KCK basın davası yeniden başlıyor

46 Kürt basını çalışanının yargılandığı KCK basın davası yarın yeniden başlayacak.

Google Haberlere Abone ol
KCK basın davası yeniden başlıyor

ÖYM'lerin kaldırılmasının ardından 46 Kürt basını çalışanının yargılandığı KCK basın davası yarın yeniden başlayacak. Avukatlar ÖYM'lerin topladığı hukuksuz delillerin iddianameden çıkarılmasını isteyecek.



46 Kürt medyası çalışanının yargılandığı yeniden görülecek olan KCK basın davasının ilk duruşması yarın Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda bulunan İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.



"Bu delillerle yargılama olmaz"



Duruşma öncesinde bianet’e konuşan dava avukatlarından Ramazan Demir mahkemeden Özel Yetkili Mahkemeler’in (ÖYM) hukuka aykırı işlemlerinin tespit edilmesini isteyeceklerini söyledi.



“Davanın durdurulmasını isteyeceğiz. ÖYM’ler hukuka aykırı bir şekilde delil topladı. Bu delillerle yargılama yapılamaz. Mahkemeden bu delillerin ve hukuka aykırı işlemlerin tespit edilmesini ve dosyadan çıkarılmasını, tüm sanıkların da derhal beraatini isteyeceğiz.”



21 Aralık 2011’de yapılan operasyonda 49 medya çalışanı gözaltına alınmış, 32’si tutuklanmıştı. Yaklaşık 14 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen gazeteci Çağdaş Kaplan şunları söyledi:



“Biz yargılamanın başından itibaren ÖYM’lerin meşru olmadığını, yargılamanın özel bir konseptin sonucu olduğunu söylemiştik. İşin ucu başkalarına dokununca haklılığımız ortaya çıktı. Bu mahkemelerin topladığı delillerle yapılamaz. Bu delillerin iddianameden çıkarılmasını ve beraatimizi isteyeceğiz.”



KCK Basın Davası



2011’in Aralık ayında Dicle Haber Ajansı, Özgür Gündem, Azadiya Welat, Demokratik Modernite ve Fırat Dağıtım gibi Kürt basınına yönelik yapılan operasyonda 46 çalışan gözaltına alınmış 32’si tutuklanmıştı.



Yaptıkları röportajlar, çektikleri fotoğraflar, takip ettikleri basın açıklamaları, notları, haber kaynakları ile konuşmaları ve telefonlarında bulunan haber kaynaklarının isimlerine kadar birçok gazetecilik faaliyeti iddianamede suç delili olarak yer aldı. 32 tutuklunun 17’si iki yıl süren yargılama boyunca tahliye edilirken geriye kalan tutuklular ancak ÖYM’ler kaldırıldıktan sonra tahliye olabildi.



İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi Şubat’ta Mazlum Özdemir, Seyhmus Fidan, Hüseyin Deniz, Nevin Erdemir, Semiha Alankuş, Kenan Kırkaya, M. Emin Yıldırım ve Haydar Tekin'in tutuklu kaldıkları süre ve mevcut delil durumunu dikkate alarak serbest bırakılmasına karar verdi.



Ardından Haziran ayında da gazeteciler Mikail Barut, Nurettin Fırat, Ertuş Bozkurt, Turabi Kişin, Ramazan Pekgöz, Yüksel Genç ve Davut Uçar hakkında tahliye kararı çıktı. Gazetecilerin tümü serbest kalırken gazeteci Mikail Barut hakkında başka bir davadan hüküm bulunduğu gerekçesiyle serbest bırakılmadı. (Elif Akgül-bianet)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin