MEDYADA KASIM AYINDA HANGİ HABERLER HANGİ İSİMLER ÖNE ÇIKTI?

Siyasetten ekonomiye, magazinden spora; işte, MTM'nin, 1700'ü aşkın, gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinden derlediği "ayın medya gündemi" raporunun sonuçları…

Google Haberlere Abone ol
MEDYADA KASIM AYINDA HANGİ HABERLER HANGİ İSİMLER ÖNE ÇIKTI?

Medya Takip Merkezi’nin (MTM) her ay düzenli olarak hazırladığı, “ayın medya gündemi” raporunun sonuçları açıklandı.


 


KÜRT AÇILIMI GÜNDEME DAMGASINI VURDU…


Kasım ayını kapsayan medya araştırmasının sonuçlarına göre; geçtiğimiz aya damgasını vuran konu, Kürt Açılımı oldu.  Aylardır ülkenin en önemli gündem konusu olan “Kürt Açılımı” ile ilgili her türlü gelişme, medyanın da yakın markajındaydı. Erdoğan’ın ulusa sesleniş konuşmasının ana temaları arasında yer alan Kürt Açılımı toplam 23 bin 232 haberle, Ergenekon, terör gibi diğer gündem maddelerini geride bırakarak, ilk sıraya yerleşti.


 


DOMUZ GRİBİ KORKUTMAYA DEVAM EDİYOR…


Dünyada büyük endişe yaratan ve birçok ölüme neden olan domuz gribi, geçtiğimiz ay ülkemizin en çok konuştuğu konular arasında yerini aldı. Önceki aya oranla gündemdeki görünürlüğü artan domuz gribi, Türkiye’de de yaşanan ölüm vakaları ve “aşı yaptırılmalı mı, yaptırılmamalı mı?” krizinin de etkisiyle endişeleri tırmandırdı. Domuz gribi, ay içerisinde toplam 23 bin 106 haberde yer buldu.


 


TERÖR OLAYLARI YİNE GÜNDEMDE…


PKK terör örgütünün eylemleri ve bazı teröristlerin teslim olması, Kasım ayında da PKK’nın gündemde kalmasına neden oldu. Ay boyunca PKK terör örgütüne medya 13 bin 620 haberde yer verdi.


 


Ayın öne çıkan diğer başlıkları ise;



MTM’nin aynı araştırma raporuna göre, aya damgasını vuran bir diğer konu Kurban Bayramı oldu. Kurban Bayramı, toplam 10 bin 3 haber ve yazıya konu edildi.


Beylikdüzü TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde yurt içi ve yurt dışında 550 yayınevinin katıldığı 28. İstanbul Kitap Fuarı açıldı.


TRT, müzik sektörünün ve izleyicisinin beklentilerine yanıt vermek için yeni bir TV kanalını yayın hayatına geçirdi. 11 Kasım'da test yayınına başlayan TRT Müzik, 16 Kasım'da, Tepebaşı Stüdyoları'nda gerçekleştirilecek özel bir yayınla resmi olarak açıldı.


New York'ta düzenlenen 7. Queens Uluslararası Film Festivalinde yönetmenler Tolga Örnek ve Hakkı Subentekin, oyuncu Meltem Cumbul ile film yapımcısı Işıl Bağdadi ödüle layık görüldü. Festivalin ''En İyi Yönetmen Ödülü'' festivalin açılışında gösterilen ''Devrim Arabaları'' filminin yönetmeni Tolga Örnek'e ve ABD'nin ''En İyi Kısa Film Ödülü'' de ABD'de yaşayan genç yönetmen Hakkı Subentekin'e verildi.


 


SİYASET GÜNDEMİ


 


Medya Takip Merkezi’nin aylık periyotlarda hazırladığı ‘ayın siyaset gündemi’ raporuna göre; Kasım ayında medyada en çok konuşulan siyasi parti, geçtiğimiz ay da ilk sırada yer alan AKP oldu.  Son dönemin siyasi gündemine damgasını vuran AKP ay boyunca en çok, Demokratik Açılım, 10 Kasım’da TBMM’de yaşanan pankart krizi ve İrticayla Mücadele Eylem Planı konularıyla medyanın gündeminde yer aldı. Kasım ayı boyunca gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde toplam 28 bin 732 adet haber ve yazıya konu edilen AKP’nin haber sayısı, Ekim ayına göre  %6 oranında artış gösterdi.  Partinin TV ekranlarında yer alma süresi ise yaklaşık 640 saat olarak kayda geçti.


 


MTM tarafından hazırlanan aynı araştırmaya göre; yazılı, görsel ve elektronik basında, Kasım ayı boyunca en çok haber olan bir diğer siyasi parti CHP’ydi. CHP, araştırmanın gerçekleştirildiği üç mecrada toplam, 27 bin 138 adet haber ve yazıda yer aldı. İktidar partisine yakın miktarda habere konu olan ana muhalefet partisinin haberleri, önceki aya göre %1 oranında düşüş gösterdi. 10 Kasım’da TBMM’de gerçekleştirilen ‘Demokratik Açılım’ oturumunda, CHP’li bakanların pankartlı protestosu da medyadan büyük bir ilgi gören konu başlıkları arasındaydı. Partinin ekranlarda kalma süresi ise yaklaşık 435 saat oldu.


 







Medyada En Çok Yer Alan Siyasi Partiler




No



Adı



Kasım



Ekim



Artış Yüzdesi (%)




1



AKP



28.732



27.092



6




2



CHP



27.138



27.330



-1




3



MHP



10.973



10.881



1




4



DTP



7.808



14.938



-48




5



DP



2.018



1.381



46




MTM Medya Takip Merkezi'nin, Kasım ayında 1700'ü aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yaptığı medya takibi sonuçlarından derlenmiştir.


 


ANAP’LA BİRLEŞMESİ DP’YE İLGİYİ ARTTIRDI…


Aynı araştırma raporuna göre; Kasım ayı boyunca medyadan en çok ilgi gören diğer siyasi partiler ise 10 bin 973 haberle MHP, 7 bin 7808 haberle de DTP oldu. MHP’nin haber sayısında Ekim ayına göre büyük bir değişim yaşanmadı ve haber oranı %1’lik bir artış gösterdi. Ekim ayında büyük bir çıkış yakalayan DTP’nin haber sayısında Kasım ayı boyunca yaşanan % 48’lik düşüş ise araştırmanın kayda değer başlıklarından biriydi.


 


Anavatan Partisi’nin bünyesine katılmasıyla medyada öne çıkan ve Ekim ayına göre haber sayısı % 46 oranında artan DP, toplam 2 bin 18 haberle basından en çok ilgi gören partiler arasında yer aldı.


 







Medyada En Çok Yer Alan Siyaset Adamları





No



Adı



Kasım



Ekim



Artış Yüzdesi (%)





1



Recep Tayyip Erdoğan



32.665



41.946



-22





2



Abdullah Gül



12.770



20.645



-38





3



Deniz Baykal



8.688



13.878



-37





4



Onur Öymen



7.081



892



694





5



Devlet Bahçeli



5.949



5.579



7





MTM Medya Takip Merkezi'nin, Kasım ayında 1700'ü aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yaptığı medya takibi sonuçlarından derlenmiştir.





 


Kasım ayında medyada en çok haber olan siyasetçi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan oldu. Yaptığı çarpıcı açıklamalarla her zaman medyanın ilgisini üzerinde toplayan Erdoğan, ay boyunca toplam 32 bin 665 haber ve yazıya konu edildi. Kasım ayı boyunca haber sayısında % 22 oranında düşüş görülen Başbakan, medyada ‘Kürt açılımı’ konusunda yaptığı açıklamalar ve muhalefete yönelik eleştirileri ile öne çıktı. Erdoğan’ın TV ekranlarında yer alma süresi ise 508 saati aşkındı.


 


Kasım ayı siyaset gündeminin en çok konuşulan ikinci ismi ise Abdullah Gül oldu. Gül, Kasım ayı boyunca yasadışı dinlemeler ve irtica ile mücadele eylem planı çerçevesinde ortaya çıkan ‘ıslak imza’ tartışmalarına yönelik açıklamalarının yanı sıra, terör suçundan hükümlü Güler Zere’nin cezasını affetmesi konularıyla medyadan büyük ilgi gördü. Ay boyunca yaptığı yurtdışı temaslarıyla da öne çıkan Gül, 12 bin 770 haberle ve yaklaşık 167 saatlik süreyle medya gündeminde yer aldı.


 


KASIM AYI GÜNDEMİNE ONUR ÖYMEN DAMGA VURGU


MTM’nin aynı araştırma sonuçlarına göre; Kasım ayının en çok konuşulan siyasilerinden biri de CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen oldu. TBMM Genel Kurulu’nda, Demokratik açılım konusunda yaptığı bir açıklamada ‘Dersim İsyanı’ konusunu gündeme taşıyan Öymen, bu açıklamasıyla aya damgasını vurdu. Onur Öymen, ay boyunca aldığı eleştiri ve tepkilerle toplam 7 bin 81 haber ve yazıya konu olurken haber sayısı Ekim ayına göre % 694 oranında arttı.


 


EKONOMİ GÜNDEMİ


 


 


Medya Takip Merkezi’nin, Kasım ayında, gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde yaptığı araştırma sonuçlarına göre; ekonomik kriz konusu geçtiğimiz ay da gündemdeki yerini korumaya devam etti. Ay boyunca 12 bin 733 haber ve yazıya konu olan ekonomik krize televizyon kanalları ise 83 saati aşkın süreyle yer ayırdı.


 


EKONOMİ BASININDA EN BÜYÜK İLGİ THY’NA…


MTM’nin araştırmasına göre; ayın en çok haber olan firması Türk Hava Yolları (THY) oldu. 2009 yılının 10 ayındaki yolcu sayısının, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 10,1 artışla 20.9 milyona ulaştığını bildiren ve “krize rağmen en hızlı büyüyen tek havayolu şirketiyiz” açıklamasıyla dikkatleri çeken THY, ay boyunca çeşitli konularla gündemdeydi. Türk Hava Yolları, ay boyunca 2 bin 253 haberle medyada yer buldu.


 


GARANTİ BANKASI'NA EUROMONEY ÖDÜLÜ
Garanti Bankası’nın, Euromoney Dergisi tarafından düzenlenen 2009 Nakit Yönetimi anketinde, nakit yönetimi alanında “Türkiye'nin en iyi bankası” seçilmesi geçtiğimiz aya damgasını vuran konular arasında oldu. Çeşitli konularla da sıkça gündeme taşınan Garanti Bankası, toplam 1.579 haberde yer aldı.


 


ZİRAAT BANKASI SİGORTA VE EMEKLİLİK ŞİRKETİ KURDU
Ziraat Bankası’nın, Ziraat  Sigorta ve Ziraat Emeklilik şirketlerini kurması, geçtiğimiz ayın önemli gelişmeleri arasında kayda geçti. Banka ay boyunca toplam 1.551 haberde yer aldı.


 


Ekonomi dünyasında, ayın dikkat çeken diğer gelişmeleri şunlar oldu:



Anadolu Hayat Emeklilik, 9 ayda 62,2 milyon lira kar elde ettiğini açıkladı


Akfen Holding, Goldman’daki TAV hisselerini geri aldı


Bank Asya'nın net dönem karı 220 milyon TL olarak açıklandı


Avrupa talebinin azalması ve düşük gaz fiyatı nedeniyle Rus Gazprom'un, bu yılın ilk 6 ayındaki gelirinde yarı yarıya düşüş olduğu bildirildi


Yaşar Holding, ana ortağı olduğu Viking Kâğıt'ın sermayesinde sahip olduğu payların kısmen veya tamamen satışı konusunda stratejik alternatiflerin değerlendirilmesi, finansal danışmanlık ve benzeri diğer hizmetleri yürütmesi için İş Yatırım Menkul Değerler'e yetki verildiğini açıkladı.


Darty, 2010'da 5 yeni mağaza daha açacağını bildirdi


Rekabet Kurulu, Burgaz Alkollü İçecekler'in Mey İçki'ye devrine, rakı pazarında rekabetin önemli ölçüde azaltılması sonucunu doğuracağı, mevcut hâkim durumu güçlendireceği, rakı hariç diğer yüksek alkollü içkiler pazarında ise hâkim durum yaratacağı gerekçesiyle izin vermedi


Kuveyt Türk'ün, "Kuwait Turkish Participation Bank (Dubai) Ltd.'' ismiyle kurduğu yeni iştirakiyle Dubai'de çalışmalarına başlayacağı bildirildi.


 


MAGAZİN GÜNDEMİ


 


HÜLYA AVŞAR YENİDEN MAGAZİNCİLERİN GÖZDESİ


Medya Takip Merkezi’nin, 1700’ü aşkın, gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde düzenli olarak yaptığı “ayın magazin gündemi” araştırmasına göre; Kasım ayının en çok konuşulan ismi, uzun süredir devam eden sessizliğini bozan Hülya Avşar oldu. Habertürk’te yaptığı programında sivri dilli açıklamalarıyla ilgi odağı olan Avşar, Sadettin Saran aşkıyla da popülaritesini korudu. “Kişiye Özel” isimli albümünde yer alan “Sonsuza Dek”  şarkısına evinde amatör kamerayla klip çeken Avşar, ay boyunca 951 haber ve yazıda yer aldı. Avşar kızının ekranlarda kalma süresi ise 4 saate yakındı.


 


ERCAN SAATÇİ’NİN GÜNDEM DEĞİŞTİREN GÖRÜNTÜLERİ


Geçtiğimiz ayın en çok konuşulan bir diğer ünlü ismi, Ercan Saatçi oldu. Ercan Saatçi ve Metin Özülkü’nin üç sene önce Fenerbahçe TV'de yaptıkları bir sohbette, Galatasaray'a küfür ettikleri kaydın basına sızması nedeniyle Saatçi, medyada yoğun şekilde yer aldı. Saatçi’nin haber sayısı yaklaşık 5,5 kat artarken, ay boyunca 920 kez medyada görünüm sağladı.


 


AJDA PEKKAN BU KEZ GÖZYAŞLARIYLA GÜNDEME DÜŞTÜ…


Bebek sahilinde ağlarken kameralara yakalanan Ajda Pekkan, Kasım ayının en popüler yüzleri arasındaydı. TRT Müzik kanalının açılışında başarılı sahne performansıyla da ayrıca ilgi odağı olan Pekkan, ay boyunca 900 haber ve yazıda yer aldı.


 


Ajda Pekkan’dan sonra magazin medyasının en çok ilgili gösterdiği bir diğer ünlü ise sanat camiasının vazgeçilmez ismi Sezen Aksu oldu. Ay içerisinde çeşitli konser haberleriyle gündemde kalan minik serçe, Hülya Avşar’ın yeniden zirveye oturmasıyla top-list’te geriye düştü. Listede üçüncü sırada olmasına rağmen haber sayısı % 2 oranında artan Aksu, toplam 866 habere konu edildi.


 


CEM YILMAZ SİNEMA FİLMİ TANITIMIYLA GÜNDEMDE…


Kasım ayının en çok konuşulan isimlerinden biri de ünlü komedyen Cem Yılmaz oldu. Cansu Dere’den ayrıldığı ideasıyla gündeme gelen Cem Yılmaz, Ocak ayında vizyona girecek “Yahşi Batı” filminin tanıtımıyla da sıkça görünüm sağladı. Ekim ayına oranla haber sayısı % 45 oranında artan Yılmaz, toplam 757 kez haber oldu.


 


COCA COLA’NIN YENİ REKLAM YÜZÜ ACUN…


Coca Cola’nın 2010’daki yeni reklam yüzü seçilen Acun Ilıcalı geçtiğimiz ayın en popüler yüzleri arasındaydı. “Var mısın Yok Musun?”un final gecesinde dünyaca ünlü aktör Bruce Willis'in eşi Emma Heming’i yarıştıran Acun Ilıcalı, magazin basınının yakın takibindeydi. Acun ay boyunca 600 kez haber oldu.


 







Ayın En Medyatik Ünlüleri





No



Adı



Kasım



Ekim



Artış Yüzdesi





1



Hülya Avşar



951



1.561



-39





2



Ercan Saatçi



920



169



444





3



Ajda Pekkan



900



843



7





4



Sezen Aksu



866



847



2





5



Cem Yılmaz



757



522



45





6



Acun Ilıcalı



600



521



15





7



Demet Akalın



559



411



36





8



Yılmaz Erdoğan



525



255



106





9



Ezel Akay



472



208



127





10



Müjdat Gezen



466



358



30





MTM Medya Takip Merkezi'nin, Kasım ayında 1700'ü aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yaptığı medya takibi sonuçlarından derlenmiştir.





 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


“NEŞELİ HAYAT” İLE ARTAN POPÜLARİTE


Yılmaz Erdoğan'ın “Noel Baba” olduğu yeni sinema filmi “Neşeli Hayat”, Kasım ayında, medyadan geniş ilgi gören konular arasındaydı. Erdoğan ay boyunca 525 haber ve yazıda yer aldı.


 


Ayın öne çıkan diğer isimleri ise;



“Yedi Kocalı Hürmüz” filminin yönetmeni Ezel Akay, Kasım ayında yıldızı parlayan ünlüler arasındaydı. Ayten Gökçen’le girdiği polemikle de ilgiyi üzerine toplayan Ezel Akay, gazete, dergi, TV kanalı ve haber siteleri toplamında 427 haberde yer aldı.


 



Tiyatro üstadı Müjdat Gezen tarafından İzmir'de açılan Müjdat Gezen Sanat Okulu, ünlü oyuncuya ilgiyi arttıran konular arasında oldu.


 


SPOR GÜNDEMİ


 


BEŞİKTAŞ UZUN BİR ARADAN SONRA YENİDEN ZİRVEYE YERLEŞTİ…


Medya Takip Merkezi’nin (MTM), Kasım ayında, gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde yayımlanan her haberi tek tek raporlayarak oluşturduğu medya gündemi raporuna göre, aylardır spor medyasının gündeminden düşmeyen Fenerbahçe’nin tahtına bu ay Beşiktaş oturdu. Ligde yakaladığı başarılı performansıyla da sporseverlerin ilgisini çeken Beşiktaş’ın haber sayısında %22’lik bir artış yaşandı. Ay boyunca, toplam 19 bin 718 haber ve yazıya konu edilen Beşiktaş’ın ekranlarda kalma süresi ise 147 saati aşkındı.


 


FENERBAHÇE’YE İLGİ AZALDI…


MTM’nin araştırma raporuna göre, ayın en çok konuşulan ikinci spor kulübü, Fenerbahçe oldu. Uzun süredir en popüler spor kulübü olan Fenerbahçe’ye ilgi, % 11 oranında azalma gösterdi.  Fenerbahçe gazete, dergi, TV kanalı ve haber siteleri toplamında 18 bin 760 haber ve yazıya konu edildi.


 


Aynı araştırma sonuçlarına göre, ayın en çok konuşulan üçüncü spor kulübü Galatasaray oldu. Haber sayısı % 18 oranında düşüş gösteren kulüp ay boyunca, 16 bin 736 habere konu edildi. Galatasaray’ı, 8 bin 259 haberle Trabzonspor, 4 bin 895 haberle Bursaspor izledi.


 







Ayın En Medyatik Spor Kulüpleri





No



Adı



Kasım



Ekim



Artış Yüzdesi





1



Beşiktaş



19.718



16.127



22





2



Fenerbahçe



18.760



21.179



-11





3



Galatasaray



16.736



20.389



-18





4



Trabzonspor



8.259



9.381



-12





5



Bursaspor



4.895



6.696



-27





MTM Medya Takip Merkezi'nin, Kasım ayında 1700'ü aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yaptığı medya takibi sonuçlarından derlenmiştir.





 


SPOR CAMİASININ EN POPÜLER İSMİ ARDA TURAN


Medya Takip Merkezi’nin raporuna göre, ayın en çok haberi yapılan sporcusu Arda Turan oldu.  Domuz gribi olması ve Saba Tümer’le adının aşk dedikodularına karışması konularıyla sıkça gündeme gelen Arda, ay boyunca 2 bin 510 haber ve yazıda yer aldı.  Önceki aya oranla haber sayısı % 35 oranında düşmesine rağmen, zirvedeki yerini koruyan Arda Turan’ın ekranlarda kalma süresi ise 7 saate yakındı.


 


Rapora göre, Kasım ayının en çok konuşulan bir diğer sporcusu, Alex De Souza oldu.  Alex toplam 2 bin 142 haberde yer aldı.


 


ROBERTO CARLOS GİDİYOR…


“Gidecek mi, kalacak mı?” tartışmalarının ardından gitme kararını açıklayan Roberto Carlos, geçtiğimiz ayın en popüler yüzleri arasındaydı. Carlos ay boyunca 2 bin 93 haber ve yazıda yer aldı.


 


MTM’nin “ayın spor gündemi” raporuna göre, en çok haber olan diğer futbolcu,  1.877 haberle Tello oldu. Geçtiğimiz aya oranla haber sayısı % 70 artış gösteren Tello, spor medyasından yakın ilgi gördü. 


 







Ayın En Medyatik Sporcuları





No



Adı



Kasım



Ekim



Artış Yüzdesi





1



Arda Turan



2.510



3.859



-35





2



Alex De Souza



2.142



3.217



-33





3



Roberto Carlos



2.093



3.032



-31





4



Rodrigo Alvaro Tello



1.877



1.104



70





5



Diego Lugano



1.378



2.349



-41





6



Harry Kewell



1.312



1.071



23





7



Marcio Nobre



1.271



1.234



3





8



Shabani Nonda



1.271



969



31





9



İbrahim Toraman



1.240



891



39





10



Deivson Rogerio Da Silva



1.213



935



30





MTM Medya Takip Merkezi'nin, Kasım ayında 1700'ü aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yaptığı medya takibi sonuçlarından derlenmiştir.





 


www.medyatakip.com.tr


 


 


 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin