'İZLEDİKÇE İNTİHAR EDESİM GELİYOR'

Eski Türk Tarih Kurumu Başkanı, MHP Milletvekili Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, Muhteşem Yüzyıl dizisini eleştirdi: "Muhteşem Yüzyıl’daki bu sahneleri gördükçe bir tarihçi olarak intihar etmek istiyorum."

Google Haberlere Abone ol
'İZLEDİKÇE İNTİHAR EDESİM GELİYOR'

Muhteşem Yüzyıl dizisinin son bölümünde bebeğinin ölümüne neden olan Hatice Sultan’ın bileklerini keserek intihar ettiği sahne tartışma yaratmıştı. Dizinin son bölümüyle ilgili HABERTÜRK’ün sorularını yanıtlayan eski Türk Tarih Kurumu Başkanı MHP Milletvekili Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, Muhteşem Yüzyıl’ı yerden yere vurdu. Halaçoğlu şu tespitlerde bulundu:


BU KADAR DEKOLTE YOK


Dizide hareme herkes girip çıkıyor. Böyle bir şey olamaz. Kadınlar haremde öyle gezmezler. Kadınların kıyafetleri bu kadar dekolte değil. 17. yüzyılda İngiliz Sarayı’ndan ziyarete gelenler olmuş, onların izlenimlerini içeren tarihi belgeler var, Osmanlı kıyafetlerini örnek gösteriyorlar. Böyle açık saçık kıyafetlere ilişkin kayıt yok.


GERÇEĞE UYGUN OLMALI


Muhteşem Yüzyıl’daki bu sahneleri gördükçe bir tarihçi olarak intihar etmek istiyorum. “Tarih dizisi” olmadıklarını söylüyorlar ama eğer tarihi olayları anlatıyorsanız gerçeklere dayanacaksınız.


MATRAKÇI TARİH YAZMAZDI


Dizide Matrakçı Nasuh Efendi var. Gerçekte tarih yazmaz. 17. yüzyılda vakanivüs yok. Ama dizide tarih yazıyor.


O ZAMAN HAVAİ FİŞEK Mİ VAR


16. yüzyılda padişahın doğumu havai fişekle kutlanıyor. Bu da nereden çıktı. Top atışı yapılır.


ARTIK İZLEMİYORUM


Kanuni, tahta çıkmadan babasının cenazesine gidiyor. Önce saray halkı biat ediyor. Bu konuda da yanlış bilgiler vardı. Padişah’ın karşısına kimse sarıksız çıkmaz. Her bir sarık rütbe gibidir. Padişah asla kimseyle yemek yemez. Saraya yeniçeri giremez. İlk bölümü izledim, o kadar yanlış var ki artık izleyemiyorum.


YABANCI KADIN TOPRAK İÇİN


Yabancı kadınlarla evlilik Orhan Gazi döneminde başlıyor. Fatih Sırp kralının kızını alıyor. Yabancı eğilimi bugün de var. Orası imparatorluk. Çoğu toprak karşılığı alınıyor.


HATİCE SULTAN VAKASI YOK


Hatice Sultan’ın çocuğunun ölmesi, intihar etmesi... Bu tür olaylar gerçeğe uygun değil. Daha uzun süre yaşıyor. Bütün bunlar halkın yanlış bilgilenmesine yol açıyor.


Habertürk

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin