'İnternet bağımlılığı sosyal engelli insanlar yaratıyor'

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sosyal Hizmet Bölümü'nün organize 'Birlikteyiz, Farkındayız' etkinliğinde engellilerin sosyal hayattaki konumlarına değin konuşuldu.

Google Haberlere Abone ol
'İnternet bağımlılığı sosyal engelli insanlar yaratıyor'

Yrd. Doç. Dr. Melike Tekindal, engelli bireylere sosyal adalet ve insan hakları çerçevesinde yaklaşılması, engellilere yönelik bakım ve rehabilitasyon hizmetleri, evde bakım çalışmaları, ailelerine yönelik danışmanlık ve destek hizmetlerinin artırılması gerektiğini söyledi.



Türkiye'nin engelli politikasına ait verilerin güncel olmadığına da işaret eden Tekindal, "Türkiye'nin engelli politikasına ait verilen 2011 yılına ait. O verilere göre ülke nüfusumuzun yüzde 6,6'sının en az bir engeli var. Bu kadar büyük nüfus grubunu görmezden gelemeyiz. Onları görelim, içten dinleyelim. Hayata onların perspektifinden bakalım. Engelli birey yoktur, engellenmiş birey vardır" dedi.



"SOSYAL ENGELLİLER ARTIYOR"



Aynı etkinlikte konuşan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tokaç, "Sağlık insanın bedenen ruhen ve sosyal olarak iyilik halidir. Gördüğüm kadarıyla günümüzde bedensel veya zihinsel engelliler gibi sınıflamalarla daha yoğun ilgileniyoruz. Şunu unutmayın ki toplumda gerçekten çok ciddi anlamda bir sosyal engelli kesim de var. Bu sosyal engelliler toplumun içerisinde giderek artıyor. Çocukların giderek internet bağımlısı olduğu, evlere kapanmalarının doğurduğu, sosyopat, psikopat tipler giderek artıyor. Öte yandan yaşımız ilerledikçe hepimiz engelli olacağız. Yürüyemez olacağız, belki baston kullanacağız, gözlük kullanacağız, zihni fonksiyonlarımızda sıkıntı olacak. Özetle önemli olan toplumumuzda böyle bir sorun olduğu ama bu sorunun hepimizde olabileceğini göstermektir" dedi.



Etkinlikte, otizmli bireylerden kurulmuş tek koro ve orkestra olma özelliği taşıyan, İzmir Otizm Orkestrası'nın (İZOT) konseri ayakta alkışlandı. Wheel Chair Dance Project Tekerlekli Sandalye Dans Grubu'nun gösterisi de çok beğenildi.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin