Lady Gaga fabrika oldu!

Ekonomi yazarı David Kestenbaum son yazısında ABD'nin köklü okullarından Wellesley College ekonomisti ve bir Lady Gaga hayranı olan Dan Sichel ile yaptığı görüşmeyi konu etti

Google Haberlere Abone ol
Lady Gaga fabrika oldu!

Kestenbaum, Sichel’in bu iki özelliğinin anlatacakları hakkında önemli olduğunu belirterek ABD hükümetinin; bazıları eğlence endüstrisini etkileyecek şekilde ekonomi üzerinde bazı değişikliklere gittiğini yeni düzenlemeler yapıldığını söyledi. 



David Kestenbaum’un Dan Sichel’den aldığı bilgiye göre mevcut sistemde Lady Gaga 'nın konser biletleri, çevrimiçi şarkı ve CD satış gelirleri doğrudan gayri safi yurtiçi hasıla içinde sayılıyor ancak yeni şarkılar üzerinde çalıştığı ya da stüdyoda geçirdiği zamanın değeri sayılmıyor. Eğlence dünyasını etkileyecek değişiklik işte burada devreye giriyor. Bir müzisyenin şarkı çalışmaları da artık GSYİH içinde sayılacak. 



Dan Sichel; "Bu bir fabrika yeni bir makineye yatırım yapmasına oldukça benziyor" dedi. 



Yeni kurallara göre, Lady Gaga’nın bilgisayarı önünde ya da gökyüzüne bakarak bir sonraki şarkısını düşünmesi bir yatırım olarak kabul edilecek ve GSYİH’nin parçası sayılacak. Benzer bir değişim filmler için de geliyor. 



Şirketlerinin araştırma ve geliştirme harcamaları da GSYİH’ye eklenecek. 



Hesaplamaya ilişkin standartlar üretimin sadece fiziksel olduğunun kabul edildiği basit zamanlarda belirlenmiş olduğu için bu çalışmalar daha önce GSYİH içinde sayılmıyordu. Zaman içinde ekonomide maddi olmayan mal üretimine doğru eğilim başladı. Telif yasalarındaki gelişim bu eğilimi takip etti. Ülkemizde ise fikir ve sanat eserleri konusunda geç de olsa başladı. 



Bu ayar, toplamda ABD ekonomisinin büyüklüğüne tahmini yüzde 3 katacak. Tarihsel GSYİH rakamlarında da ayarlamalar yapılacak, bu nedenle listelerde büyük bir sıçrama görülmeyecek. David Kestenbaum’a göre burada dikkat edilmesi gereken GSYİH için mutlak büyüklüğü değil, zaman içindeki değişiklik yani ekonomi ne kadar büyüyecek (The Lira)


Etiketler lady gaga abd
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin