Her resim yapan sanatçı mıdır?

Ressam Sait Zaimkeleş’in eserlerini kim kopyaladı?

Google Haberlere Abone ol
Her resim yapan sanatçı mıdır?

Sait Zaimkeleş’in eserlerini Belçika’da sergilemek isteyen Sevim Ünal geçtiğimiz yıl Türkiye’ye gelip Sait Zaimkeleş ile irtibat kurdu. Belçika’da galericilik yaptığını söyleyerek Sait Zaimkeleş’le bir araya gelen Sevim Ünal, planladığı sergi için Avrupa Birliği fonlarından da destek alacağını söyleyip bir de röportaj yaptı. Zaimkeleş’le bir arada bulunduğu süre zarfında ressamın eserlerini görme fırsatı bulan Sevim Ünal, Zaimkeleş’in resimlerinin içeriği ve temaları hakkında da bilgiler toplayıp ülkesine döndü.



Sevim Ünal gerçekten de Belçika’da bir sergi açtı. Eskişehir Yunus Emre Kültür Merkezi ve Belçika’daki CDF Scaarbeek (Çağdaş Dernekler Federasyonu) işbirliğiyle organize edilen sergide, Sevim Ünal imzasıyla “Göç” temalı bir dizi resim sergilendi. Sergilenen resimler arasında Sait Zaimkeleş’in eserlerini görüp sanatçıyı tebrik eden sanatseverler aracılığıyla bu sergiden haberdar olan Sait Zaimkeleş, eserlerinin kopya edilip Sevim Ünal imzasıyla sergilendiğini bu sayede öğrendi! Sevim Ünal’ın sergi davetiyle Sait Zaimkeleş’i ziyaret edip daha sonra da gördüğü resimleri -kopyalarını yaparak- kendime mal edip sergilemesi, ahlaki olarak tartışılması gerektiği gibi hukuki olarak da yaptırım gerektiren bir durum ortaya koyuyor. Sait Zaimkeleş gerek Türkiye’de gerekse Belçika’da bu olayı mahkemeye taşıma kararı aldı.



Benzer bir olay, Fikret Otyam’ın eserlerinden birini kopyalayıp kendi imzasıyla satışa sunan Kenan Evren ile gündeme gelmişti: Desise yoluyla tablo yapmakla suçlanan Kenan Evren, mahkeme kararıyla Fikret Otyam’a 1 lira tazminat ödemeye mahkûm edilmişti. 



Sivas doğumlu Sait Zaimkeleş, 1996 yılında Gazi Üniversitesi’nden mezun olup Ankara’da Zerdüşt Sanat Galerisi’ni kurdu. 2000 yılında yurt içinde birçok şehirde sergilediği 34 adet yağlıboya tablosunu Hasankeyf’teki baraj yapımını protesto etmek için yaktı. 2002 yılında Panzehirzemberek adlı dergiyi yayınlamaya başladı. Atölye çalışmalarına 2003 yılından bu yana Nişantaşı’nda devam eden Zaimkeleş, çok sayıda sanatçıyla birlikte 2012 yılında uluslararası Hasankeyf sempozyumunu gerçekleştirdi. Bugüne kadar 23 kişisel sergi düzenlemiş olan sanatçı, 2012 yılının Mayıs ayında Bali Sanat Galerisi’nde “Anadoluyum Ben” adlı sergisinde Sevim Ünal’la bir röportaj yapmıştı.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin