KA.DER TRT'yi Basın Konseyi'ne şikayet etti

KA.DER, İnançer’in hamilelikle ilgili ayrımcı açıklamaları nedeniyle TRT'yi şikayet etti.

Google Haberlere Abone ol
KA.DER TRT'yi Basın Konseyi'ne şikayet etti

KA.DER (Kadın Adayları Destekleme Derneği), TRT 1 yayın kuruluşunda Ramazan ayı boyunca yayınlanan “Ramazan Sevinci” adlı programa konuk olan, tasavvuf düşünürü ve avukat Ömer Tuğrul İnançer’in hamilelikle ilgili olarak yapmış olduğu ayrımcı açıklamalar nedeniyle, Basın Konseyi’ne bir şikayet mektubu gönderdi.



KA.DER, şikayetinde Radyo Ve Televizyonların Kuruluş Ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’undaki ayrımcılık yasağı ve toplumsal cinsiyet eşitliği maddelerini hatırlattı, yasa ihlalinin gerektirdiği yaptırımların uygulanmasını talep etti.



RTÜK, İnançer'in sözlerinin ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini söyleyerek, kanala ceza verilmeyeceğini açıklamıştı.



Şikayet mektubunun tam metni şöyle:



“TRT 1 yayın kuruluşunda Ramazan ayı boyunca iftar saatlerinde yayınlanmakta olan ‘Ramazan Sevinci’ adlı programa konuk olan tasavvuf düşünürü ve avukat Ömer Tuğrul İnançer’in hamilelikle ilgili olarak yapmış olduğu ayrımcı açıklamalar canlı yayın aracılığı ile kamuoyuna yansımıştır. Söz konusu programda İnançer şu açıklamalarda bulunmuştur: ‘Hamileliği davul çalarak ilan etmek bizim terbiyemize aykırıdır. Böyle karınla sokakta gezilmez. Her şeyden önce estetik değildir. 7-8 aydan sonra anne adayı biraz hava almak için beyinin otomobiline biner, biraz dolaşır. Sonra akşamüstü çıkarlar. Şimdi ise maşallah, kanatlısı kanatsızı televizyonlarda uçuşuyor. Ayıptır ayıp. Bunun adı realizm değildir. Bunun adı terbiyesizliktir’. Bu ayrımcı açıklamaları canlı yayında dinleyen söz konusu program sunucusu Bekir Develi’nin de beyan edilen bu ifadelere herhangi bir müdahalede bulunmadığı görülmüştür.



“Söz konusu ifadelerin ve bu ifadeleri onaylayan sunucunun bu davranışı neticesindeki programın, 6112 sayılı Kanunun yayın hizmet ilkelerini düzenleyen 8 inci maddesinin (e) bendinde yer alan; ‘Irk, renk, dil, din, tabiiyet, cinsiyet, özürlülük, siyasî ve felsefî düşünce, mezhep ve benzeri nedenlerle ayrımcılık yapan ve bireyleri aşağılayan yayınları içeremez ve teşvik edemez’ ilkesi ve (s) bendinde yer alan; ‘Toplumsal cinsiyet eşitliğine ters düşen, kadınlara yönelik baskıları teşvik eden ve kadını istismar eden programlar içeremez’ ilkelerini ihlal ettiği kanaatindeyiz.



“Bu ihlali içeren yayının devlet kanalı olan TRT’de kamuoyu ile paylaşılması, açıklamanın içeriği ve ayrımcı üslubu açısından son derece endişe vericidir. Söz konusu yayın hakkında yasa ihlali gereğince ilgili yaptırımların uygulanması konusunda gereğinin yapılması hususunu bilgilerinize arz ederim.”





BİA Haber Merkezi


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin