Kanlı Ay tutuldu! Kartpostallık görüntüler oluştu

Gökyüzü nadir görülen bir olaya sahne oldu.

Google Haberlere Abone ol
Kanlı Ay tutuldu! Kartpostallık görüntüler oluştu

21'inci yüzyılın en uzun ay tutulması yaşandı. Türkiye'nin hemen her yerinden görülen bu tarihi doğa olayını daha yakından izlemek isteyenler teleskoplarıyla hazır bekledi.



'Kanlı Ay' olarak adlandırılan tutulma, Türkiye'de 20.13'te başladı. Tutulma esnasında dünyanın gölgesi bir saat 42 dakika 57 saniye boyunca tamamen Ay'ın üzerini kapladı. Ay'ın Dünya'nın gölgesinden çıkması ise 3 saat 54 dakikayı buldu. Tutulma, Ay Dünya'nın yörüngesine en uzak mesafedeyken yaşandı. "Kanlı Ay" bu yüzyılın en uzun tutulma süresine sahip ay tutulması oldu.



Kanlı Ay tutuldu! Kartpostallık görüntüler oluştu



KARTPOSTALLIK MANZARALAR OLUŞTU



Bu önemli doğa olayı Güney Amerika, Afrika, Avrupa, Orta Doğu ve Asya'nın bir kısmı ile Türkiye'den de çok net bir şekilde izlendi. İstanbul'da Boğaz'ı gören bölgelerde toplanan kalabalıklar, bir taraftan Kanlı Ay'ı görüntüledi, diğer yandan selfie çektirmeyi ihmal etmedi. İnsansız hava aracı ile havadan çekilen görüntülerde ise kartpostallık manzaralar oluştu.



VATANDAŞLAR SOKAĞA AKTI



Kayseri'de de yüzlerce insan Astronomi ve Uzay Bilimleri Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne geldi. Merkezde, yüzyılın olayı olarak adlandırılan 'Kanlı Ay' tutulmasını izlemek için teleskoplar kuruldu.



Kanlı Ay tutuldu! Kartpostallık görüntüler oluştu - Resim : 2



Erciyes Üniversitesi Fen Fakültesi Astroloji ve Uzay Bölümü Başkanı Prof. Dr. İbrahim Küçük, görüntünün önemini dile getirdi. Prof. Dr. Küçük, "İçinde bulunduğumuz yüzyılın en önemli ay tutulması. 21 Ocak 2019 tarihinde de ay tutulması var ama o sabah saatlerinde olacağı için bu muhteşemliği göremeyeceğiz. O yüzden bu yüzyılın en önemli tam ay tutulması" dedi.



Kanlı Ay tutuldu! Kartpostallık görüntüler oluştu - Resim : 3



SİVAS'TA LİSE ÖĞRENCİSİ KANLI AY'I FIRSATA ÇEVİRDİ



Kapadok'ya'da da vatandaşlar teleskopların çevresinde toplanarak yüzyılın en uzun ay tutulmasını izlediler. Sivas'ta ise lise öğrencisi Sefa Bulut, kanlı Ay tutulmasını fırsata çevirdi. Amcasının kendisine hediye ettiği teleskopla kanlı ay tutulmasını 1 liraya izletti.



Kanlı Ay tutuldu! Kartpostallık görüntüler oluştu - Resim : 4



BİR SONRAKİ TUTULMA 21 OCAK 2019'DA



Ay'ın yüzeyine güneş ışıkları kenarlardan vurup yansıyarak dünya atmosferi içinden geçti. Bu, Ay'ın kızılımsı bir renge bürünmesine neden oldu ve 'Kanlı Ay' diye tanımlanan gökyüzü olayı ortaya çıktı. Bir sonraki tam ay tutulması 21 Ocak 2019'da yaşanacak.



Kanlı Ay tutuldu! Kartpostallık görüntüler oluştu - Resim : 5


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin