Hrant Dink cinayeti davası Çağlayan'da görülüyor!

Dink cinayetine ilişkin verilen kararın Yargıtay tarafından kısmen bozulmasının ardından 18 sanığın yargılandığı davanın görülmesine devam edildi

Google Haberlere Abone ol
Hrant Dink cinayeti davası Çağlayan'da görülüyor!

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin verilen kararın Yargıtay tarafından kısmen bozulmasının ardından 18 sanığın yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.



İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasına, sanıklardan Erhan Tuncel ile Dink ailesinin avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu katıldı.



Duruşma, avukat Hakan Bakırcıoğlu'nun beyanlarının alınmasıyla devam ediyor.



"Hrant'ın arkadaşları"ndan açıklama



Duruşma öncesi Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde toplanan ''Hrant'ın Arkadaşları'' üyesi bir grup basın açıklaması yaptı. Grup adına açıklama yapan Aydın Engin, bugüne kadar Hrant Dink davası adı altında bir müsamerenin sahnelendiğini savunarak, ''Saklanan deliller, gizlemek isterken her şeyi ortaya döken zavallıca yazışmalar. Dokunulmayan, aksine terfi ettirilen zanlılar...Adalet saraylarında verilen her karar içimizi biraz daha kararttı'' diye konuştu.



Başbakan Davutoğlu'nun Ermeni cemaatine ve kamuoyuna pozitif mesajlar vermeye çalıştığını belirten Engin, "Hrant'ın öldürülüşünün gerisindeki devlet örgütlenmesinin açığa çıkarılarak cezalandırılmasının mükemmel bir fırsat" olduğunu söyledi. 



Davanın geçmişi 



İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 19 sanığın yargılandığı davada 17 Ocak 2012'de verdiği kararla tutuklu sanık Yasin Hayal'in, "Hrant Dink'i tasarlayarak öldürmeye azmettirmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, yazar Orhan Pamuk'u "tehdit etmek" suçundan 3 ay ve "ruhsatsız silah bulundurmak" suçundan da 1 yıl hapisle cezalandırılmasını, "silahlı terör örgütü yöneticisi olmak" suçundan ise beraatini kararlaştırdı. 



Tutuklu sanıklardan Erhan Tuncel'in de toplam 10 yıl 6 ay hapisle cezalandırılmasına hükmederek tahliyesine karar veren heyet, sanıklardan Ersin Yolcu'yu 12 yıl 6 ay, Ahmet İskender'i 13 yıl 4 ay ve Salih Hacısalihoğlu'nu 2 ay 15 gün hapisle cezalandırdı, bütün sanıkların "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan beraatine hükmetti.



Yargıtay'ın bozma kararı



Yargıtay 9. Ceza Dairesi, örgüt yönünden verilen beraat kararını bozdu. Daire, sanıkların "silahlı terör örgütü" değil, "suç işlemek amacıyla oluşturulan örgüt" üyesi oldukları gerekçesiyle yargılanmalarına hükmetti.



"Kasten öldürmeye azmettirme'' ve Orhan Pamuk'u ''tehdit'' suçlarından sanık Yasin Hayal'e verilen mahkumiyet kararını ise onadı. Hayal hakkında ''silahlı terör örgütü kurma, yöneticisi olma'' suçundan verilen beraat kararı ise ''suç örgütü kurma ve yönetme'' suçundan mahkumiyet gerektiği için bozuldu.



Sanıklardan Erhan Tuncel'in ''patlayıcı madde imal etme'' suçundan mahkumiyet kararını onayan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, ''kasten öldürmeye azmettirme'' suçundan beraat hükmünü ise sanığın Dink'in öldürülmesi suçuna yardım suretiyle iştirak etmesi sebebiyle mahkumiyeti gerektiği için bozdu. Tuncel hakkında ''silahlı terör örgütü yöneticisi olma'' suçundan beraat kararı da ''suç örgütü üyesi olma'' suçundan mahkumiyeti gerektiği gerekçesiyle bozuldu. Tuncel'in, Trabzon'da 24 Ekim 2004 tarihinde McDonalds'ın bombalanması olayında, ''genel güvenliği kasten tehlikeye sokma, mala zarar verme ve 6 ayrı kasten yaralama'' suçlarından verilen mahkumiyet kararını bozan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Tuncel'in bu eyleminin ''6 ayrı kasten öldürmeye teşebbüs'' suçunu oluşturacağına karar verdi.



Yargıtay'ın kararının ardından davanın yeniden görülmesine İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı. Bu mahkemede 6 duruşma yapıldıktan sonra dosya, Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. maddesiyle görevli ağır ceza mahkemelerinin kaldırılması üzerine İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin verilen kararın Yargıtay tarafından kısmen bozulmasının ardından yeniden görülen davada, bozma kararına uyulmasına hükmetmişti. (AA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin