İfadeye çağrılan Cumhuriyet yazarı Medyatava'ya konuştu: Ölümle tehdit ediliyorum

Hz. Muhammed karikatürünün yer aldığı Charlie Hebdo kapağını köşesinde yayınladığı gerekçesiyle ifadeye çağrılan Hikmet Çetinkaya, soruşturma kararıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Google Haberlere Abone ol
İfadeye çağrılan Cumhuriyet yazarı Medyatava'ya konuştu: Ölümle tehdit ediliyorum

Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo'nun özel seçkisini yayınlaması nedeniyle muhafazakar kesimler tarafından tepki toplayan Cumhuriyet gazetesi ve yazarları hakkında bugün soruşturma başlatıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Charlie Hebdo dergisinin karikatürlerinin 4 sayfalık kısmını yayınlayan Cumhuriyet Gazetesi’yle ilgili resen soruşturma başlattı. Savcılığın, Hz. Muhammed karikatürünü köşesinde yayınlayan Ceyda Karan ile Hikmet Çetinkaya'yı ifadeye çağıracağı öğrenildi.  



Cumhuriyet yazarı Hikmet Çetinkaya, soruşturma kararını nasıl karşıladığını ve ifadesinde neler söyleceğini Medyatava'ya anlattı.



İşte, Hikmet Çetinkaya'nın açıklamaları:



Soruşturma kararını nasıl karşıladınız? Böyle bir şey bekliyor muydunuz?



Dünkü yazımda hakaret suçu oluşturabilecek herhangi bir durum yok. Köşemde yayınladığım karikatüre, insani duyguların bir çizimi olarak baktım. Yani bir katliamla basın özgürlüğüne indirilen bir darbe olarak gördüm. Çünkü 12 kişi hayatını kaybetti. Üstelik ölenlerden biri de müslüman bir polis memuru. 



Sosyal medyadan binlerce ölüm tehdidi aldım. Ceyda Karan'ı ve beni ölümle tehdit ediyorlar. Kesintisiz 23 yıldan bu yana devlet koruması altındayım. Aynı şekilde Ceyda Karan'a da koruma tahsis edileceğini duydum. 



Savunmanızda neler söyleyeceksiniz?



İslami duygular taşıyan Charlie Hebdo kapağındaki çizimin, vicdanlı ve islami duygular taşıyan bir kişinin elindeki "JE SUIS CHARLIE (Ben Charlie'yim)" yazılı dövizle teröre nasıl karşı çıktığını yansıtmaya çalıştım. Demokrasi ve özgürlükleri savundum. Elbette insanlar tepki gösterebilirler. Bu demokrasilerde vardır. Ama silahlı bir terör eylemi yapamazlar. Terörü bir insanlık suçu olarak görüyorum. Bu yüzden de terör nedeniyle meydana gelen bütün ölümlerde aynı duruşu sergiliyorum. Ben insanlara dini ya da etnik kimlikleriyle bakmıyorum. 'İnsan' olarak bakıyorum. Çünkü ben bir insanım, yüreğim var... İfadeye çağrılırsam savcıya bunları söyleyeceğim.



Muhafazakar medya dün geceden bu yana yaptığı haberlerle Cumhuriyet'i ve sizi hedef gösteriyor. Buna ne diyeceksiniz?



Özellikle sosyal medyada oldukça tehditkar mesajlar aldık. Bugün gazetesi yazarı Orhan Kemal Cengiz'in bugünkü yazısı gayet insani duygularla, ifade ve düşünce özgürlüğüne vurgu yapıyor. Yazısında muhafazakar medyada çıkan haberleri ve Twitter'daki tehditkar mesajları kınıyor. Yine BirGün gazetesi de bugün Cumhuriyet'e destek oldu. 



Şu anda oradaki son durum nedir? Gazete binası önünde nasıl bir atmosfer var?



Cumhuriyet'in  ana binası polis kordonu altında. Gazeteye gelen yollar trafiğe kapalı durumda. Bina çevresinde yayaların dahi olmadığını görüyoruz. 



 



Canan Kaya / Medyatava



 



 



 



 



 



 



 



 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin