunda hiçbir şey yapamadı. Aile 45 milyon dolarlık borcu ve 400 bin dolarlık varlığa sahip olduğunu öne sürüyordu. Michael ve yine kendisi gibi şarkıcı olan kardeşleri Janet ve LaToya bu konudan önce ‘aile şirketinde hissemiz yoktu’ diyerek uzak durdu. Jackson, sonunda sorunu Neverland’i kiraya vererek çözdü. Çiftlikten 100 bin dolar kira geliri elde eden Jackson, bu yolla hem ailesine yardım etmiş, hem de geçimini sağlamak için gelir elde etmişti.


Konser verseydi de borcunu bitiremezdi


İNGİLİZ The Times gazetesinin birkaç ay önce gerçekleştirdiği araştırmaya göre,
Michael Jackson konserleri gerçekleştirse bile borcunu ödeyemeyecekti. 17 bin kişi kapasiteli salonda 70 pounddan satılan biletlerden sanatçının cebine 100 milyon pound girecekti. Ancak, bu 400 milyon dolara ulaşan borcunu ödemeye yetmeyecekti.


Konser için Türk ev sahibi olacaktı


Michael Jackson’ın, Londra’da vereceği konserler süresince kalmak için bir Türk ailesine ait tarihi malikaneyi 1 milyon sterline kiraladığı açıklanmıştı. Daily Mail gazetesinde Jackson’ın sağlık sektöründe çalışan varlıklı bir Türk ailenin kiracısı olacağı dile getirilmişti. Evi 1 milyon pound karşılığında kiralayan Ruşen Osman Ertosun, 2006 yılında evi 6.6 milyon pounda satın almıştı. Ertosun ailesinin İngiltere’de yaşlı ve engellilere bakımevi olarak hizmet veren Excelcare firmasının kurucusu ve sahibi olduğu
ifade ediliyor.


Michael Jackson Şeyh’e bile borç taktı iddiası


Michael Jackson, büyük yatırımlar yaptığı çiftliğini kaybedince soluğu Bahreyn ve Avrupa’da aldı. Bahreyn’de 6 ay yaşayan ve bu süre içinde Şeyh’in ailesinden büyük ilgi gören sanatçı, Bahreyn Kralı’nın oğlu Şeyh El-Halife ile iki albüm, bir konser ve bir adet de otobiyografik kitap için anlaşmıştı. Michael için özel bir kayıt stüdyosu kuran El-Halife, Jackson’a 7 milyon pound avans ve 180 bin pound değerinde bir de Rolls-Royce vermişti. Ancak, şarkıcı anlaşmanın hiçbir maddesine uymadan ülkeyi terk etti. Bunun üzerine İngiltere’nin başkenti Londra’da dava açan Şeyh, verdiği paranın iade edilmesini talep etti. Jackson da verilenlerin hepsinin hediye olduğunu ileri sürerek bu talebi reddetti.


Jackson öldü AEG ölmüşten beter oldu


POP Kralı Michael Jackson’ın ölümünün en fazla sarstığı kurumlardan biri, onun Londra’daki geri dönüş konserlerine yatırım yapan AEG adlı organizasyon şirketi oldu. Philip Anschutz’a ait olan şirketin şimdi 40 milyon dolara yakın zarara uğradığı öne sürlüyor. Temmuz ayında başlayacak olan turne ile 13 yıldır konser vermeyen pop kralını sevenleriyle buluşturmaya hazırlanıyordu. Konserler bir kez ertelenmiş ve bu söylentiler de Jackson’ın sağlık ve psikolojik durumuyla ilgili çeşitli söylentilerin çıkmasına neden olmuştu. Hatta AEG ve Jackson’ın arasındaki sorunlar mahkemelerde bile
konu olmuştu.


Rakamlarla Micheal Jackson


Jackson’ın 1982 yılında çıkardığı Thriller albümü ABD’de 21 milyon dünyada 27 milyon sattı. 5 yıl sonra çıkardığı Bad albümü 22 milyon sattı. 1991’de Sony ile 65 milyon dolarlık bir anlaşma yaptı. Jackson’ın ilk kez 1983’te Billie
Jean şarkısını söylerken taktığı kristal eldiveni de müzayedede satışa çıkarılmıştı
 


Ayşegül AKYARLI GÜVEN / www.hurriyet.com.tr

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin