LE MONDE: TÜRKİYE SOYKIRIMI TANISIN

Le Monde gazetesi, Thomas Ferenczi imzalı “Türkler, bir çaba daha” başlıklı yorumunda bazılarının, Türkiye’nin Cumhuriyetin yüz yıldönümünün kutlanacağı 29 Ekim 2023 tarihinde AB’ye girmesini hayal ettiklerini belirterek “Tarih uzak ancak inanılmaz değil” ifadesini kullandı.

Google Haberlere Abone ol
LE MONDE: TÜRKİYE SOYKIRIMI TANISIN

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin, başlıca Türkiye’nin AB üyeliği karşıtlarından biri olduğuna işaret eden gazete, “Eğer Türkiye, AB üyesi olacaksa herkes bilir ki bunun 15 yıldan önce gerçekleşemez. O zaman neden Kemalist rejiminin doğuşundan yüzyıl sonra 2023’te olmasın?” diye yazdı.


-“TÜRKLER LİMANLARI AÇMAYI REDDEDEREK BLOKAJA KATKIDA BULUNDU”


Le Monde, AB müzakerelerinin, açılışından bu yana pek ilerlemediğini belirterek Türkiye’nin limanlarını Rumlara açması reddetmesi gibi konulara da dikkat çekerek Türklerin müzakerelerdeki blokaja “Liman ve havaalanlarını Rum gemi ve uçaklarına açmayı inançılıkla reddederek önemli bir katkıda bulundu” yorumunu yaptı.



Gazete, birçok Avrupalının Türkleri kendilerinden çok farklı olduklarını düşündüklerini, Türklerin ise, ayrımcılığın kurbanı olduklarına inandıklarını kaydetti.


-“SON BİRKAÇ HAFTA İKLİM DEĞİŞTİ”



Ancak son birkaç hafta sanki iklimin değiştiğini belirten gazete, bu çerçevede Brüksel’deki Uluslararası Kriz Grubu’nun son raporuna atıfta bulunarak grubun AKP’nin “seçim başarısında katılım sürecini canlandırma şansı”nı gördüğünü kaydetti.


Sarkozy’nin de, müzakarelerin sürmesini kabul ederek “jest” yaptığını ifade eden gazete, Türkiye’nin Avrupa’daki imajının iyi olmadığını belirtirken de Avrupa’daki kamuoyunun, Türkiye’nin katılımının avantajları konusunda ikna edebilmek için algılamasının değiştirilmesi gerektiğini vurguladı.


Algılamaların değiştirilmesi konusunda başlıca görevin Türkiye’ye düştüğünü savunan gazete, yine Uluslararası Kriz Grubu raporuna da atıfta bulunarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “cesur” bir reform programını uygulaması çağrısında bulundu. Gazete şunları yazdı:


“Kıbrıs sorunundaki blokajın kaldırılmasının ve Ermeni soykırımının tanınmasının, yararlı katkıları olur. Böylece, Avrupa Birliği’ne, demokratik bir İslam’ın tesis edilmesine katkıda bulunma ve Batı’nın Müslüman dünyasına açılmasını kolaylaştırma şansını da verir.” ANKA

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin