Independent: Türkiye kaosa sürükleniyor

İngiliz gazetelerinden İındependent, sayfalarında Türkiye'yle ilgili yorumlara yer verdi.

Google Haberlere Abone ol
Independent: Türkiye kaosa sürükleniyor

Ankara’da Cumartesi günü gerçekleştirilen kanlı intihar saldırılarının haber ve yorumlarda geniş biçimde irdelendiği İngiliz gazetelerinden Independent, Türkiye’nin “kaos”a sürüklendiğini iddia ederken tanınmış köşe yazarı Patrick Cockburn da "Türkiye şiddet sarmalının yuttuğu 8 Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkesinin yolundan mı gidiyor?" sorusunu soruyor ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriye politikasına yönelik eleştirilerde bulunuyor.



"Erdoğan'ın hırsı ve Suriye'deki savaş, Türkiye'yi kaosa sürüklüyor" gibi iddialara yer veren İndependent, "Türkiye'de terör" başlıklı başyazısında Cumartesi günü yapılan saldırıdan kurtulanların, hükümeti güvenlik önlemi almamakla suçladığını belirterek, Türkiye'deki bu “çirkin ruh halinin” seçimlere 3 hafta kala ülkeyi rehin aldığını, yıllar süren ekonomik başarının ardından Türkiye'nin “karizmatik ve hırslı liderinin” yönetimiyle tehlikeli ve meçhul bir alana girdiğini” öne sürüyor.

Türkiye'deki karışıklığın son kertede IŞİD'in işine yarayacağı yargısında bulunulan yazı, "Bu nedenle dünya Suriye konusunda birlikte hareket etmeli. IŞİD ve kolları yok edilmeli. Tüm bölge çözülmeden önce diplomatlar kollarını sıvayıp bu işi halletmeli" çağrısıyla son buluyor.



'TÜRKİYE SÜREKLİ KARIŞIKLIK VE GÜVENSİZLİK İÇİNDE KALABİLİR'



Bu arada gazetenin köşe yazarı Patrick Cockburn, BBCTürkçe tarafından yansıtılan analizinde "Türkiye şiddet sarmalının yuttuğu 8 Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkesinin yolundan mı gidiyor?" sorusunu soruyor.



Ortadoğu uzmanı Cockburn BBCTürkçe tarafından yansıtılan yazısında saldırının hedefinin açıkça Kürtlerle Türkler, hükümetle muhalifleri arasındaki kutuplaşmayı derinleştirmek olduğunu savunuyor. Cockburn şöyle devam ediyor:



"Tüm bunlar Erdoğan'ın kullandığı milliyetçilik kartının gelecek seçimlerde başarılı olup olmamasına göre sona erebilir mi? Eğer Erdoğan Türk-Kürt çatışmasının şiddetini azaltmaz ya da azaltamazsa, Türkiye sürekli bir karışıklık ve güvensizlik içinde kalacaktır. Bu seferki muhtemelen daha önceki Kürt direnişlerinden çok daha kötü olacaktır çünkü bölgenin siyasi coğrafyası değişiyor. Bugün Suriye'nin kuzeyinde, ABD'nin de desteklediği, güçlü şekilde yönetilen ve güçlü bir ordusu olan, yarı federal bir Kürt devleti var."



Patrick Cockburn, yazısını Erdoğan'ın Suriye politikasına getirdiği eleştiri ile sonlandırıyor:



"Erdoğan 2011'den bu yana Suriye krizinin her evresini yanlış hesapladı ve attığı yanlış adımların sonu gelecekmiş gibi de görünmüyor. Eğer, IŞİD tarafından düzenlendiği neredeyse kesin olan son saldırıyı kendi çıkarları için kullanırsa, IŞİD'e Türkiye siyasetinin geleceğini belirleme kabiliyetini de vermiş olur". (ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin