'Hayal Kitap, kalabalıklarda kaybolmaya başladığını fark edenler için yaratıldı'

Senarist Neslihan Eyüpoğlu Schmidt, Hayal Kitap projesini Medyatava'dan Sayım Çınar'a anlattı...

Google Haberlere Abone ol
'Hayal Kitap, kalabalıklarda kaybolmaya başladığını fark edenler için yaratıldı'

Öncelikli olarak tebrik ediyorum Neslihan. Hayal Kitap diye yeni bir konsept, yeni bir çalışma. Yine edebiyat severlerin çok ilgisini çekecek bir profesyonel çalışmanın izleri var burada. Her insan farklıdır diyorsun, bu koca dünyada tektir, bu özelliğin altını çizmek için Hayal Kitap yola çıktı.  Bu çok şifre bir cümle zaten, konumuzu da çok özetliyor. Biraz anlatır mısın Hayal Kitap’ı ? Yani karşılığı önümüzdeki günlerde ne olacak? Yeni bir başlangıç, yeni bir rota.



Çok teşekkürler Sayım. Hayal Kitap, kalabalıklarda kaybolmaya başladığımızı, koşuşturmaktan kendimize ve sevdiklerimize yeterince özen gösteremediğimizi fark edenler için yaratıldı. Özünde çok özel bir hediye, kendimiz için veya sevdiklerimiz için.



Bir kişinin öyküsünün, anılarının, hayallerinin, anlatmak, kendine veya sevdiğine söylemek istediklerinin yazıya dökülüp bir kitaba dönüşmesi, Hayal Kitap. Yalnız önemli bir özelliği var, sadece bir tek adet basılıyor, sahibine ulaştırılıyor. Bu dünyada tek oluyor, ondan bir tane daha olmuyor. Tıpkı sahibi gibi, her insan bu dünyada tek ve özel, onlar için yapılan Hayal Kitap da öyle.



Hayal Kitap aslında bir kaç senelik bir proje. Önce kendi çevremizdekilere sunarak başladık. Bayağı geniş bir ekibe ve deneyime kavuşunca bu projeyi profesyonelce duyurmaya başladık.



'Hayal Kitap, kalabalıklarda kaybolmaya başladığını fark edenler için yaratıldı'



Hayal Kitap’ın talepleri olmaya başladı. Elinizdeki örnek kitapları gördüm. Hayal Kitap’ın hikayesinde talepler kimden geliyor, nasıl bir yol izliyorsunuz? Biraz bunun çerçevesini anlatır mısın?



Öncelikle gördüğün kitaplar bizim Hayal Kitap’ı anlatmak için yaptığımız kitaplar yoksa gerçek Hayal Kitap’ların elimizde nüshası yok. Tek bir adet basıldığını söylemiştim.



Herkesin farklı ve kendine özel öyküleri ve talepleri var. Hayal Kitap’ın yolculuğu senin de belirttiğin gibi bir taleple başlıyor. Bazen kızım için istiyorum, kocam için istiyorum deniyor. İlk yaptığımız kitaplardan biri teyze olacağını duyan bir arkadaşımızın doğmamış yeğeni için ısmarladığı kitaptı. Henüz ben bu kitabı kendime hediye etmek istiyorum diyenler azınlıkta çoğalmasını ümit ediyoruz, onu da belirteyim.



Evet ilk projeni de dinledik. Devam edelim.



Aslında en çok talep değişik ve özel bir hediye yapmak isteyenlerden geliyor. Verdiği hediyeye kendinden bir şeyler katmak isteyenler için yapıldı Hayal Kitap.  Birbirimize sevgimizi ifade etmek zorlaşıyor giderek. Söylemek istediklerimiz için uygun zaman ve yer bulamıyoruz veya koşuşturmaktan kafamızı toparlayacak zaman bulamıyoruz. Bunun gibi bir çok nedenden dile getiremediklerimizi yazıya dökmek için Hayal Kitap var. Her şey Hayal Kitap’ın gelecek sahibinin belirlenmesi ile başlıyor. Bu sevdiğiniz biri de olabilir, kendiniz de olabilirsiniz. Sonrası keyifli bir yolculuk.



Bu kitaplar 50 sayfalık değil mi?



Elindeki örnekler öyle.  Ancak insanların hayallerine ve ifade etmek istediklerine sınır getirmek bize düşmez. Herkes farklıdır, tabii kitapları da öyle oluyor. Sayfa adedi de, tasarımı da değişiyor.



Özellikle anne babaların çok seveceği bir proje. Çocukları için bir kitap yaptırmak isteyenlerden çok talep geliyordur diye düşünüyorum. Düşünsene  iki üç yaşındayken yapılmış böyle bir kitabı ileride okuduğunda neler hissedecektir?



Evet, çocuklarının kahramanı olduğu orijinal bir masal yazılması favori talepler arasında.  Böyle bir kitaba sahip olan kişi ileride bunu kendi torunlarına bile gösterebilir. Sadece size ait, size özel bir masalınız olması, her okuduğunuz yaşta size özel olduğunuzu, çok sevilip, önemsendiğinizi hissettirecektir diye düşünüyoruz. Hatta küçük çocuklarına bu kitabı yaptıranlar içindeki masalı ezberlemeyi tercih ediyorlar. Büyüyünce vereceğiz eline, şimdi çok küçük yırtıp parçalar,  diyorlar.



Koşulları da hayli uygun.



Herkese, her bütçeye uygun bir Hayal Kitap var diyoruz. İsme Özel’den başlayarak, Kişiye Özel, Güne Özel ve Çok Özel Sanat kitapları diye devam ediyor.



Bu kitabı sadece kendi için de isteyen olabilir değil mi? Yani kendi kendine düşündüklerini, hayal ettiklerini yazıya döktürmek isteyenler de çıkabilir. Bu açıdan da aslında önemli Hayal Kitap değil mi?



Evet, herkes farklı nedenlerden bir Hayal Kitap isteyebilir.  Mesela bir Hayal Kitap sahibi, yeni bir sayfa ve yeni bir başlangıç diye gelmişti bize.  Ona kendisinin kahramanı olduğu yepyeni bir hayat öyküsü yazdık. Yaptığımız kitabı çok sevdi hatta “Tam 12’den vurmuşsunuz. Sürekli başucumda duracak, bu kitap sadece benim için, dedi. O kitap ona kendi hayallerini hatırlatmak için yapıldı. Aslında farklı nedenlerden yola çıksa da her Hayal Kitap sahibine özel olduğunu hatırlatıyor, ona dair olanları kendisine yansıtıyor.



Nesnelerin dünyasında yaşıyoruz. Herkes birbiriyle nesneler  üzerinden iletişim kuruyor. Tüketim toplumu olarak yaşıyoruz. Hayatın içinde manevi boşluğumuzu dolduracak çok az şeyimiz var. Kitaplar da biraz bu manevi boşluğu dolduruyor değil mi?



Hayal Kitap’ın bir özelliği de, her şeyin daha fazla, daha çabuk üretilip, aynı hızda tüketildiği bir ortamda, yavaş ve tek bir tane üretim olarak ortaya çıkması. Bugünün ekonomisi ve üretim biçimleri düşünüldüğünde çılgın bir proje aslında. Özen, zaman ve emek gibi kavramları öne çıkaran bir proje.



Sloganlarınızı da oldukça beğendim. “İşte tam bu ona göre bir hediye diyebilmek için, şehrin yağmurla ıslanmış sokaklarında hiç yorulmadan dolaşırken belki de artık Hayal Kitap zamanı gelmiştir.” İnsanların birbirine bazen de hayal hediye edebilmesi gerekiyor değil mi?



Her şey  hayal etmekle başlamıyor mu zaten? Tüm canlılar içinde hayal kurabilen bir tek biz varız. Bizi özel kılan bir yeteneğimiz bu ve hep önce hayalini kurup sonra gerçekleştiriyoruz.



Biraz da kendinden bahsetsene Neslihan. Hayal Kitap projesine nasıl vardın? İnsanlar bunu merak edecektir.



Yazmak hep hayatımın bir parçası oldu. Reklam dünyasında ve televizyon dizilerinde de yazar olarak çalıştım. Yeni insanlar tanımayı ve onların öykülerini dinlemeyi hep sevdim. Hayal Kitap sayesinde sevdiğim iki şey bir araya geliyor: yazmak ve yeni insanlar tanımak. Belki yazdığım kitap bana ait olmuyor ancak beni de değiştirip dönüştürüyor. İki insanın içten  etkileşiminden doğuyor. Sahibine, hayallerini, pek de öne çıkarmadığı özelliklerini, anılarını hatırlatıyor. Onu gülümsetiyor, duygulandırıyor, özel hissettiriyor, hatta motive ediyor diye düşünüyorum.  Bu da bana büyük bir keyif veriyor. Hayal Kitap böyle bir şey.



Hayal Kitap bir proje kitabı aslında. İleride size farklı talepler de gelebilir. Mesela bir iş adamı kendi başarı öyküsünü yazmanızı isterse ne dersiniz?



Tabii ki yaparız çünkü o da önce hayallerle yola çıkmıştır. Başarıya ulaşmış hayalleri yazmak da Hayal Kitap’ın tanımı içinde zaten.  Hayal edilen, anlatmak istenilen her şey Hayal Kitap’ın konusu olabilir.  İstenen şekle bürünebilir, istenilen kadar çok sayfalı, katmanlı olabilir.



Pekala sormak istediğim bir şey daha var, bu bir ekip çalışması, içeriği bir ekip hazırlıyor, kapağını ve mizanpajını başka bir ekip, matbaası var, cildi var. Bu insanları biraz anlatır mısın?



Tek bir nüsha basılan bir kitap için hayli kalabalık bir ekip çalışıyor aslında.  Bu ekip yavaş yavaş oluştu. İlk olarak üç çocukluk arkadaşı bir araya geldik ve başladık. Derken, projeye inanan, işine özenen insanlar bize katıldı ve çoğaldık. Aramıza illüstrasyonlarını yaparım diyen ressamlar, minyatür ustaları, hattatlar, tezhip ustaları, mücellitler katıldı. Bizimle çalışanlardan kabul edenlerin  öykülerini de bir Hayal Kitap’ta topladık. Nasıl insanlar olduklarını ve Hayal Kitap’la nasıl tanıştıklarını anlattık. Hayalkitap.com adresinden bu öykülere ulaşabiliyorsunuz.



İstanbul da  rol alıyor  Hayal Kitap’ta değil mi? Onunla ilgili öyküler de kaleme alacaksınız. Elimdeki örnek kitapta İstanbul’un sokaklarına, aşklarına, şairlerine dair cümleler var.



Evet, İstanbul önemli bir rol oynuyor Hayal Kitap’ta. Bu şehir çok farklı seçenekler sunuyor insana. Biz de İstanbul’un bu özelliğinden yola çıkarak Güne Özel Hayal Kitabı oluşturduk. İstanbul’da özel bir gün tasarlıyoruz. Bu günün içeriği tamamen kişiye özel tasarlanıyor. Maksadımız kişiye yaşamadığı, alışık olmadığı bir İstanbul deneyimi sunmak. Bu günü yaşarken yapılan sohbetlerden bir öykü, bir masal çıkıyor. Biz bu öyküyü alıp kitap haline getiriyoruz.



Güne Özel Hayal Kitap isteyenleri nasıl bir İstanbul bekliyor mesela, biraz daha anlatabilir misin?



Çok anlatıp sürprizi bozmak istemiyorum ama Japon bahçesinde saki içip, Hisar’da gün doğumunu izleyip, sonra da bir poligonda silah talimi yapabilirsiniz. Veya bir bakırcıyla dükkanını açarak güne başlayıp sonrasında Büyükada’da denize girebilirsiniz.  Dediğim gibi İstanbul’un çok farklı fasatlarını bir araya getiren bir gün tasarlanıyor ama herkesin yaşayacağı gün de farklı oluyor. Kişiye özel tasarlanıyor.  İstanbul’un insanı şaşırtan, farklı şeyler hissettiren özelliklerini kullanmak istiyoruz, farklı öyküler yakalamak için. Çok değişik günler ve öyküler yaşanıyor bu sayede.



Herkesin farklı bir İstanbul’u var. Peki senin İstanbul’unda neler var?



Neler yok ki? Aslında benim ruh durumuma bağlı olarak yaşadığım İstanbul da değişiyor. Eğer keyifliysem gün boyu birbirinden ilginç ve keyifli insanlarla karşılaşıyorum ve işlerim tereyağından kıl çeker gibi halloluyor. Güneş garip ışık oyunlarıyla mest ediyor. Her köşede birbirinden ilginç manzaralar çıkıyor karşıma. Eğer sinirliysem veya endişeliysem bu sefer bambaşka insanlar karşıma çıkıyor ve İstanbul da başkalaşıyor, zorlaşıyor hatta  çirkinleştiği bile oluyor haliyle. Ama İstanbul her daim çok katmanlı ve çok sürprizli benim için.



Hayal Kitap’a iyi yolculuklar diliyorum o zaman.



Çok teşekkürler



 



 



 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin