İzmir 2. Mizah Festivali başlıyor!

Bu yıl ikincisi düzenlenecek olan İzmir Mizah Festivali, sanatseverlerle buluşuyor...

Google Haberlere Abone ol
İzmir 2. Mizah Festivali başlıyor!

Geçen yıl, Aziz Nesin’in doğumunun 100. yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı “İzmir Mizah Festivali”, bu yıl 26-29 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşiyor. İzmir Sanat Merkezi, Havagazı Fabrikası ve Kent Kütüphane’sinde düzenlenecek etkinlikler kapsamında, edebiyat, karikatür, tiyatro ve sinema alanlarında söyleşi, atölye, sahne ve film gösterileri yer alacak.



Bu yıl festivalin Onur Yazarı, mizah edebiyatımızın yaşayan en önemli ustası Muzaffer İzgü. İzgü, Kent Kütüphanesi’nde yapılacak açılışa katılacak. Aynı mekanda karikatür sanatımızın büyük ustası Tonguç’un bir sergisi açılacak. Küratörlüğünü mizah tarihçisi Turgut Çeviker’in yaptığı sergi, Tonguç’un “Soyut” dergisine çizdiği karikatğrlerden oluşuyor. Festival çerçevesinde, Turgut Çeviker’in Erdoğan Kar’la birlikte yaptıkları “Türk Canlandırma Sineması Tarihi” başlıklı belgeselin dünya prömiyeri de yer alacak.



İzmir 2. Mizah Festivali başlıyor!



Festivalde, Tonguç’un Sezer Tansuğ ile birlikte yaptığı “Amentü Gemisi Nasıl Yürüdü”nün de aralarında bulunduğu canlandırma sineması örnekleri sunulacak. İzmirli sanatseverler, bu alanda önemli çalışmalara imza atmış, filmleri yurt dışında gösterilmiş Meral ve Cemal Erez’in tüm filmlerinden oluşan bir programı izleme ve yaratıcıları ile söyleşme olanağı bulacaklar.



Tiyatro alanında, bir mizah ustası, Ali Poyrazoğlu bu yılın konuğu olacak. Poyrazoğlu, yasakları, alışkanlıkları ti’ye alan, ezber bozan yapıtı “Ödünç Yaşamlar” 26 Mayıs’ta, açılışın ardından, İzmir Sanat’ta İzlenebilecek.



Sinemadan da iki komedi yer alıyor programda. 27 Mayıs’ta İzmir Sanat’ta Yüksel Aksu’nun “İftarlık Gazoz”u gösterilecek. Filmden önce Festival Yönetmeni Vecdi Sayar’la Yüksel Aksu “Sinemada Mizah” konusunda söyleşecekler. 29 Mayıs akşamı ise, Ömer Uğur’un “Guruldayan Kalpleri”i gösterilecek. Yönetmenin ve oyuncuları Algı Eke ve Necip Memili’nin katılacağı gösteri, Havagazı Fabrikasında yapılacak. Algı Eke, son Sadri Alışık Ödüllerinde Yılın En başarılı Kadın Komedi oyuncusu seçilmişti.



29 Mayıs’ta “Guruldayan Kalpler”den önce, Havagazı Fabrikası’nda bir stand-up ve dinleti yer alacak. Mizah yazılarıyla ve stand-up gösterileriyle tanınan Vedat Özdemiroğlu ile müzisyen Şirin Soysal’ın birlikte sahne alacağı gösteride Şirin Soysal,Timur Selçuk ve Bertolt Brecht’ten parçalar seslendirecek. Dinletide, Soysal’a piyanoda Adem Gülşen eşlik edecek.



Geçen yılın programı, tümüyle Aziz Nesin çevresinde şekillenirken, bu yıl daha geniş bir çerçeveye oturan festivalde, Tonguç sergisinin yanısıra karikatür sanatına ilişkin iki önemli etkinlik daha yer alıyor. İzmir Karikatürcüler Platformu sözcüsü ve Homur Mizah Grubu İzmir temsilcisi Mustafa Yıldız’ın 27 Mayıs’ta Kent Kütüphanesi bahçesinde gerçekleştireceği Karikatür Atölyesi ile aynı gün akşam İzmir Sanat’ta gerçekleşecek “Kadın ve Mizah” konulu panel. Panele dört kadın çizer, Menekşe Çam, İltem Dilek, Meral Onat ve Betül Yılmaz katılacak.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin