KURTLAR VADİSİ'NİN FİNAL BÖLÜMÜNE HUKUKÇULAR NEDEN TEPKİ GÖSTERDİ?

Geçen hafta son bölümü yayınlanan Kurtlar Vadisi'nin final bölümü şu soruyu gündeme getirdi: "Devlet için öldürene ceza yok mu?"

Google Haberlere Abone ol
KURTLAR VADİSİ'NİN FİNAL BÖLÜMÜNE HUKUKÇULAR NEDEN TEPKİ GÖSTERDİ?

Üç yılı aşkın bir süredir TV'lerde yayınlanan ve rating rekorları kıran Kurtlar Vadisi dizisinin final bölümü tartışma yarattı.
 
Üç yılı aşkın bir süredir TV'lerde yayınlanan ve rating rekorları kıran Kurtlar Vadisi dizisinin final bölümü tartışma yarattı. Büyük ölçüde Türkiye'de yaşanan olaylardan esinlenerek senaryolaştırılan dizide, yaklaşık 400 kişiyi "devletin güvenliğini korumak için öldürdüğünü" itiraf eden Polat Alemdar ve arkadaşlarının mahkemede "beraat" etmesi tartışılıyor.


Dizinin son bölümünde,yer alan yargılama sahnesi, özenle kurgulanmıştı. Mahkeme salonu, ve duruşma sırasındaki diyaloglar, Türk hukuk sistemini yansıttı. Yeni TCK'nın maddeleri, tam ve doğru olarak kullanıldı. 97 bölümlük dizinin son dakikalarında, neredeyse gerçek bir mahkemeden canlı yayın yapılıyormuş havası verildi. Cumhuriyet Savcısı, duruşmada esas hakkında mütaalasını verirken, Polat Alemdar ve arkadaşlarını, "Suç örgütü oluşturarak, adam öldürmek, adam öldürmeye azmettirmek, cebir ve şiddet kullanarak anayasal düzeni değiştirmeye kalkışmakla" suçlayıp cezalandırılmalarını istedi. Sanıkların vekili ise, "İç ve dış düşmanlara karşı Türk devletini korumak için bu eylemleri yaptıklarını" belirterek eylemlerin "meşru müdafa" sayılmasını istedi. Polat Alemdar ise "1960'da ve 1980'de anayasayı silah zoruyla değiştirenler kahraman, bizler ise hain miyiz. Buna mahkeme değil, Türk Milleti karar verir" diye savunma yaptı.


Hukukçu tepkileri
Mahkeme heyeti, kararını açıklarken Polat Alemdar ile arkadaşlarını savcının istemi gibi önce ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum etti. Ancak, daha sonra savunma avukatının isteğini uygun bularak, tüm eylemleri TCK'nın 25.maddesinde yer alan "Meşru müdafa"ya soktu ve sanıkların cezalandırılmasına yer olmadığına karar verdi. Benzer iddialarla Türkiye'de açılan Susurluk çetesi ve Yüksekova çetesi davalarında devlet görevlileriyle sivillerin ağır cezalara çarptırıldığı biliniyor. Yeni Hukuk Dergisi Genel Yayın Müdürü ve Avukat Adnan Ekinci konuyla ilgili şunları söyledi:


"Bu bir senaryo, kabul etmeliyiz. Ancak, kitlelerin bu kadar izlediği bir dizi, sosyal vaka haline geldiyse, mesajlarını da tartışmalıyız. Her konuda gereçekliğe özen gösteren senaryo ekibi nedense, "Devlet için adam öldürenler ceza almaz" mesajını vermeyi uygun görmüş. Oysa Susurluk ve Yüksekova Çetelerinde, benzer nedenlerle "devlet için" şiddet uygulayanların hepsi mahkum oldu. Yeni TCK'nın maddelerini araştırıp filme alanlar, bunu unutmuş olamazlar." VATAN


 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin