Hrant Dink davasında sanık Zenit çapraz sorguda

Hrant Dink Cinayeti'ne ilişkin 3'ü tutuklu 35 sanıklı davanın 6. duruşması bugün görülüyor.

Google Haberlere Abone ol
Hrant Dink davasında sanık Zenit çapraz sorguda

İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada tutuklu bulunan sanıklar eski emniyet müdürü Ali Fuat Yılmazer, eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek ve dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı Ercan Demir hazır bulundu. Dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay, polis memuru Muhittin Zenit ve eski İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun'un da aralarında bulunduğu 8 tutuksuz sanığın da hazır bulunduğu duruşmaya, tutuklu sanıklardan Ogün Samast ve Yasin Hayal ise Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.



Zenit'in çapraz sorgusu yapıldı



Duruşmada dün savunmasını yapan dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde görevli polis memuru tutuksuz sanık Muhittin Zenit'in çapraz sorgusu yapıldı. Duruşma Savcısı Evliya Çalışkan "Cinayetten sonra Erhan Tuncel ile yaptığınız telefon görüşmeleriyle ilgili size bir şantaj ve baskı oldu mu? Bir yapı var, normal bir gidişat yok siz bu komplodan ne anlıyorsunuz?" diye sordu.



"Gizli saklı bir şey yapmadım"



Telefonun boşuna dinlenmediğini ve bu dinlemenin normal bir dinleme olmadığını söyleyen Sanık Zenit, "Ben terörist değilim. Kanaatimce birşey var ki beni dinliyorlar. İstanbul'a resmi yazı olmamasına rağmen cinayetten sonra çağrılıyorum. Bir de "İstanbul'a gitme" diyen bir irade var. Ben gizli saklı bir şey yapmadım. Ekip arkadaşlarımla birlikte raporlar hazırladım. Sorumlu olduğum bir amirim var. Bu raporları alıp gitmedim, hepsi arşivlerde var" diye cevap verdi. Savcı Çalışkan'ın "F5 raporları nerede diye sormadın mı, yasadışı dinlemelerdeki bilgilerle tehdit edildin mi?" şeklindeki soruya diğer sanıkların avukatları sanık Zenit'e psikolojik baskı uygulandığı gerekçesiyle itiraz etti. Tehdit edilmediğini söyleyen Zenit de "Psikolojik baskı altında değilim, herşey ortada. Gizlediğim birşey yok bağırarak arz ediyorum. Faaliyetlerim ortada" dedi.



"Bunları birleştirdiğimde bir şey var"



Yasadışı bir "yapı" olduğuna ilişkin soru üzerine Zenit, "...Ben bir komplodan, yapıdan bahsediyorum. Evet normal şeyler mi bunlar? Samanyolu TV ve BUGÜN TV'de hakkımda haberler yapıldı. Amaç ne? Neden telefon görüşmelerim sızdırıldı? F3 ve F4 raporları varken 'Azmettiriciymişim' gibi algılar yapıldı. İstanbul Emniyeti beni resmi yazı ile çağırabilir, Neden resmi yazı ile çağırmiyor? O dönem Bayburt Emniyet Müdürü Burhan Gümüş beyanında "Resmi yazı yok gönderemem" dedi. Bunları birleştirdiğimde bir şey var.... Mağdur edildim. Cezaevinde 15 ay kaldım. Cezaevinde 2 katlı bina boşaltılıyor, sanki cezaevine bir cani gelmiş gibi... " diye konuştu.



"Huzurunuzda soruyorum beni niye dinlediniz"



Zenit, kendisinin ve sanıklardan Ercan Demir'in telefonlarının dinlendiğini söylemesi üzerine Mahkeme Başkanı Canel Rüzgar, "Sordun mu neden beni dinlediler?" diye sordu. Zenit de "Kime sorayim?" diye cevap verdi. Mahkeme Başkanı Rüzgar, "Kendi kendiene sordun mu beni niye dinlediler?" diye soruyu tekrar sordu. Zenit de, sanıklar Ali Fuat Yılmazer ve Ramazan Akyürek'e dönererek, "Huzurunuzda soruyorum beni neden dinlediniz" diye sordu. Salonda gülüşmeler yaşanırken Sanık Zenit de "Beni neden dinlediler bilmiyorum. Bana güvenmedikleri için ya da kendilerinden görmedikleri için olabilir" diye konuştu.



"Her şeyi anlat, serbest bırakayım"



Soru üzerine sanık Zenit şunları anlattı: Ben ilk savcılık sorgumda sevk edildiğim mahkemeden serbest bırakıldım Ankara'ya gittiğimde bir aile dostum olan emekli polis memuru benden ifade tutanağımı talep etti. Tutanağa baktığında Savcı Gökalp Kökçü 'nün adını gördü ve tanıdığını söyledi. "Kendisini arayıp, görüşeyim" dedi ve mesaj attı. Sonra ne oldu bilmiyorum. Ondan sonraki süreçte tutuklandım. Düğünde bahsettigim o polis memuru, oğluma "Savcı gelsin ne biliyorsa anlatsın, serbest bırakırım" dediğini söylemiş. Ben de "Oğlum herşeyi anlattım" dedim. Savcı huzuruna çıktığımda "Herşeyi anlat, serbest bırakayım" dedi. Ben de herşeyi anlattığımı söyledim. Nedim Şener'in "Dink Cinayeti ve İstihbarat Yalanları" isimli kitabıyla ilgili şikayette bulunmuştum. "Niye dava açtın" dedi. Bunun Dink Davası'yla ne alakası var."



Sanık Akyürek: Zenit'in tayinine yardımcı oldum



Söz alan tutuklu sanık Ramazan Akyürek de "Sanık Zenit'in tayinine yardımcı oldum. Usule uygun olmasa reddedilirdi. Kendisine baskı uygulamadim, yönlendirme asla yapmadım. Bunu zaten kendisi de ifade ediyor " şeklinde açıklama yaptı.



"Dink öldürüldüğünde ne hissettiniz"



Sanıklardan Celalettin Cerrah'ın avukatı Mehmet Köksal da "Dink öldürüldüğünde ne hissettiniz?" sorusuna da sanık Zenit "On yıl önceki duygularımı soruyor Avukat Bey. Tabii ki de insan olarak üzüldüm. Ayakkabısı delik yerde yatıyor... İnsan olarak üzüldüm" diye cevap verdi. Duruşmaya ara verildi.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin