KARAMEHMET'E KÖTÜ HABER

“Ne zaman iyi bir haber alsam, peşinden hemen kötü bir haber alıyorum” diyen Karamehmet’in yazgısı yine değişmedi.

Google Haberlere Abone ol
KARAMEHMET'E KÖTÜ HABER

UFUK ŞANLI / VATAN

Londra’daki yüksek mahkemeden gelen haberle 1.4 milyar dolar ödemekten kurtulan ünlü işadamı Danıştay’dan gelen haberle sarsıldı. Danıştay Çukurova Grubu’nun 350 milyon liralık vergi cezasını onadı.


Geçen hafta Çukurova Grubu’nun Patronu Mehmet Emin Karamehmet açısından son derece ilginç bir haftaydı. Önce 2.9 milyar dolarlık şahsi servetiyle Türkiye’nin en zengin ikinci adamı olduğunu öğrendi. Hemen ardından grup üzerinde ciddi bir baskı oluşturan ve Turkcell’in geleceğini yakından ilgilendiren 1.4 milyar dolarlık ‘ödeme emri’ Londra’daki yüksek mahkeme Privy Council tarafından iptal edildi. En değerli varlığı Turkcell’i kurtarmak için milyarlarca lira ödemekten kurtulan Karamehmet’in yüzü Türkiye’de ise pek gülmedi.


Varlık Barışı kaçtı


Çünkü 2009’da kesilen 350 milyon liralık vergi cezasıyla ilgili düzeltme kararı Danıştay tarafından reddedildi. Edinilen bilgilere göre süreç şöyle gelişti: Maliye Bakanlığı hesap uzmanları 2009 yılında Çukurova Grubu’nun hesaplarını inceledi. İncelemeler sırasında vergi kayıp ve kaçağı tespit edilerek gruba, vergi aslı, cezası ve gecikme faizi birlikte toplam 350 milyon liralık vergi cezası tebliğ edildi. Çukurova Grubu avukatları kesilen cezanın ‘haksız olduğunu’ belirterek karara itiraz etti ve İstanbul Vergi Mahkemesinde dava açtı. İlk derece mahkemesi olan Vergi Mahkemesi Maliye lehine karar verdi. Avukatlar bunun üzerine davayı bir üst mahkeme olan Danıştay’a taşıdı. Ancak üst mahkemeden de vergi dairesi lehine karar çıktı. 2011 Ağustos’unda karar vergi dairesi'ne tebliğ edildi. Kararın düzeltilmesi için yapılan son başvuru da Danıştay’dan döndü. Danıştay, Aralık 2011’de kararı Vergi Dairesi'nin lehine bir kez daha tescil ederek yargı sürecini sonuçlandırdı.


Kararın ardından Çukurova Grubu borcun tecil ve taksitlendirilmesi için İstanbul Büyük Mükellefler Dairesi Başkanlığı'na başvurdu. Ancak bu talebin yerine getirilmesi pek mümkün görünmüyor. Çünkü vergi borçlarını taksitlendirmeye olanak sağlayan ‘6111 Sayılı Varlık Barışı’ uygulaması geçtiğimiz mayıs ayında sona erdi. Dolayısıyla ünlü işadamı büyük bir ihtimalle bu borcu peşin ödemek zorunda kalacak. Bu da grubun kasasından tek seferde çok ciddi bir tutarın çıkacağı anlamına geliyor.


Ancak Karamehmet’in Maliye ile arasındaki ihtilaflar bununla da sınırlı değil.


Hatırlanacağı üzere MASAK geçtiğimiz ay aralarında Karamehmet Grubu'na ait bilyoner.com’un da yer aldığı dört bahis şirketine toplam 1,7 milyar lira vergi cezası kesmişti. Cezanın büyük bir bölümü bilyoner.com' a kesilirken, şirket 1 milyar liraya yakın (997 milyon lira) ceza ile karşı karşıya kalmıştı.


Ünlü işadamına ‘iyi haberin’ nereden geleceğini ise bekleyip göreceğiz…

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin