LONDON EVENING STANDARD SAVAŞ FOTOĞRAFINI DEĞİŞTİRMEKLE SUÇLANDI

London Evening Standard, Amerikan askerlerinin Bağdat´a girişin ertesi günü tam sayfa manşetten ´Bağdat sokaklarında özgürlük şenliği´ manşeti ile yayınlandı. Habere eşlik eden fotoğrafta da Iraklılar´ın sevinci gösteriliyordu. Ancak, fotoğraftaki bazı detaylar bir internet sitesinin gözünden kaçmadı...

Google Haberlere Abone ol
LONDON EVENING STANDARD SAVAŞ FOTOĞRAFINI DEĞİŞTİRMEKLE SUÇLANDI

Memory Hole adlı internet sitesi Evening Standard'da yayınlanan fotoğrafın bilgisayar marifeti ile değiştirildiğini öne sürdü.


Sitenin iddiasına göre, fotoğrafla oynanarak sevinç gösterileri için sokağa dökülen Iraklılar'ın sayısı abartılmıştı.


Peki kanıt mı?


Site, aynı Iraklı'nın sayfaya yayılan fotoğrafta, üç defa farklı kıyafet içinde gösterildiğini tespit etti: Tünbanlı, güneş gözlüğüyle ve yakası açık bir gömlekle...


Sitenin ortaya çıkardığı 'sahte fotoğraf' olayı savaş fotoğraflarının güvenirliliği konusunu yine gündeme getirdi.


Bir süre önce de Los Angeles Times, Brian Walski adlı fotokameramanını, Basra'da bir İngiliz askeri tarafından yatıştırılmaya çalışılan kalabalığı gösteren fotoğrafla oynayarak okuyucuyu yanılttığı gerekçesiyle işten atmıştı.


Savaş fotoğraflarının, özellikle ölü askerlerin yarattığı etkinin ticari boyutunu farkeden kimi fotokameramanların fotoğraflarla oynaması olayı tarihte de yaşandı.


Tanınmış savaş muhabirlerinden biri olan İskoçyalı Alexander Gardner 1863'de Gettysburg'de tarihin en ünlü savaş fotoğraflarından birini çekti: Duvara yaslanmış yakışıklı bir asker, elinde silahı ile birlikte ölü yatıyor.


Daha sonra fotoğraf üzerinde yapılan incelemede askerin ölü olmadığı, fotoğrafın etki yaratmak için 'tasarlandığı', ve askerin rol yaptığı açığa çıktı.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin