İsrail özür diledi

Başbakanlık konuyla ilgili açıklama yaptı.

Google Haberlere Abone ol
İsrail özür diledi

ABD Başkanı Obama bugün yaptığı yazılı açıklamada; İsrail Başkanı Netanyahu'nun Başbakan Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak "Mavi Marmara" baskınından dolayı özür dilediğini ve tazminat ödemeyi kabul ettiğini belirtti.



Obama; durumdan memnuniyet duyduğunu ifade ederek şunları söyledi: "İki lider arasındaki bugünkü görüşmenin, onları bu konuda ve bir dizi diğer zorluk ve fırsatta daha derin işbirliğine girmeleri için imkan sağlayacağından umutluyum"



Konuyla ilgili Başbakanlık'tan şu açıklama geldi: 



"Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan bugünİsrail Başbakanı Sayın Binyamin Netanyahu ile telefonda konuşmuştur.



Sayın Başbakanımız, Sayın Netanyahu’ya, Türk ve Yahudi halkları arasındaki ortak tarihe dayanan ve yüzyıllardır süregelen güçlü dostluk bağlarına ve işbirliğine değer verdiğini söylemiştir. Bölgenin barış ve istikrarı için hayati stratejik öneme sahip olarak gördüğü ilişkilerin son dönemde bozulmuş olmasının üzüntü verici olduğunu ifade etmiştir. Türkiye’nin, İsrail-Filistin ihtilafına iki devletli vizyon temelinde adil, kalıcı ve kapsamlı bir çözüm bulunmasına yönelik uluslararası ve bölgesel tüm çabalara desteğini yinelemiştir.



İSRAİL ADINA TÜRK HALKINDA ÖZÜR DİLEDİ



Sayın Netanyahu, İsrail tarafından hadiseyle ilgili olarak yürütülen ve bir dizi operasyonel hatanın yapıldığına işaret eden soruşturma ışığında, can kaybına veya yaralanmaya yol açan her türlü hatadan dolayı İsrail adına Türk halkından özür dilemiş; Sayın Başbakanımız da söz konusu özrü Türk halkı adına kabul etmiştir.



TAZMİNAT KONUSUNDA MUTABIK KALINDI



İki başbakan, tazminat/âdemi mesuliyet konusunda bir anlaşma yapılması hususunda da mutabık kalmıştır.



Sayın Netanyahu ayrıca, İsrail’in, sivil halkın kullanacağı malların Gazze dâhil Filistin topraklarına girişine ilişkin kısıtlamaları esas itibariyle kaldırdığını ve sükûnet devam ettiği müddetçe bu durumun da devam edeceğini ifade etmiştir.



İki lider, Filistin topraklarındaki insani durumun iyileştirilmesi için birlikte çalışmak konusunda mutabık kalmıştır.



Kamuoyuna saygıyla duyurulur.




Sıradaki Haber İçin Sürükleyin