İşte Gezi'nin kazanan ve kaybeden markaları

Gezi eylemleri marka tercihini de etkiledi. En çok kazanan markalar Halk TV ve Koç Holding.

Google Haberlere Abone ol
İşte Gezi'nin kazanan ve kaybeden markaları

Taksim’e Topçu Kışlası projesine tepki olarak sosyal eylem niteliğinde başlayıp, Başbakan Erdoğan’ın işadamları ve bankalara yönelik eleştirileriyle ekonomik yönü de ön plana çıkan Gezi eylemlerinde kazanan markaların Halk TV ve Koç Holding olduğu ortaya çıktı. Bir buçuk aya yaklaşan gösteriler sürecinde kaybeden markalar ise ABD’nin ünlü kahve zinciri Starbucks ve Sabah gazetesi oldu. Era Araştırma ve Danışmanlık tarafından Gezi eylemlerinin devam ettiği en sıcak döneminde yapılan ve 21 haziranda açıklanan anket, çarpıcı sonuçlar ortaya çıkardı.



Eylemciye destek yüksek



Anket, özellikle Gezi olaylarına karşı mesafeli duran ve yayınlarında olayları aktarmayan medya kuruluşlarının, önümüzdeki döneme ilişkin müşteri tercihlerinde önemli kayıplar yaşayacağını ortaya çıkardı. Buna karşın Başbakan Erdoğan’ın eleştirileriyle gündeme gelen Koç ve Sabancı Holding ile Gezi olaylarını baştan beri kesintisiz veren Halk TV tüketiciler açısından gelecekteki tercih açısından en kazançlı markalar olarak ön plana çıktı.



Araştırmaya göre Gezi Parkı eylemlerini ‘desteklemeyen ve hiç desteklemeyenler’in toplam oranı yüzde 32 olarak gerçekleşirken, tam tersini söyleyenlerin oranı yüzde 44 oldu. Era’nın 308 kişiyle yaptığı ankete katılanların yüzde 24’ü “Ne destekliyorum, ne desteklemiyorum” şeklinde cevap verdi. Aynı denek grubuna “Hükümet’in tavrını nasıl buluyorsunuz” sorusu sorulduğunda ise “Hiç desteklemiyorum” ve “Desteklemiyorum” diyenler yüzde 48’e ulaşırken, “Destekliyorum” ve “Tamamen destekliyorum” diyenlerin toplamı yüzde 24 düzeyinde kaldı. Katılımcıların yüzde 29’u ise tarafsız kaldı.



Araştırmanın ekonomiyle ilgili bölümünde üç markanın diğerlerine oranla



Gezi olaylarının açık ara kazananı olduğu ortaya çıktı. Katılımcılara “Gelecekte bu markayı kullanır mısınız” sorusu sorulduğunda, Gezi olaylarını destekleyenlerin yüzde 58’i Halk TV için kullanacağını belirtti. Gezi’yi desteklemeyenlerin yüzde 7’si ise kesinlikle kullanmayacağı yönünde görüş bildirdi.



Aynı sorular Koç Holding için sorulduğunda yüzde 50’si kullanacağını belirtirken, Gezi’yi desteklemeyenlerin yüzde 35’i de söz konusu markayı kullanacağını beyan etti.



Soru Sabancı Holding’e yönelik sorulduğunda da Gezi’yi destekleyenlerin yüzde 41’i, desteklemeyenlerin yüzde 57’si söz konusu markaya olumlu baktığını belirtti.



Araştırmada marka bağlılığı en yüksek şirket ise Ülker çıktı.



Gezi’yi desteklemeyenlerin yüzde 89’u gelecekte, destekleyenlerin yüzde 21’i gelecekte Ülker’i kullanacağını açıkladı.





Starbucks kaybetti



TAKSİM’DEKİ eylemler sırasında biber gazından kaçanlara kapılarını açmadığı gerekçesiyle hakkında kampanya başlatılan ABD’li kahve devi Starbucks, Gezi’nin en çok kaybeden markası oldu. Gezi eylemlerini destekleyenlerin yüzde 24’ü gelecekte Starbucks’ı kullanmayacağını açıklarken, olayları desteklemeyenlerin sadece yüzde 21’i söz konusu markayı kullanacağını açıkladı. Sabah gazetesi için söz konusu oranlar yüzde 23 ve yüzde 48 oldu. Ayrıca Gezi’yi destekleyenlerin yüzde 14’ü Coca-Cola’yı kullanmayacağını açıklarken, desteklemeyenlerin yüzde 28’i kullanacağını açıkladı. Haberin devamı için tıklayınız.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin