İHA muhabiri, Suriye'de yaşadıklarını anlattı

Suriye’de yaşanan iç savaşı Türkiye ve dünyaya duyuran savaş muhabiri yaşadıklarını öğrencilerle paylaştı.

Google Haberlere Abone ol
İHA muhabiri, Suriye'de yaşadıklarını anlattı

İhlas Haber Ajansı muhabiri Ahmet Bilge, Suriye’de yaşadıklarını Giresun Üniversitesi Eynesil Kamil Nalbant Meslek Yüksek Okulu öğrencileriyle paylaştı.



Eynesil Kamil Nalbant Meslek Yüksek Okulu’nda öğrencilerle buluşan İHA savaş muhabiri Ahmet Bilge, Suriye’de bir devletin yeniden yapılanma sürecinin, bir milletin kendi tarihini değiştirme mücadelesinin tanığı olduğunu söyledi. Suriye’de yaşananları siyasi ve insanlık olarak değerlendirmek gerektiğini belirten Bilge, “PKK’ya lojistik destek sağlayan Suriye ile ilişkilerimiz 2003 yılından sonra biraz düzelir gibi olsa da Arap Baharı’yla yeniden gerilmeye başlanmıştır. En uzun kara sınırı komşusu olduğumuz Suriye’de yaşananlardan Türkiye’nin etkilenmemesi elbette mümkün olmazdı” dedi.



Suriye’de insani olarak yaşananların siyasi gelişmelerin gölgesinde kaldığını ifade eden Bilge, “Suriye’de mücadele tamamen silahlı gruplar arasında sürdürülmektedir. Bu durumun sonucu ise her gün ölen yüzlerce sivil insan, bütün altyapısı, tarihi, ekonomisi her geçen gün yıkıma uğrayan bir ülkedir. Daha olumsuz olan ise rejim yıkılsa dahi artık Suriye’de istikrarı sağlamak her gün zorlaşmaktadır. Dolayısıyla Suriye’deki sorunun insani boyutu giderek kötüleşecektir. Güvenlik arayışı içindeki Suriye halkı, evlerinden, köylerinden, kasabalarından göç etmektedir. Suriye’de hem dış hem de iç göç yaşanmaktadır. Ocak 2013 ayı itibarıyla 171 bini Ürdün, 163 bini Türkiye, 159 bini Lübnan, 77 bini Irak ve 14 bini Mısır olmak üzere toplamda 600 bine yakın Suriyeli mülteci evlerini terk ederek komşu ülkelere sığınmıştır ve kamplarda yaşamaktadır. Değişik ülkelerde yağışlı ve soğuk bir dönemde çadırlarda yaşayan insanlar, su, temizlik ve gıda ihtiyaçlarına yeterince sahip olamadıkları için özellikle çocuklarda hastalıkların yayıldığı görülüyor. Suriye’nin içinde ise durum daha vahim. 2 milyon insan evlerini terk ederek iç göç yaşamak zorunda kalmış. Bu insanlar Suriye topraklarında sığınmacı durumundalar” diye konuştu.



Program sonunda okul yönetimi tarafından gazeteci Bilge’ye günün anısına teşekkür belgesi verildi.






Etiketler iha suriye muhabir savaş
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin