Hollandalı gazetecinin davasında gerekçeli karar açıklandı!

Gazeteci Frederike Hanneke Geerdink'in beraatine karar veren mahkeme gerekçeli kararını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Hollandalı gazetecinin davasında gerekçeli karar açıklandı!

Diyarbakır'da 'terör örgütü propagandası yaptığı' iddiasıyla hakkında 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan Hollandalı gazeteci Frederike Hanneke Geerdink'in beraatine karar veren mahkeme gerekçeli kararını açıkladı.



Mahkemenin, oy çokluğuyla verdiği Geerdink'in beraati yönündeki karara ilişkin 11 sayfalık gerekçesinde, ifade özgürlüğünün sadece toplumun geneli bakımından kabul gören ve hoşa gideni korumadığı, aynı zamanda şok edici ve rahatsız edici konuşma ve sözleri de kapsadığı belirtildi. 



Sanığın basın mensubu olmasının da dikkate alındığı belirtilen gerekçeli kararda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin içtihatlarında vurgulandığı üzere basının haber verme ve olayları kendi bakış açısıyla analiz etme özgürlüğünün çoğulcu demokrasinin sıfatı olduğu vurgulandı.



Kararda, sanığın dava konusu söz, yazı, fotoğraf ve röportajının bir bütün olarak ele alınması gerektiği ifade edilerek, "Yazılar bütün olarak ele alındığında şiddet övülmemiş ve yüceltilmemiş, insanlar şiddete, nefrete, intikam almaya ve silahlı direnişe tahrik ve teşvik edilmemiştir" denildi. (AA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin